skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Pyjama House

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 10 november 2010
bijgewerkt op 27 december 2021
Een huis met een bijzondere geschiedenis, dat is het pand Kerkstraat 6 (aan het begin van de Ottenstraat) in Erp. Architect Bert Gilsing bouwde het in 1892 voor de familie Van den Tillaart. Een jaar later al werd het huis gekocht door A.B.H. Otten, die dat jaar burgemeester van Erp was geworden. Maar het pand zou vooral naam maken in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog.

Vanaf april 1943 tot de bevrijding in 1944 vonden hier 51 geallieerde vliegers tijdelijk onderdak. Vanuit dit huis probeerden ze via zogenaamde “pilotenlijnen” weer naar vrij gebied terug te keren.

Het huis werd bekend als Pyjama-House, naar verluidt omdat de bemanningsleden van gecrashte vliegtuigen bij aankomst steevast een pyjama aantroffen op het hun toegewezen bed.

Na de dood van burgemeester Otten in 1935 en van zijn weduwe in 1938, werd het huis bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog bewoond door vier van de zes kinderen Otten: Harrie, Gérard, Antoinette en Thea. Kort na 1900 was het huis uitgebreid met een aanbouw, zodat alle kinderen hun eigen slaapkamer hadden.

Die aanbouw bestond uit een kinderkamer en tuinkamer op de begane grond, twee slaapkamers daarboven en daarboven weer een vliering. Die laatste was erg geschikt als schuilplaats in geval van nood.

Antoinette en Thea waren onderwijzeres aan de naast het huis gelegen Jongensschool. Harrie werkte bij de melkfabriek in Veghel en Gérard bij de Belastingen in Den Bosch. In mei 1940 werden ze al snel geconfronteerd met een grote groep krijgsgevangen militairen, waarop Antoinette besloot de cursus Frans die ze op dat moment in Vught volgde bij Regina Coeli, in te ruilen voor een cursus Engels. Achteraf een vooruitziende actie!

Harrie raakte al snel betrokken bij illegaal werk voor de Landelijke Onderduikersorganisatie. In april 1943 nam het leven in huize Otten echter een andere wending. In de nacht van 9 op 10 april werd een Britse Lancaster bommenwerper boven Teeffelen neergeschoten.

Van de zeven bemanningsleden vonden er vier de dood en werden er drie gevangen genomen. Maar de boordwerktuigkundige, sergeant Archibald Cowe, kwam met zijn parachute even buiten Erp neer en wist zich te verbergen langs de Aa. Daar werd hij gevonden en uiteindelijk bij de Ottens gebracht. 

De broers en zussen slaagden er in om Cowe via Sevenum onder te brengen in een pilotenhulplijn. Het zou de eerste van een lange rij doorgaande “airmen” zijn die voor korte of langere tijd (het langste verblijf duurde 55 dagen) het huis aan de Kerkstraat als hun toevluchtsoord konden beschouwen. Onder de ‘piloten’ stond het huis dan ook wel bekend als “Airmen's rest”. Uiteindelijk hebben er veertig Amerikanen (o.a. Sgt. Everett Allen), zes Britten, twee Canadezen (onder wie Roy Carter), twee Australiërs en één Nieuw-Zeelander (met maximaal vijf tegelijk) “gelogeerd”.

Na de oorlog zijn de Ottens, in de persoon van Harrie, meermalen onderscheiden. Op 4 september 1946 ontving Harrie in Den Haag de Medal of Freedom (with Silver Palm), de hoogste onderscheiding van de Verenigde Staten voor buitenlandse staatsburgers. De zilveren vrijheidsmedaille werd aan veertien Nederlanders uitgereikt, de gouden aan zeven. Later volgden nog Britse, Franse en Belgische onderscheidingen voor de broers en zussen Otten.

Lees ook

S/Sgt. Everett Allen, onderduiker in Pyjama House

Cat Brown stuurde ons de volgende foto's toe, van de familie Otten, en een portretfoto van zijn vader Peter Brown (met veel dank!)

Reacties (40)

Til Kenkhuis-van den Boogaard zei op 18 juni 2013 om 23:45
17-06-2013

Reagerend op "Pyama House":

In 1984 heb ik van dhr.Harrie Otten de namen mogen overschrijven van alle piloten (21) die vanuit Erp naar Schijndel zijn gebracht en vanaf 1985 ben ik in contact gekomen met drie van de zeven piloten die bij mijn ouders en oma waren ondergebracht. Diepgaande gesprekken gevoerd met deze fantastisch moedige, dappere mensen en uiteindelijk heb ik Robert M. HARRAH, Everett S. ALLEN en de weduwe van Charles Miller ontmoet. Met Bill B. Boyer geschreven en getelefoneerd. Alleen Everett Allen is nog in leven.
Til
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 19 juni 2013 om 12:53
@Til: Tjee, wat bijzonder! Dat moeten erg indrukwekkende gesprekken zijn geweest.

Zonder al te inhalig te willen lijken maar mocht je ooit de verhalen van deze mensen willen tonen; ze zijn op onze site erg welkom!

Til Kenkhuis-van den Boogaard zei op 19 juni 2013 om 15:39
wo 19-06-2013

Dag Marilou,

Het is voor mij een belangrijk item in mijn leven. Van het zoeken naar deze piloten en het jarenlange fijne contact met hen en hun families, tot het uiteindelijk afscheid moeten nemen van hen die voor onze bevrijding héél zware offers hebben gebracht, waronder ook een heftige krijgsgevangenschap.
Vandaag precies 69 jaar geleden (van 17-20 juli 1944) verbleven Robert (Bob) M. Harrah en Kenneth Mays in onze boerderij!
Mocht het in de toekomst zover komen, dan zal ik zeker aan het BHIC denken.
Groetjes,
Til
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 20 juni 2013 om 11:23
Dank voor je persoonlijke reactie, Til. En wat een toeval dat we het er precies 69 jaar later op deze plek over hebben. Alsof het zo moet zijn.
Til Kenkhuis-van den Boogaard zei op 28 juni 2013 om 00:06
27-06-2013
Dag Marilou,
In mijn tweede reactie op "Pyama House" (d.d. 19-06) heb ik per ongeluk een fout gemaakt.
19-06 is natuurlijk JUNI en geen JULI;
dus waren niet Robert Harrah en Kenneth Mays bij ons maar de volgende piloten!!:
Van 5 JUNI tot 29 JUNI verbleven Bill B. Boyer en Charles P. Miller in onze boerderij.
Op 6 JUNI arriveerde als derde de Britse piloot Robert Stubbs. Hij is echter vóór 29 juni naar een volgend onderduikadres gebracht.

Van 10-12 JULI '44 waren Everett en Billy J. Davis bij ons.

Robert M. Harrah en Kenneth Mays verbleven dus van 17-20 juli bij ons; en "die dagen 69 jaar later" moeten nog komen!
Groetjes,
Til

Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 28 juni 2013 om 09:35
@Til: Nou, die dagen hebben we dan nog te goed :-) Goed dat je dit even hebt aangepast, dan is de informatie weer helemaal kloppend. Dank!
Til Kenkhuis-van den Boogaard zei op 28 juni 2013 om 23:09
28-06-2013

Dag Marilou,

En tot slot heb ik het gisteravond láát gepresteerd om nóg een keer een fout(je) te maken, zie ik.
Bij "Van 10-12-JULI" hoort de achternaam van Everett te staan. Hij heet dus:
Everett S. ALLEN!
Groetjes,
Til
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 1 juli 2013 om 09:16
Ach Til, alle goede dingen in drieen...:-) Het staat er nu in ieder geval goed!
Hans Pepers, huidige bewoner Kerstraat 6 zei op 29 oktober 2013 om 15:16
Het adres is nog altijd Kerkstraat 6. De voormalige Schoolstraat heet tegenwoordig Ottenstraat (genoemd naar de bewoners van het Pyjama House, onderschrift bij straatnaam is "Verzetsstrijders 1940-1944"). Het Pyjama House staat aan het begin van de Ottenstraat, maar het adres is nog altijd Kerkstraat 6. Wel bijzonder om in een huis met zo'n geschiedenis te wonen: we hebben de vluchttrap, waarmee onderduikers bij onraad naar zolder gingen, nu ook als decoratie en als herinnering aan de daden van de familie Otten in de huiskamer gezet. En ook enkele foto's uit de familiecollectie (die wordt beheerd door BHIC) vergroot en aan de muur gehangen. Onze kinderen van 9, 7 en 4 jaar oud hebben het ook ontzettend naar hun zin (grote bomen in tuin). De vorige kinderen die in het pand woonden, waren de Ottens en die waren 100 jaar geleden even oud als onze kinderen nu.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 29 oktober 2013 om 19:39
@Hans: Goed om te lezen hoe jullie de herinnering aan de geschiedenis levend houden. Mooi verhaal, dank voor je aanvulling!
Jan van den Heuvel zei op 20 januari 2014 om 13:02
Aan: Marilou Nillesen.

Is er een link tussen Pyjama House en de Zwarte Plak, een voormalige verzetsgroep in de Peel ( Bert Poels ) ?

Ad zei op 23 januari 2014 om 21:50
Op 4 Mei 1996 was ik met Bommenrichter Sgt Ellis Evans en zijn twee zonen in Tilburg(Diepenstraat/Coba Pulskens monument) en in het huis van de Fam.Otten in de kerkstraat 6 te Erp toen bewoond door de Fam.Munsters. Ellis Evans had daar samen met een andere vlieger ondergedoken gezeten. Ellis Evans overleed op 15 Febr 1998.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 29 januari 2014 om 15:16
@Jan van den Heuvel: Ik heb het boek Pyama-House van Frans Govers erop nageslagen maar een snelle zoektocht leverde geen informatie over de Zwarte Plak op. Mogelijk zijn er andere forumleden die hierover iets kunnen zeggen?
Rini de Groot. zei op 29 januari 2014 om 20:35
Ik zie de naam, Pepers voorbij komen.
In de vijftiger jaren heb ik gewerkt bij Munsters in Erp.
Twee collega,s broers, Janus en Evert Pepers, wonende in Erp, heb ik mee samen gewerkt.
Je oom of je Vader?
J.Hollander zei op 8 juli 2015 om 14:54
Waarschijnlijk hebben mijn vader en zijn vriend, de heer L. Zeelen deel uitgemaakt van de verzetsgroep die de piloten naar het zuiden bracht. Hij en zijn vriend zetten de piloten via Best (Acht?) het kanaal over. En brachten ze naar de Halve Maan straat in Strijp, Eindhoven.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 9 juli 2015 om 10:09
U zult wel heel erg trots zijn op uw vader! Tot 1940 kom ik niemand met de naam Hollander tegen in Erp. Waar woonde uw vader toen?
Jan Hollander zei op 9 juli 2015 om 12:05
Beste Annemarie, Tot 3 dagen geleden had ik nog nooit gehoord van de P-H groep.
Verzets vrouw Joke Folmer (92 jaar) las mijn verhaal en attendeerde mij op de groep. Wij woonde in Eindhoven (Hendrik de Keyzer plein). en verhuisden in 1950 naar Amstelveen. Mijn vader vertelde niets over het verleden. Rond 1955 waren wij in Eindhoven op bezoek toen ik met mijn vader op een zondagmiddag op de Halve maanstraat liepen en een vrouw naar ons toe kwam rennen en gilde: meneer Kip, meneer Kip. Eerst reageerde mijn vader niet, pas toen de vrouw mijn vader vastgreep en vroeg : U bent toch meneer Kip, reageerde hij en zei tot mijn stomme verbazing: ja, ik ben meneer Kip. Die twee hebben enige tijd op straat met elkaar gesproken, maar wij moesten naar huis . Ik weet bijna zeker dat hij later vanuit Amstelveen weer naar die vrouw is terug gegaan. Ik mocht niets tegen de rest van de familie zeggen. Later , terug in Amstelveen tijdens het vissen op een zaterdagochtend vertelde hij hoe hij samen met zijn vriend Leen Zeelen (woonde Hendrik de Keizerstraat en in 1949 verhuisd naar Den Haag) een bootje hadden die verborgen lag op enige honderden meters van de Boschdijk brug. Er lag een kabel(touw) op de bodem van het kanaal waarmee zij de boot met piloten over het kanaal zetten. Op fietsen brachten zij daarna de piloten naar het huis van de vrouw in de Halve Maanstraat. De heer Zeelen had een auto garage in Best of Acht. Volgens mij was dat een Peugeot garage. Met dit verhaal is mijn dochter vorige week naar het Riod geweest maar niets kunnen vinden. Mijn vader heeft daarna er nooit meer over gesproken. Ik ben bezig met mijn eigen (wonderlijke) geschiedenis te beschrijven waarbij deze herinneringen weer naar boven kwamen. Ik woon nu in Groningen. Mijn vader is geboren in Roden en op 15 jarige leeftijd uit Groningen vertrokken naar Eindhoven om na een proeftijd van 2 maanden in september 1927 bij Phillips te gaan werken. Het is een heel verhaal geworden. Ik weet niet zeker of hij een deelnemer was van de P-H groep of van een andere verzetsgroep. Hij was gereformeerd en kwam via de kerk in het verzetswerk Misschien kent iemand de schuilnaam Kip. Hartelijke groet, Jan Hollander
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 9 juli 2015 om 15:49
Wat een aangrijpend verhaal, waarvoor ik u heel erkentelijk ben, Jan Hollander! Uw openhartigheid geeft de lezer een goed beeld hoe dit soort van verzetswerk achter de schermen plaats vond en hoe voorzichtig je te werk moest gaan.
Ik hoop dat u nog reacties krijgt op de schuilnaam Kip van uw vader.. Informeert u ook eens bij onze collega's van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven www.rhc-eindhoven.nl
Ook voor u een hartelijke groet!
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 25 juli 2016 om 11:09
Ik heb in de jaren 80 een keer een filmavond bijgewoond in hotel de Beurs in Boekel. De film die daar vertoond werd was een hele speelfilm over het Pyamahouse gemaakt met 8mm - filmpjes van 3 min. door een lagere schoolonderwijzer uit Erp. Ik vroeg me af of deze toevallige in het bezit van BHIC is gekomen. Ik vond het een indrukwekkende film in die tijd en vond het tevens indrukwekkend dat de onderwijzer samen met mensen uit Erp en omstreken deze film toen al gemaakt hebben. Ik bedoel er mede mee te zeggen dat al dat knip en plakwerk met die relatief korte filmpjes veel ingewikkelder was dan met de wat latere mogelijkheden. Nog steeds mijn complimenten daarvoor en ik hoop de film nog eens ooit te kunnen zien. Overigens de film is ook een jaar later of zo uitgezonden door de Boekelse Lokale Omroep Kring.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 26 juli 2016 om 13:13
Ik zal je vraag aan de beheerder van onze beeldbank voorleggen.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 28 juli 2016 om 15:33
De beheerder van de beeldbank geeft aan dat het hier gaat om onderwijzer Antoon Kerkhof. Hij heeft inderdaad een film gemaakt over de onderduikers in Erp. De film duurt 2 uur en is gerealiseerd met spelers uit Erp en omgeving. Taalgebruik is dialect. Opnames zijn gemaakt in Erp, Veghel en in museum Bevrijdende Vleugels. Rekwisieten komen ook uit dit museum, screening door Harry Otten (verzetsstrijder uit Erp en eigenaar van Pyamahouse). De film heet "Gevaar als beloning". De datum van de vertoning in hotel "De Beurs" in Boekel was 10 maart 1992.
Het BHIC heeft geen auteursrechten en muziekrechten van deze film. Daarom komt deze speelfilm niet bij BHIC online.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 11 oktober 2016 om 14:36
Prachtig Annemarie, Dat je al die informatie hierbij deelt. Ik vroeg me zo af of de film ooit op DVD is verschenen en of dat er nog een filmvoorstelling, bijvoorbeeld bij de Heemkundekring van Erp, in het verschiet ligt.

Sorry voor de laten reactie maar ik was vergeten het "stuur mij "-vakje aan te vinken. Nu staat dat al aangevinkt. dat vind ik een positieve ontwikkeling.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 oktober 2016 om 16:22
Dat vinden wij ook, Gerard ;-)
Ik geef Annemarie de complimenten door. Bedankt voor je reactie!
Frits Sanders zei op 2 november 2016 om 11:07
Hallo Annemarie

Even een reactie op het verhaal van Jan Hollander.Hij is op zoek naar de garagist, die bij de P-H groep betrokken was. Mogelijk gaat het hierbij om dhr. Staals. Hij had een peugeot garage in Veghel en was betrokken bij de verzetsman Tielemans , o.a. onderwijzer in Mariaheide. Van dhr. Barend Andriesse hoorden we als werkgroep Dodenherdenking Veghel dit jaar, dat hij als 4 jarig joods kind in 1943 door o.a. Staals naar een onderduikadres in Eindhoven is gebracht,. Zijn ouders en zijn zus zijn de dag er na ondergedoken op een zolderkamer bij de fam.Heerkens in Heeswijk-Dinther.
Wij zijn nog op zoek naar verhalen over dhr. Frans Tielemans en willen graag zijn rol bepalen. We zijn benieuwd naar meer in's en out's van dit verhaal
Cat Brown zei op 15 februari 2018 om 19:19
My father was NZer Flight Lieutenant Charles Fredrick Peter Brown and he also stayed at the Pajama House after being shot down near Erp- he was a pathfinder navigator flying in a Stirling and was in the house with Ellis Evans who he stayed in contact with his whole life. I remember as a child dad writing to the Ottens yearly and more as long as they were alive. Dad passed away a wee while ago but I have recently moved from NZ to live here in the Netherlands.
Cat Brown zei op 15 februari 2018 om 19:20
Erp! Autocorrect !!?!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 februari 2018 om 20:50
Dear Cat, thank you for the special story about your father. We have become curious now ... do you have a photo of him that we can share here?
Cat Brown zei op 8 maart 2018 om 17:48
Hi there Marilou, I can’t see on my phone how to add a photo? Although I do have some pics of he and the Ottens.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 9 maart 2018 om 11:56
Cat, please send the photo to info@bhic.nl to the attention of Marilou Nillesen
John Wilson zei op 5 oktober 2018 om 12:07
Hello, I am helping a friend with research into his relative Douglas Dean Roberts who was killed as Flight Engineer on Halifax MZ698 which crashed at Donderdonk, Boskant 16/17-06-44. His grave was tended for a great many years by Nick and Reit Otten. Does anyone know if this couple had any connection with the Otten's of Pyjama house ?
John Wilson zei op 5 oktober 2018 om 12:09
Helping the Niece of Douglas Dean Roberts!
Jaap Vermunt zei op 23 september 2019 om 22:24
@Til Kenkhuis-van den Boogaard, ik zag uw berichten in dit forum. Ik ben op zoek naar meer informatie over L. Davidson. Deze heeft ondergedoken gezeten in Schijndel bij de familie vd Boogaard in de Steeg. Is dit toevallig bij jullie geweest?

Ik hoop iets van u te horen. Mijn mailadres is via info@bhic.nl te verkrijgen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 september 2019 om 11:03
Cat Brown stuurde ons foto's van de familie Otten, en een portretfoto van zijn vader Peter Brown. De foto's zijn inmiddels toegevoegd aan het verhaal.

Veel dank voor het opsturen, Cat!
Gerard Smals zei op 20 februari 2021 om 21:25
Tijdens de 2e wereldoorlog, ik denk dat het de zomer van 1943 of 1944 was, logeerde ik, toen 7 of 8 jaar oud, een paar dagen bij mijn ooms en tantes in dit pyjama-house. Achter het huis op het terras zag ik 's morgens bij het ontbijt een paar onbekende mannen; voor mij waren die jonge piloten natuurlijk "mannen". Er werd niet verteld wie het waren, maar ze waren heel aardig. Ik kon ze niet verstaan maar begreep wel dat het geen Duitsers waren, want die hadden we in de oorlog wel een beetje leren verstaan. Mijn tante zei dat ik tegen niemand mocht zeggen dat ik deze mannen had gezien.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 februari 2021 om 16:02
Goh Gerard, wat moet dat een indruk op je hebben gemaakt. Vooral ook de waarschuwing van je tante erbij. Heb je dat zelf als een groot geheim ervaren? Is er later nog wel vaker over gesproken?
Gerard Smals zei op 21 februari 2021 om 16:59
Marilou Nillesen,
Jazeker, daar is later zeker nog wel over gesproken, vooral dat het achteraf gezien wel heel gevaarlijk voor mijn ooms en tantes was dat ik deze piloten ontmoette. Ik heb het helemaal niet als een groot geheim ervaren. Opmerkingen of gesprekken voor je te houden was in de oorlog de gewoonste zaak van de wereld. Er was voor mij geen enkel gevaar aan de situatie verbonden, en dat was ik wel anders gewend omdat wij in Vlissingen woonden waar iedere dag als het mooi weer was bommen op de scheepswerf werden gegooid, en die vielen vaak kilometers er vandaan. Een keer ben ik daar ternauwernood aan ontsnapt toen er een bom viel aan de andere kant van het huis waar ik naar een loodgieter stond te kijken die daar aan het werk was.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 februari 2021 om 09:36
Bedankt voor je reactie, Gerard, interessant om jouw zienswijze hierop te horen. En hoe je als kind daar mee om gaat.

Ik kan me overigens (enigszins) een voorstelling maken de angst voor de bommen heel tastbaar voor je is geweest, en dat zo'n ontmoeting daarbij in het niet valt. En wat een geluk om te zijn ontkomen aan die ene bom. Dat blijft toch vaak weer een rode draad - zeker in een oorlog - dat je vooral af en toe flink geluk moet hebben, denk je niet?
Hans Jacobs zei op 23 juni 2021 om 15:56
Enige jaren geleden vond ik in een oude kartonnen doos de dogtag en een klein kompasje van Joe Lantigne die ook in Erp was ondergedoken. De vriendin die dit in haar bezit had was een kleindochter van de familie Loeffen in St. Anthonis, waar Lantigne terechtkwam nadat hij uit de Paper Doll was gesprongen. Ik neem aan dat Lantigne de dogtag en het kompasje ("ass compass") daar om veiligheidsredenen heeft afgegeven. De dogtag is, na enig speurwerk, nu weer terug bij de familie van Joe in de USA
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 23 juni 2021 om 19:36
Dag Hans, veel dank voor je berichtje! Wat mooi om te lezen dat de dogtag, het identiteitsplaatje van Joe, terug is bij de familie. Dat moet bijzonder waardevol zijn. Fijn dat je dat hier vermeldt.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.