i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Veghel
Tags:

Trouwen zonder bier en pastoor

vertelde op 9 september 2019 om 14:07 uur

Het is even schrikken in Brabant in 1656, wanneer de Staten-Generaal bepalen dat er voortaan andere regels gelden rond het sluiten van een huwelijk. Geen overdadig drankgebruik meer tijdens het huwelijksfeest, maar ook de aanwezigheid van alleen de pastoor is dan niet meer voldoende. Het Echt-Reglement heeft vergaande gevolgen, ervaart menig genealoog tijdens zijn onderzoek.

‘Paapse stoutigheden’, zo beschouwen veel gereformeerden de Brabantse tradities bij huwelijksfeesten. Vanaf 1629 - na de inname van Den Bosch - komen zij naar deze contreien en verbazen zich over de gewoonten. Bij een huwelijk wordt gedronken, veel en luid geroepen en soms ook een vreugdeschot gelost. Dat moet maar eens ten einde komen. En als de boel dan toch op de schop gaat, houdt de Staten-Generaal meteen maar ook andere gebruiken tegen het licht.

Trouwen voor een rooms-katholieke pastoor is vanaf dat moment niet meer rechtsgeldig, zo wordt besloten. Dit geldt ook voor een huwelijk dat gesloten wordt voor een predikant van een andere protestantse stroming. Alleen een huwelijk gesloten voor een Nederduits-gereformeerde predikant óf voor de schepenen is nog wettig.

Vanaf die tijd trouwen sommige rooms-katholieken twee keer: één keer voor de pastoor en één keer voor de schepenen. Soms gebeurt dat ook bij huwelijken die soms ver vóór 1650 zijn gesloten, die worden dan na 1656 opnieuw bekrachtigd voor de schepenbank. En bij zo’n huwelijk komt nog heel wat bij kijken. Eén van onze vrijwilligsters Marja Hooijmans trof deze kostenlijst van het echtpaar Van der Asdonk-Van Milhees uit Veghel. Hierop vinden we alles wat nodig is om een huwelijk voor de schepenbank te mogen afsluiten.

Gevonden in DTB Veghel (inventarisnummer 22), trouwbrieven

Met dank voor de tip, Marja!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 31 maart 2015 om 13:13 uur

Kerkdeur is mijn naam

vertelde op 12 januari 2017 om 10:32 uur

Trouwen in zwart-wit