skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg

Waldlager Zuidgeest in de Cuyperse bossen in Woensdrecht

In de gidseninfo 2021 nummer 2, van de Stadsgidsen Bergen op Zoom wordt verslag gedaan van een ontdekkingstocht in de Cuyperse bossen ten zuiden van Bergen op Zoom. De conclusie wordt getrokken dat de aangetroffen in gewelfvorm gemetselde gangen die toegedekt zijn met een dikke laag aarde, munitie-opslagplaatsen zijn. Gevraagd wordt om bevestiging van de conclusie.

Een overblijfsel uit WO II

De bouwwerken zijn mij als oud-bewoner van R.K. parochie Nieuw-Borgvliet waartoe de bewoners van de bossen behoorden, uit zijn jeugdjaren bekend. De bouwwerken stammen inderdaad uit WOII, aldus gehoorde verhalen en inmiddels op verschillende vindplaatsen gelezen literatuur.

Drie Waltlager

De Duitse bezetters leggen in de bossen in de omgeving van het vliegveld Woensdrecht drie zogenaamde Waltlager aan. Eén in Cuyperse bossen bij De Duintjes. Een tweede Waldlager in de zelfde bossen bij de Zuidgeest. Een derde ligt in (centrum) Wouwsche Plantage. De kampen met houten barakken zullen een linie hebben gevormd. Zij liggen strategisch ter verdediging van het vliegveld Woensdrecht en - met name de eerste twee - de Duitse radarpost op Lindonk. Langs andere weg wordt vermomen dat de eerste twee lager strategisch lagen voor het beheersen van de eventuele vluchtweg voor de Duitsers en aanvalsweg van de Geallieerden vanuit Zeeland vanaf de hoogte van Lindonk.

De stenen bouwwerken

De bouwwerken zijn onderdeel van Waldlager Zuidgeest. Zij zijn van steen en afgedekt met een dikke laag aarde. In de uitgave De Tijding van 2009, nummer 1, van Heemkundekring Zuidkwartier schrijft Adrie van Zunderd in het artikel “Vliegveld Woensdrecht bezet” op pagina 46: “De bossen van het landgoed Cuypers (nu Mattemburgh) werden zwaar beschadigd door het aanleggen van een soldatenkamp (waldlager) in het bos bij het Meeven. Nog steeds zijn de overblijfselen hier goed waar te nemen. Daartoe werden 28 barakken gebouwd en betonnen schuilkelders aangebracht. Deze schuilkelders zijn nu door de stichting Het Brabants Landschap als onderkomens voor vleermuizen ingericht. Meer dan vijf honderd bomen werden hiervoor gekapt.” Ik heb ook berichten gehad dat er munitie lag, hetgeen logisch lijkt want bij een aanval biedt hout geen weerstand.

Twee Waldlager in beeld

Om het verhaal te larderen is van Coert Canne toestemming verkregen om twee foto’s en een deel van een Duitse stafkaart van het in Bergen op Zoom gelegerde Kriegsmarine regiment mogen gebruiken. De foto’s en kaart staan in zijn boek Bergen op Zoom 1939 – 1944.

De man op het paard (op de foto hier links) bevindt zich op Waldlager Zuidgeest in 1941 nabij het Meeven. Op de tweede foto (hieronder) is Waldlager De Duintjes te zien.


 

 

 

 

De derde foto afkomstig uit voornoemd artikel in De Tijding zal zijn gemaakt voor het dichtmetselen van de ingang van de schuilplaatsen van Waldlager Zuidgeest.

Waldlager Zuidgeest op kaart

Het gedeelte van de Duitse stafkaart uit het boek van Coert Canne met in het lichtblauw omrand aangegeven het gebied van de beschreven en gefotografeerde restanten van de schuilplaatsen . De barakken zullen daar in de buurt ook richting links van de lichtblauwe lijn het Meeven hebben gestaan.

Wat op de kaart opvalt is dat de linie die bij de Oosterschelde begint en door het Hoekslaag, beter bekend als het gebied van waterloop De Blaffert, loopt. Laaggelegen en mogelijkheid van inundatie?

Ook valt op dat de lijn bij Waldlager Zuidgeest om de barakken en de gemetselde schuilkelders heen loopt.

Benieuwd naar een verslag van stadsgids? Klik dan hier.

Reacties (1)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 7 juli 2021 om 10:24
Wat er toch allemaal is af te leiden van deze kaarten, Willem, bijzonder hoor!
Bedankt voor je bijdrage.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!