i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boxtel
Tags:

Tuinman van kasteel Stapelen

vertelde op 13 mei 2016 om 08:41 uur

De riek en de schop rusten op zijn schouder. Het werk is voor vandaag gedaan. In de camera kijkt een prachtige markante kop. Een gezicht dat door menige inwoner van Boxtel wellicht nog wel wordt herkend.

Wie weet meer over deze tuinman Gerardus van der Steen?We kijken hier namelijk naar Gerardus van der Steen, de tuinman van kasteel Stapelen in Boxtel. Hier op de foto staat hij op het houten bruggetje over de Dommel, dat je van de Burgakker naar het kasteel voert. Later is deze houten brug vervangen door een betonnen exemplaar. Wanneer de foto is gemaakt, staat niet vermeld. Hierdoor weten we ook niet in welke periode we deze tuinman moeten plaatsen maar met zijn bijzondere functie moeten veel mensen in Boxtel bekend zijn met Van der Steen. Wie praat ons bij? 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (7)

Annette zei op 18 mei 2016 om 16:27 uur

Grardus van der Steen is in maart 1939 in Boxtel overleden op 74-jarige leeftijd. Vanaf 1900 bewoonde hij de dienstwoning van kasteel Stapelen.
Hij was ook suisse (ordebewaarder) in de Sint-Petruskerk.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 18 mei 2016 om 19:38 uur

Bedankt Annette, voor je informatie over Grardus van der Steen. Weet je misschien ook of hij getrouwd was of kinderen had?

Carla Mandos zei op 18 mei 2016 om 21:03 uur

Gerardus van der Steen was mijn overgrootvader. Hij was getrouwd met Anna Maria Slijters, afkomstig uit St. Michielsgestel en is in 1900 met zijn gezin vanuit Esch in Boxtel komen wonen. Zij hadden 7 kinderen, 3 zonen en 4 dochters en een daarvan was mijn oma, Cornelia van der Steen.
Hij is op kasteel Stapelen in dienst gekomen bij de familie Mahie, zij waren de kasteelheer en -vrouw. In die tijd woonde hij nog in Esch en kwam dagelijks op zijn klompen naar Boxtel gelopen om daar te werken. De familie Mahie heeft kasteel Stapelen verkocht aan de Paters Assumptionisten, en hij is toen voor hen gaan werken.
Op 5 maart 1939 is hij overleden. Zijn vrouw stierf iets eerder, op 25 oktober 1938. Vanaf 1900 woonden zij in Boxtel in de dienstwoning, bij het brugje over de Dommel. Steentje, zoals hij wel werd genoemd, was inderdaad suisse in de Petruskerk. Mijn oma trouwde in 1930 met Hendrikus Mandos en die was de suisse van de Heilig Hartkerk in Boxtel.
Mijn vader, Harrie Mandos is bijna 85 en weet dit nog allemaal haarfijn te vertellen.
Het houten bruggetje is kort voor de 2e wereldoorlog door de paters zelf vervangen door een betonnen brugje. De architekt en bouwer hiervan was pater Theodoor.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 mei 2016 om 10:52 uur

Wat bijzonder om te lezen, Carla! Je schetst ook een mooi beeld over je grootvader op zijn klompen, dagelijks op en neer naar Boxtel. Het geeft wel aan dat het toen heel andere tijden waren.

Is deze foto van Gerardus ook binnen de familie bekend? Wellicht zijn er meer van hem terwijl aan het werk is bij het kasteel?

Gerda van Boxtel (telefonisch) zei op 24 mei 2016 om 13:18 uur

Dit is mijn grootvader. Zelf heb ik hem niet gekend want ik ben geboren, na zijn overlijden. Maar mijn vader is in Esch geboren en toen hij drie jaar was, is de familie naar Boxtel verhuisd. Mijn opa was inderdaad suisse in de kerk en mijn vader heeft duidelijk een deel van het werk overgenomen. Ook hij is later op Stapelen gaan werken én ook hij werd suisse in de kerk.

Annette zei op 25 mei 2016 om 12:20 uur

Zowel bij BHIC als bij de Heemkundekring Boxtel zijn foto's te vinden van de suisse Grardus van der Steen tijdens de bloedprocessie (waarschijnlijk in 1932) in Boxtel.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 14 maart 2011 om 11:51 uur

Blik op Boxtelse Burgakker

vertelde op 28 februari 2016 om 09:13 uur

De verkoop van Kasteel ‘Henkenshage’ in 1940