i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Erp
Tags:

Royal visit

vertelde op 9 september 2009 om 13:36 uur

Je zou het zo niet direct zeggen, maar de man in militair uniform links is King George VI, de Engelse koning himself! Hij is op bezoek bij ‘zijn’ militairen die in het najaar 1944 onder andere een gedeelte van Brabant hebben bevrijd.

Rechts zien we een doorsnede van de Erpse jeugd, want de foto is daar genomen, vermoedelijk bij een school.

Opvallend is de gezichtsuitdrukking van de kinderen: de jongsten slaan het tafereel gade zonder één lachje op hun snoetjes – soldaten zijn geen knuffeldieren. Bij de iets ouderen varieert de gezichtuitdrukking van welwillend tot stralend. Speciaal de meiden zijn helemaal blij!

Kijk ook eens naar het schoeisel van de voorste rij: vooral klompjes. Maar genoeg verteld – jullie, Erpenaren, zijn nu aan zet, want een aantal van jullie was erbij.

Laat van je horen en reageer!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (8)

Riek rijkers-Manders zei op 13 september 2009 om 09:53 uur

Deze foto is genomen in Erp bij de ingang van de Mariaschool. Deze was toen in de Kerkstraat tegenover garage Van de Elsen. Ik heb op de Mariaschool gewerkt van 1955-1967 en de foto hing in de gang. Meermalen hebben we voor de foto gestaan. Ik heb als kind op de lagere school in Boerdonk gezeten. Ook die school werd met een bezoek vereerd. Ik weet nog dat wij het Engelse volkslied moesten leren, en Nederlandse liedjes zoals Waar de blanke top der duinen. We kregen chocolademelk en allemaal een cadeautje. Een paardje met een touwtje. Was daar als negenjarig meisje niet zo blij mee.

Riek rijkers-Manders zei op 13 september 2009 om 09:55 uur

De foto is genomen in 1944.

Ad Vos Veghel zei op 13 september 2009 om 11:54 uur

Wij waren in die tijd uit veghel gevlucht i.v.b met de beschieting vanuit richting Schijndel en wij woonden tijdelijk bij de fam.v.Dam
in de kerkstraat.Ik heb erbij gestaan als 11 jarige toen de koning daar was. Volgens mij was er toen ook generaal Montgomery bij.

Ant. Verbakel, Uden. zei op 13 september 2009 om 13:47 uur

In de namiddag van 11 oktober 1944 bracht de Britse koning George VI een inspectiebezoek aan het 83e. Group Control Centre RAF van de 2nd Tactital Air Force, gelegerd in Erp. Hij was vergezeld van o.a. Veldmaarschalk Montgomery en enkele hoge leger- en luchtmachtofficieren.
Op de foto links de koning en rechts de RAF-officier Fenton.
De koning was - wegens slecht weer een dag vertraagd - die dag in de voormiddag aangekomen op de vliegbasis Eindhoven; behalve Erp bezocht hij in de volgende dagen ook nog Britse legereenheden en hoofdkwartieren in Langenboom, Mill, Neerbosch, Wychen, Grave en in Belgie.

Henk Buijks (namens BHIC) zei op 15 september 2009 om 08:35 uur

Bedankt, Riet en Ad, voor jullie herinneringen aan deze dag. Blijkbaar heeft dit bezoek indruk gemaakt.
En Ant.Verbakel heeft ons voorzien van feitelijke informatie die we bij het BHIC nog niet compleet hadden. Ook daar zijn we blij mee!

Henk Talen/Documentatiegroep Volkel zei op 21 september 2009 om 21:32 uur

Bij deze een reactie op de foto “Hoog bezoek” in Zondagsnieuws Uden/Veghel van 13-09-2009.

Op betreffende foto loopt de Britse Koning met naast zich Group Captain Fenton, commandant van het 83 Group Control Centre.
Van de datum dat betreffende foto gemaakt werd ben ik niet 100 % zeker omdat 11, 13 en 15 oktober 1944 genoemd worden.
De foto zal genomen zijn in Erp bij de Maria school neem ik aan.

Ik vind het een gemis dat U geen e-mail adres noemt in de krant, zodat gemakkelijk een reactie kan volgen.

Hieronder een stukje uit het archief van de Documentatiegroep Volkel:

Gevechtsleiding vanuit Erp
De jagers van Volkel werden indien nodig naar hun doel geleid
door de Mobile Radar Control Post met de codenaam "Kenway".
De radarpost "Kenway" van No.83 Group Control Centre was in
containers op vrachtwagens ondergebracht in en rondom het dorp
Erp. Ze waren daar aangekomen op 4 oktober 1944, dus gelijk met de komst van de Typhoon en Tempest jagers op Volkel.
De Maria school (meisjesschool) werd operation room. Erp ligt hemelsbreed ongeveer acht kilometer van vliegveld Volkel.
Totaal waren bij de 83 GCC ongeveer 860 militairen ingedeeld, waarvan 60 officieren.

"Kenway" was het werkterrein van Wing Commander J.H.Lapsley.
Hij was de plaatsvervanger van commandant G/C H.A.(Jimmy)Fenton DSO,DFC. Van februari tot april 1941 was Lapsley commandant geweest van het 274 squadron dat toen met Hurricanes vloog in het Midden Oosten. Tot 14 juli 1944 was hij commandant van de 125 Wing van de RAF. Zijn score aan neergeschoten vliegtuigen stond op 11 stuks. Op 26 november 1944 maakte W/C Lapsley zelfs nog een operationele vlucht mee met de Typhoons van 184 squadron van Volkel.
Officieren van No.83 Group Control Centre werden in Erp bij particulieren ingekwartierd, zo waren bij de familie Otten in de Kerkstraat vijf officieren ondergebracht, daaronder bevonden zich S/L R.Gilbert en de commandant van 83 G.C.C. G/C H.A.Fenton.

King George op bezoek
Op 15 oktober (13 of 11?) 1944 bracht Koning George VI van Engeland een bezoek aan No.83 Group Control Centre in Erp.
Hem werd daar in de namiddag de werking van de radar en gevechtsleiding gedemonstreerd. De bevolking van het dorp Erp liep uit om een glimp van de Engelse Koning op te vangen. Een foto van de Koning te Erp verscheen in de Times van 17 oktober 1944.

Vriendelijke groeten,

Henk Buijks (namens BHIC) zei op 22 september 2009 om 10:11 uur

Beste Henk Talen,

Zo te zien is het u zonder van een e-mailadres gebruik te maken toch gelukt te reageren, en nog uitgebreid ook! Daar zijn we hier blij mee. Onze dank dus!
Het BHIC heeft bewust gekozen voor een reactieformulier via de website. Dan komen de reacties direct in het forum terecht. Bij e-mail is dat niet het geval. Bovendien komen de e-mailadressen van de reflectanten dan niet in de openbaarheid.

Gerard zei op 3 november 2009 om 23:27 uur

het meisje met brilletje op de eerste rij is Thea Munsters, het jongetje ook op de eerste rij in zwart broekje en de handjes in de zak is Jan van Dam.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: