skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Molenstraat in Cuijk

Zeven mannen fietsen in een groepje door de Molenstraat in Cuijk. Gaan ze huiswaarts? De kerkklok geeft tien voor half vijf aan. Hebben ze in ploegendienst gewerkt?

Als we de foto sterk vergroten, zien we dat ze allemaal een tasje onder de bagagedrager hebben.

Helemaal aan het eind van de straat zien we een jongetje en meisje hand in hand over straat lopen. We zijn beland in Cuijk, maar het jaartal is er niet bij vermeld. Jaren vijftig of jaren zestig?

Mogelijk dat de winkel W.J. van Stiphout een aanwijzing is voor het juiste decennium of zelfs jaartal?

Los van de feitelijke informatie over het jaar, of de fietsende mannen, liggen er in de Molenstraat vast een heel veel verhalen besloten.

Wie woonde er aan deze straat in het centrum van Cuijk? Wie kwam hier boodschappen doen? Of werkte er bij Van Stiphout? Vertel het ons!

Reacties (13)

Peter van Grinsven zei op 12 april 2013 om 19:25
L.S.
Ik ben geboren in 1954 en woonde er niet maar ben ontelbare malen door deze straat richting Martinuskerk, Grotestraat en niet te vergeten de Maas gefietst en gelopen.
De schoenwinkel van van Stiphout bestaat nog steeds en wordt gerund door een van de nazaten. Er is wel een beauty shop bijgekomen aan de linkerkant. Het prachtige gebouw ernaast was oorspronkelijk de woning van een zeer bemiddeld industrieel uit Cuijk. Later was hier decennialang Willenborg gevestigd, een voor Cuijkse begrippen chique maar erg conservatieve kledingzaak waar wij als adolescenten met onze ouders naar toe moesten om de 'Terlenka' (synoniem voor degelijk en niet modieus) broeken te kopen als 'zondagse kleren' die wij absoluut niet aan wilden. Als ademloos volger van de flower power in de jaren 60 wilden wij natuurlijk ook jeans dragen ('spiekerboks' op z'n Kuuks).
Appie Lamers, de oprichter van Ap Art, is hier z'n carrière in de mode begonnen. De herinnering aan de statige krakende trap naar de eerste verdieping zal nooit verdwijnen. Er is een coffeeshop uitgebaat en nu is er Per Tutti en het restaurant Bij Ons Thuis gevestigd. Er tegenover is de eerste zelfbedieningswinkel van Cuijk begonnen door dhr. Straatman (EDAH) waar ik als oudste van het gezin boodschappen moest gaan doen.
De onlangs prachtig gerestaureerde Martinuskerk bepaalt nog steeds vanaf deze plek het gezicht, ook al zijn er voorbij Willenborg veel hogere winkelpanden gekomen. Even verder op aan de linkerkant zat jarenlang de drankenhandel van van Hoek en bij de splitsing Molenstraat/Grotestraat zag je aan je linkerhand de Korenbeurs en aan je rechterhand Boekhandel Derks.
In het piepkleine huisje aan de rechterkant, net voor het pand met de vensters, heeft ook jaren 'unne bekende Kuukse' gewoond maar daar is me de naam even van ontschoten.
Vermeldenswaard is ook nog dat een stukje voor van Stiphout het Kajottershuis was gevestigd.
Als een van de, van oudsher belangrijkste straten, in Cuijk zijn er natuurlijk nog ontelbare verhalen te vertellen maar ik wou het hier bij laten. Tegenwoordig heet deze straat de Korte Molenstraat en enkel nog toegankelijk voor fietsers en voetgangers.

Jan Heijl zei op 28 maart 2015 om 11:33
In dat kleine winkeltje woonde groenteboer Grad Albers.Later Jo Vervoort met baby artikelen
Tiny Holtmeulen zei op 17 januari 2016 om 17:11
Hallo Marilou

Het verhaal van Peter van Grinsven klopt helemaal. Ik wil er nog wat aan toevoegen. Voor de fietsers, bijna tegen het pand van Grad Albers, stond nog een heel klein huisje met spitse kap, te zien onder de raam. Men noemde dit het "Jeneverhuuske". Voor zover ik mij kan herinneren was hier een opslag van sterke drank als die door de distilleerderij werd aan aangevoerd. Dan werd er eerst door een douane beambte gecontroleerd of er niet met de drank "gesjoemeld" was. Als alles OK was, mochten de cafehouders hun drank komen afhalen na het betalen van het "Keurgeld".
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 18 januari 2016 om 14:51
Leuk om te lezen, Tiny, dat het verhaal van Peter dus helemaal klopt. En je toevoeging bij dit verhaal over het 'jeneverhuuske' is natuurlijk helemaal de kers op de taart. Bedankt!
Jan Kuenen zei op 3 januari 2018 om 11:39
De winkel die je rechts achter in de straat ziet, dat was niet alleen een groentewinkel.Hier was ook een kruidenierszaak. Links in de winkel waren de groente en rechts kruideniers artikelen. Ik weet allen dat de vrouw een scheld naam had, "Trui van 't menneke". ik ben er vaak geweest met rantsoen bonnen kon je daar boter kopen en suiker. En dat Jenever uisje dat werd bestierd door van de Hoek.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 januari 2018 om 14:09
Langzamerhand komt deze foto helemaal tot leven! Bedankt voor je mooie aanvullingen, Jan.
Albert zei op 3 januari 2018 om 16:00
Nu heet dit gedeelte De Korte Molenstraat. De huidige Molenstraat begint na de overweg en eindigt bij het Louis Jansenplein en gaat dan verder als De Korte Molenstraat naar de Grotestraat.
Tiny Holtmeulen zei op 3 januari 2018 om 17:09
Hallo Marilou,
Als eerste wil ik je een voorspoedig 2018 toe wensen en hoop dat er nog veel verhalen binnen zullen komen.

In de Korte Molenstraat zat ook nog een slager "Bram van den Eijken" Later, toen het Zusterklooster werd afgebroken moest hij daar ook weg. Hij is toen naar de Grote straat gegaan en heeft daar een café overgenomen.
Ook heeft er lang een Patatwagen gestaan van "Thé van den Eijken", die later naar de (Verlengde) Molenstraat gegaan, zo zeiden ze dat vroeger, ongeveer recht tegen over de sigarenfabriek "Victor Hugo", dat pand staat er nog en wordt nu omgebouwd om een serie wooneenheden te maken.
Jan Kuenen zei op 4 januari 2018 om 06:42
Hij hete niet The, maar Geubel, alvorens hij friet verkocht spuugde hij in het vet. Zo controleerde hij of het vet heet was. Hij was getrouwd met Wilhelmien, een nichtje van mijn vader. De Geubel is op een mystrieuse wijze afgebtand en daarna in de molenstr de zaak geopend, waar ze woonde.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 januari 2018 om 09:47
Hartelijk dank Albert, Tiny en Jan! Heel mooi om alle toevoegingen en anekdotes te lezen (vooral van dat spugen in het vet... brrr). Maar het is bijzonder om te zien hoe één foto al deze herinneringen en verhalen weer los maakt, dat doet mij deugd :)
Tiny Holtmeulen zei op 4 januari 2018 om 12:22
Jan, je hebt gelijk. het moet inderdaad Geubel van den Eijken zijn. Hij was getrouwd met Wilhelmien Rutjens, geboren te Lent op 19-01-1908 en overleden te Cuijk op 04-05-2001.
Hermien van Veenendaal van den Berg zei op 13 mei 2022 om 13:30
Leuk om dit allemaal te lezen een vraagje: was er aan de linkerkant van de foto niet de zaak van de familie Straatman? Ik ben er ooit een huwelijks cadeau ( een lelijke vaas) gaan ruilen in 1966. Groetjes Hermien
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 mei 2022 om 16:00
Dag Hermien, bedankt voor je berichtje. Hopelijk kunnen mensen die dit lezen en goed bekend zijn ter plekke hier meer over vertellen? Wat verkochten ze in de zaak van de familie Straatman?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.