skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Met de Grote Bolken uit Veghel naar de Efteling

Het was een mooie dag in mei toen verschillende bewoners van de in die tijd genoemde Grote Bolken (nu Deken Snoecxkstraat,) met een aantal gezinnen gezamenlijk vanuit Veghel naar de Efteling fietsten. Wie waren het, de vroegere bewoners van de Grote Bolken die mij wat meer kunnen vertellen van die dag?

Het was voor sommige kinderen een lange harde zit achter op de bagagedrager. Maar er werd gezongen en gelukkig werd er af en toe van de fietsen afgestapt om wat te drinken en te eten.

Bezoekers van de Efteling Willie, Hans, Mia, geboren in de kleine huisjes aan de Grote Bolken
Bezoekers van de Efteling Willie, Hans, Mia, geboren in de kleine huisjes aan de Grote Bolken

Verbaasd

Het moet ook op een dag zijn geweest dat de katholieken vrij waren, omdat mijn vader zich verbaasde toen we in de buurt van de Efteling fietsten, dat de mensen uit die streek volop aan het werken waren. Het zou het die dag wel ‘Witte Donderdag’ 1952 kunnen zijn geweest.

Holle Bolle Gijs

Van het bezoek aan de Efteling is mij bijgebleven dat het kasteel van Doornroosje nog niet helemaal klaar was. De kinderen gingen wel met spanning de kasteeltrap op om een slapende Doornroosje te gaan bekijken. Een grote teleurstelling Doornroosje was nog niet aanwezig, wel het bed om op te slapen. Maar niet getreurd: volop hebben ze nog genoten van het Sprookjesbos, Holle Bolle Gijs en de speeltuin.

Holle Bolle Gijs
Bij Holle Bolle Gijs

Hagel en Bliksem

De eens zo mooi begonnen lentedag eindigde op de terugweg met een verschrikkelijk noodweer. Een en al regen met hagel bliksem, donder en omgevallen bomen. De hele groep schuilde bij een cafeetje en gelukkig is er op de een of andere manier een vrachtautootje van het thuisfront opgeroepen. Alle kinderen mochten mee en we zongen uit volle borst ‘En we gaan nog niet naar huis’. De fietsers kwamen uiteindelijk in de avond door- en doornat thuis.

Het einde van de Grote Bolken. Een foto van deze straat vind je ook onder nummer BCV2641
Het einde van de Grote Bolken. Een foto van deze straat vind je ook onder nummer BCV2641

De Efteling is waar we terugkomen om herinneringen op te halen maar ook om nog altijd volop te genieten van het sprookjesbos, de natuur, de attracties, een wereld vol wonderen en om even weer uit het dagelijks leven te kunnen ontsnappen.

Bronnen

Herinneringen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Doornroosje

Reacties (12)

Rini de Groot. zei op 18 juli 2022 om 20:09
Willie, een prachtige dag èn natuurlijk genoten, herinneringen zijn later altijd nòg mooier.
Ik bracht er op de fiets vanuit Uden een augustus 1954 bezoek, bij de tweede dag van onze wekelijkse bedrijfsvakantie en genoot van het Sprookjesbos, en van het flesje koude chocomel. Het Sprookjeskasteel vind ik nog het mooiste jammer dat er nadien er een kermis van gemaakt is.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 2 augustus 2022 om 14:47
Wat een mooi verhaal Willie, zo geeft de Efteling (en meer nog; de reis ernaartoe en weer terug) aan iedereen toch weer speciale herinneringen.
Margot America
Margot America bhic zei op 23 augustus 2022 om 11:54
Ik lees je verhaal Willie, mooie herinneringen en wat een leuke foto's van jou! Dierbare herinneringen...
Berny van de Donk zei op 15 februari 2023 om 15:53
Beste Willie, naar aanleiding van uw verhaal heb ik een - misschien wat bijzondere - vraag. Mijn moeder Mieke van de Donk - van Kessel is deze week overleden na een lange tijd dementie en verpleeghuis. Ze is in 1931 geboren in de Bolken (of zeg je óp de Bolken?). Dochter van Bertha de Man en Bernard van Kessel (werkte bij Klomp Buuters). Ze heette toen Mientje van Kessel. Weet u misschien meer over die familie, welke straat ze woonden? Alvast veel dank voor uw antwoord (kan eventueel ook rechtstreeks naar info@bernyvandedonk.nl)
Norah zei op 15 februari 2023 om 17:14
Beste Berny,

Allereerst wel gecondoleerd met het overlijden van je moeder.
Toen je grootvader Bernard van Kessel jong was, woonden zijn ouders plus het gezin vanaf 26 mei 1919 in de buurschap Dorshout, Veghel, komend vanuit Helmond. Hijzelf en de andere kinderen waren in Kempen(Dtl.) geboren. Maar dat laatste zul je wel weten. Dáárvoor was men afkomstig uit Gemert.
Maar om terug te komen op je vraag, Willie kent hopelijk voor je het antwoord.
Mvg.
Rini de Groot. zei op 15 februari 2023 om 21:10
Berny ook van Harte Gecondoleerd met het heengaan van je Moeder. Indien ik het goed heb had het vriendelijk meisje verkering met Piet van Hek. En woonde rechts van Hotel Jilesen op de markt in Veghel. En een tiental jaren geleden gesproken.
Berny van de Donk zei op 16 februari 2023 om 08:22
Dank voor jullie reacties!
En Norah, veel van die informatie kende ik niet, ben jij een ver familielid met een la vol brieven en documenten ;-), of heb je andere bronnen waaruit je kunt putten?
Via Rolf Vonk van Vehchele weet ik inmiddels dat het 'op de Bolken' moet zijn (en niet 'in').
Norah zei op 16 februari 2023 om 11:31
Nee Berny, ik ben geen ver familielid, het mag wel:)
De andere bronnen zijn o.a. bevolkingsregisters via het BHIC b.v. en verdere archieven. We zitten hier niet voor niks op een genealogisch forum...
Je moeder heb ik helaas niet terug kunnen vinden, dit heeft te maken met haar geboortejaar. Nog te jong vanwege de wet op de privacy.
Mvg.
Leo Biezemans zei op 11 maart 2023 om 18:05
Hallo, Berny. Om te beginnen condoleer ik je met het verlies van je moeder. Ik heb van je broer Wim gehoord dat het niet zo goed ging met je moeder. Misschien leuk om te weten is dat je moeder mijn peettante was. Hoewel ik daar aan twijfelde omdat je moeder toen nog maar 16 jaar was. Wij hebben lang naast je opa en oma op de markt in Veghel gewoond. Ook een broer van je opa woonde daar. Willem van Kessel en zijn vrouw Janske van den Berg. De van Kessels waren afkomstig uit Gemert. Ik heb je moeder niet anders gekend als Mientje van Kessel. Ze heeft nog ooit als verkoopster gewerkt bij van Hout-Brox in de Hoogstraat in Veghel. Voor evt. vragen sta ik tot je beschikking. Vriendelijke groetjes.
Berny van de Donk zei op 15 maart 2023 om 09:16
Hoi Leo, dank voor je condoleance én je aanbod om nog eens verder te praten. Laten we dat buiten deze chat doen, je kunt me mailen op (mailadres door forumbeheer verwijderd ivm mogelijke kans op spam) (en wie weet krijg ik via die mail nog wel meer verhalen over mijn moeder). Groet, Berny
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 maart 2023 om 10:08
Om de mogelijkheid van spam te verminderen hebben we het mailadres van Berny uit de reactie gehaald, maar is natuurlijk op verzoek zeker te verkrijgen, Leo.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 7 april 2023 om 20:14
Berny, ik lees nu pas je vraag. Ik ben van na de oorlog en weet nog maar weinig van de straat waar ik ben geboren op de Bolken. Alleen weet ik dat het huis stond waar nu de parkeerplaats van de Jumbo is. Het Eftelingverhaal weet ik me nog goed te herinneren en een paar namen van de gezinnen die daar woonde.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.