i

Neergestorte vliegtuigen in Baarle-Nassau 1940-1945

vertelde op 5 april 2012 om 10:19 uur

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er boven Nederland zo’n 6.000 militaire vliegtuigen neergestort. Ruim 1.000 daarvan zijn er in Noord-Brabant terecht gekomen. Dan gaat het zowel om geallieerde (Britse, Amerikaanse en Canadese vliegtuigen met bemanningen die uit nog veel meer nationaliteiten bestonden) als Duitse vliegtuigen.

De geallieerde vliegtuigen waren heel vaak bommenwerpers die bij bombardementsmissies op doelen in Duitsland geraakt werden door Duits afweergeschut (de zogenaamde Flak) of onderschept werden door Duitse jachtvliegtuigen (vooral ’s nachts, tijdens de zogenaamde Nachtjagd).

Wij gaan proberen de verhalen achter al deze crashes te achterhalen met behulp van iedereen die ofwel zélf nog herinneringen heeft of de verhalen gehoord heeft van eerdere generaties. Soms is er al veel bekend, soms wat minder.

Zo stortte op 1 juni 1942 om 02.39 uur bij het Dekkersven in Baarle-Nassau een Duitse Junkers Ju 88C-4, afkomstig van Gilze-Rijen, neer. Piloot was Ofw. Wolf-Dietrich Schade (28) van het Erg.St./NJG 2. Ook de andere twee bemanningsleden, Uffz. Jacob Cezanne (23) en Uffz Adolf Jansen (23) kwamen bij deze crash om. De omgekomen bemanningsleden werden aanvankelijk begraven op het kerkhof Zuilen in Breda en in 1948 herbegraven op de begraafplaats Ysselstein te Venray, graven AZ-7-155 tot en met 157.

Op 7 februari 1943 stortte rond 02.00 uur in Ulicoten een Dornier Do 217E-4 van 3./KG 2 neer. De piloot van dit toestel, Oblt. E. Schneiderbauer, en de rest van de bemanning, waarnemer Ofw. W. Zacharias, radiotelegrafist Uffz. H. Weber en boordschutter Ofw. G. Eilbrecht overleefden de crash. Alleen Zacharias raakte gewond.

Op 18 september 1944, om 17.00 uur, stortte bij Castelré een B-24J van het 93BG/409BS (42-100416) neer, gevlogen door 2nd Lt. L. Hewin. Alleen de radiotelegrafist T/Sgt. W.H. Kirlin (onderscheiden met het Distinguished Flying Cross) kwam hierbij om. Hij ligt begraven op het Amerikaanse ereveld in Margraten, graf M-2-8.

De rest van de bemanning, piloot Hewin, co-piloot 2nd Lt. R.C. Scott, navigator 2nd Lt. H. Greenberg, bommenrichter 2nd Lt. G.W. Sadler, boordschutters T/Sgt. D.W. Dukeman, S/Sgt. E.H. Shabatura, S/Sgt. G.S. Burford en S/Sgt. O.M. Malone en dropmaster Pfc. J. Bolton werden krijgsgevangen genomen.

De laatste crash in Baarle-Nassau was op 14 oktober 1944. Rond 15.50 uur stortte toen bij de Nieuwe Strumpt een Hawker Typhoon IB (R8923) van het 263 Squadron neer. Piloot F/Lt. D.F. Evans kwam in botsing met een andere Typhoon (MN769) van F/O. A. Barr van hetzelfde squadron. Beide jachtvliegers kwamen om het leven. F/Lt. Evans ligt begraven in Baarle Nassau, graf A 1 en F/O Barr ligt begraven op het oorlogskerkhof in Bergen op Zoom, graf 6 E 9.

Dit zijn zo’n beetje de kale feiten. Wellicht zijn er nog mensen in Baarle-Nassau die meer over een of meer van deze crashes weten te vertellen.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Spittaels Roger zei op 22 november 2017 om 17:07 uur

Kan U mij het adres van de opgeeiste woning waar het HQ gevestigd was van de plaatselijke Ortskommandatur .

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 23 november 2017 om 10:26 uur

U kunt dat navragen bij onze collega's van het Regionaal Archief Tilburg www.regionaalarchieftilburg.nl (stukken over vorderingen van gebouwen door de Duitse bezetter). Ook kunt u te rade gaan bij de Heemkundekring Amalia van Solms te Baarle https://www.archieven.nl/nl/zoeken?miview=ldt&mivast=0&mizig=190&miadt=1&miaet=14&micode=ORGANISATIES&minr=771037
Als u het adres vindt, wilt u dat dan hier voor de lezers op het forum vermelden?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: