i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Grave
Tags:

Nieuwbouw of renovatie

vertelde op 19 januari 2019 om 10:08 uur

Dit straatje zal, gezien de kale bomen, in de wintermaanden of het vroege voorjaar op de foto gezet zijn. Weet jij waar en misschien ook wanneer deze foto gemaakt zou kunnen zijn? We hopen op reacties.

Straatbeeld, Grave (foto: Fotostudio Jean Smeets, collectie BHIC 1907-007971)Straatbeeld, Grave (foto: Fotostudio Jean Smeets, collectie BHIC 1907-007971)

Aan het eind van deze weg zien we nog nét de verkeersbrug over de Maas, rechts staat een rijtje hoge bomen en links een tiental karakteristieke woonhuizen. Midden op straat rijdt een soort wals en bij de woningen zijn werklui aan de slag.

Weet jij in welke straat deze foto genomen is? En zouden deze huizen hier bijna opgeleverd worden en gaat het dus om nieuwbouw, of staan ze er toch al even en kijken we hier naar de renovatie? We weten dat de foto in Grave genomen moet zijn, maar zowel de locatie als het jaar van opname zijn ons onbekend.

Kijk naar Toen

Weet jij meer? We hopen op reacties. Alle informatie en herinneringen zijn welkom. Je kunt jouw reactie geven in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in de Graafsche Courant, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (13)

Renate zei op 23 januari 2019 om 10:19 uur

Deze huizen zijn gebouwd in 1929 aan de Maaskade en staan er nog steeds. Deze foto is genomen toen de huizen net klaar waren. De schilder is op de foto met zijn laatste werkzaamheden bezig. Mijn moeder is daar geboren in 1944 en ik in 1970. Toen keek je nog op de brug en de maas. Scheepswerf is pas jaren later gebouwd.

Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 24 januari 2019 om 09:10 uur

Dankjewel voor je reactie Renate. Heb nog lang in een van die huizen gewoond? En hoe was het eigenlijk om daar op te groeien?

Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 24 januari 2019 om 11:55 uur

We werden nog gebeld door een meneer die wist te vertellen dat deze foto in 1928 gemaakt is, op de Maaskade in Grave. Het eerste huis is volgens hem nr. 15 en het laatste nr. 24.
Bedankt voor deze informatie!

Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 24 januari 2019 om 12:01 uur

Ook meneer Den Hoop vertelde ons dat hier vroeger de Maaskade was, tegenwoordig is er een scheepswerf. Hij is hier vlakbij geboren en kent deze straat goed. Het is hier heel mooi wonen.

Renate zei op 24 januari 2019 om 22:22 uur

Ik ben er geboren in 1970 op nummer 20 en heb daar tot 1993 gewoond. Mijn ouders wonen er nog steeds. Ik heb daar een fijne jeugd gehad. Omdat het een doodlopende straat was/is speelden wij veel buiten. Na de uitbreiding van de scheepswerf werd het helaas steeds drukker met veel vrachtverkeer.

Anrico van der Linden zei op 25 januari 2019 om 13:11 uur

Ik was die meneer die gebeld had. Dit zijn nieuwbouwhuizen die gereed waren in 1928. Het achterste huis was eerst van mijn opa en oma, In 1969 hebben mijn ouders het overgenomen en in 1992 heb ik het huis weer overgenomen van mijn ouders. De huizen zijn gebouwd door de opa van de huidige generatie van van Kempen. In de loop van de tijd is de heer van Ophuijzen begonnen met een kleine scheepswerf, die in de loop van de jaren is uitgegroeid tot de werf die het nu is. Weliswaar is de werf in 2012 helaas failliet gegaan, maar op dit moment is er gelukkig toch weer bedrijvigheid doordat een gedeelte van de werf verhuurd is voor de bouw van pontons. De scheepswerf heeft altijd een grote rol gespeeld op de Maaskade. Was het vroeger een gezellige plaats om te wonen, Nu is dit anders geworden doordat men in de jaren 70 begonnen is met procedures tegen de scheepswerf en dat heeft ook toe geleid dat er in de straat 2 kampen zijn ontstaan, de tegenstanders en de voorstanders van de werf. Dat heeft het niet er gezelliger op gemaakt. Ikzelf ben voorstander van de werf en hoop dan ook dat er uiteindelijk weer prachtige schepen worden gemaakt. In de tijd dat er echt geen activiteit op de werf was, was het een uitgestorven boel en leek de straat meer op een bejaardentehuis

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 25 januari 2019 om 14:30 uur

Bedankt voor je reactie Anrico, fijn dat je zelf nog even reageert.
Ik kan me voorstellen dat je de reuring in de wijk erg mist. Toen gebeurde er natuurlijk alle dagen wel iets wat de moeite van het bekijken waard was.

Martin Schippers zei op 4 april 2019 om 14:27 uur

Bij het hoekhuis vooraan de Maaskade was een schoenmakerij gevestigd.
Achter het huis in een schuurtje werden de schoenen gerepareerd.
Wij brachten de schoenen voor reparatie ( ik zelf kom van Velp ) op de fiets daar naar toe.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 april 2019 om 12:11 uur

Dank voor je aanvulling, Martin! Enig idee in welke tijd dat ongeveer moet zijn geweest?

Peter Reffeltrath zei op 17 mei 2019 om 17:04 uur

Mijn opa en oma, Jo en Marie Reffeltrath-van Haren, woonden in het 2e huis op nr.16. Mijn ouders hebben daar na hun trouwen in 1955 nog ingewoond. Ik heb daar in de jaren zestig vaak gelogeerd en het was geweldig spelen daar aan de Maas. Mijn opa en oma zijn in de jaren tachtig naar Maaszicht verhuisd.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 mei 2019 om 08:47 uur

Bedankt voor je berichtje, Peter. Dat klinkt inderdaad heel idyllisch. Kom je nog wel eens op die plek? (en is er veel veranderd?)

Peter Reffeltrath zei op 28 mei 2019 om 13:21 uur

Ik kom af en toe nog wel eens in Grave en dan ga ik altijd wel even naar de Maas en de Maaskade toe. Nu kan je daar prachtig op de terrassen aan de Maasmuur zitten. Tot voor kort hebben mijn ome Sjef en tante Harriette Reffeltrath nog op Maaskade nr 21 gewoond. Helaas zijn zij beiden vorig jaar overleden en dit huis staat nu te koop.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 28 mei 2019 om 15:00 uur

Ah, dat is verdrietig om te horen, Peter. Dank voor je aanvulling.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 28 februari 2011 om 14:19 uur

De Vliegende Hollander

vertelde op 1 december 2017 om 14:44 uur

Met de bakfiets door de sneeuw

vertelde op 30 oktober 2018 om 15:53 uur

Toffee van Verkade