i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: 's-Hertogenbosch
Periode: 1914 - 1948
Tags:

Uit het fotoalbum van Leo de Rooij

vertelde op 17 maart 2017 om 11:47 uur

Na het overlijden van Leo de Rooij ontving Christ de Rooij van zijn tante een fotoalbum. Christ ontdekte hierin foto’s van de tweede vrouw van zijn opa, Johanna van den Brink en haar ouders. Hij kende een neef van zijn oma, Leo van den Brink, die zijn oma aansprak met ‘tante Jo’.

Leo was getrouwd met Cor van Gaalen en woonde boven Royal in de Vischstraat. Na de oorlog verkasten Leo en Cor naar Soest om daar hun eigen hotelbedrijf te beginnen. Christ nam contact op met de kleinkinderen van Leo en Cor die nog steeds het horecabedrijf van hun grootouders runnen.

Via een telefoontje naar mij, Kees (een zoon van Cor en Leo die zich bezig houdt met de familiegeschiedenis), kwam Christ met mij in contact. We bleken vlak bij elkaar in het oosten van het land te wonen. Zo is dit stukje familiegeschiedenis tot stand gekomen.

 Christiaan de Rooij en zijn tweede vrouw  Den Bosch, gevel van de bakkerij aan de Vischstraat 6

Het begint allemaal bij Christianus Cornelis Jacobus de Rooij, bakker in de Vischstraat nummer 6. Geboren in 1878 trouwde hij in 1914 voor de tweede maal met Jo van den Brink uit Amsterdam. Uit dit huwelijk werd Leo geboren (later referendaris van de Burgerlijke Stand in ’s-Hertogenbosch), uit wiens album de foto’s bij dit artikel komen.

De familie De Rooij heeft al sinds 1726 haar domicilie in ’s-Hertogenbosch. Het waren allemaal slagers en bakkers en ze woonden in de buurt van de Hinthamerstraat. Christiaan de Rooij had eerst een bakkerij in de Kruisstraat, later nam hij de bakkerij van de weduwe C.A. de Leeuw in de Vischstraat 6 over. Dat was een heel oud huis uit 1630, waarvan hij de winkelpui op advies van burgemeester Van Lanschot weer in de oorspronkelijke stijl heeft laten terugbrengen.

 Harrie de Rooij achter de toonbank van het Linnenhuis  Den Bosch, het Linnenhuis

Opa Christiaan heeft de bakkerij tot zijn 76e gehad. Geen van de zoons wilde in het bedrijf. Zo kwam de jongste zoon Harrie bij mijn opa Janssens uit de Karrestraat terecht, die in stoffen handelde. Op zijn achttiende ging Harrie studeren op de textielschool in Tilburg. Daarna begon hij bruidsuitzetten te verkopen op de bovenverdieping van de bakkerij in de Vischstraat. Dat liep goed en hij begon ‘Het Linnenhuis’ in de Vughterstraat 3 (het pand ‘De Wolbaal’). In die tijd trouwde hij met Riek Janssens. Na de oorlog begon Harrie aan de Frederik Hendriklaan opnieuw met stoffen en in 1948 zette hij de zaak voort op de Hoge Steenweg 11.

Lees hier het voledige verhaal van Kees van den Brink en Christ de Rooij.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 5 maart 2010 om 11:22 uur

Textielhandel Van Schie

vertelde op 20 november 2009 om 11:20 uur

Bakkerij Maassen: beroemd om zijn beschuit

vertelde op 13 januari 2011 om 15:58 uur

Bakkerij aan de Postelstraat