i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Biezenmortel , Udenhout
Periode: 1904 - 1963
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Watertorens

Watertoren van Udenhout (Assisië)

vertelde op 7 januari 2010 om 11:05 uur

Binnen de gemeente Udenhout hebben twee watertorens gestaan, beide gebouwd door particuliere instellingen op het gebied van de zwakzinnigenzorg. Een van die twee watertorens stond in Biezenmortel, op het terrein van Huize Assisië aan de Hooghoutseweg tussen Udenhout en Helvoirt. Tegenwoordig hoort Biezenmortel bij de gemeente Haaren.

Die twee instellingen voor zwakzinnige kinderen waren voor respectievelijk jongens (Huize Assisië) en meisjes (Huize Vincentius). Begin 20e eeuw kwamen ze naar Udenhout.

Huize Assisië werd in 1903-1904 gebouwd. Men begon op een toen nog kaal en afgelegen terrein met een hoofdgebouw en enkele paviljoens. De hygiëne stond ook toen al bij dit soort zorginstellingen hoog in het vaandel. Schoon drinkwater hoorde daarbij. En daarom werd er een eigen drinkwaterleidingsysteem aangelegd, inclusief watertoren, zoals ook was gebeurd in onder meer Halsteren, Vught (al ging het daar om bluswater) en Grave.

Exacte gegevens over de hoogte en de capaciteit van de watertoren hebben we niet. Maar op basis van foto’s uit het begin van de vorige eeuw kunnen we wel een schatting maken. De watertoren moet circa 20 meter hoog zijn geweest en het reservoir zal een inhoud hebben gehad van tussen de 25 en 40 m3.

De "eerste steen" voor de watertoren werd in 1910 gelegd. In 1963 is de toren weer afgebroken, omdat hij niet meer gebruikt werd en gevaarlijk bouwvallig was geworden. De sloop werd uitgevoerd door Cees Schoonus en zijn zonen.

Het hele oorspronkelijke complex, inclusief de watertoren, is ontworpen door architect J. Heijkants uit Erp. Heijkants heeft onder meer ook het Liefdegesticht in de Leonardusparochie te Beek en Donk getekend en bijvoorbeeld ook de torenspits van de Erpse parochiekerk.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Mart Witlox zei op 12 december 2012 om 22:13 uur

Heijkants was de "huisarchitect"van de broeders Penitenten van de Heilige vader Franciscus die onder andere ook instituten in Boeekel, Tilburg, Apeldoorn, Wilp en Heemstede beheerden.

Marilou Nillesen bhic zei op 31 december 2012 om 12:22 uur

Dank voor deze aanvulling, Mart! Mooie wetenswaardigheid.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 19 mei 2009 om 11:47 uur

Huize Assisië

vertelde op 22 november 2012 om 08:46 uur

Sloop van de watertoren van Huize Assisië in 1963

vertelde op 7 januari 2010 om 13:35 uur

Watertoren Udenhout Huize Vincentius