skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Bisschop Ophovius in 1629: “Ik ben de herder en heb de verplichting de kudde met mijn leven te verdedigen.”

Het is augustus 1629. Prins Frederik Hendrik ligt met zijn Staatse troepen al 3 maanden voor de poorten van ’s-Hertogenbosch. Terwijl de stad onder vuur ligt, houdt bisschop Michaël Ophovius zijn dagboek bij. In het Latijn tekent hij op wat hij ziet, wie hij ontmoet en wat hij bespreekt met leden van het stadsbestuur, de geestelijkheid, de militair gouverneur Van Grobbendonck en met Frederik Hendrik zelf.

Het handgeschreven dagboek van bisschop Ophovius bevat 190 folio’s. We slaan het open op de eerste dag en schrijven zaterdag 4 augustus 1629, feest van de heilige Dominicus: "De hele afgelopen nacht heeft de vijand met kanonnen verschrikkelijk geschoten; ik heb twee kogels gehad. Een door het nieuwe huis."

Tijdens de onderhandelingen over de capitulatie, vroeg het stadbestuur aan de bisschop om mee te gaan naar Frederik Hendrik. Ophovius toonde zich daartoe graag bereid, wat hij vreesde voor het lot van de stadsbewoners: “Ik heb gezegd dat ik de herder ben en de verplichting heb de kudde met mijn leven te verdedigen,” noteerde hij in zijn dagboek.[1] Zijn invloed is groot en als het capitulatieverdrag op 14 september 1629 wordt getekend, prijkt zijn naam bovenaan de lange lijst van handtekeningen.

Tijdens de laatste dagen van het beleg werd er in de stad druk gesproken over de tactiek bij overgave. Militair gouverneur Van Grobbendonck wilde doorvechten. Zijn rol bracht een dilemma met zich mee tussen militaire plicht en eer enerzijds en het lot van de bevolking anderzijds. Bisschop Ophovius vond het niet langer verantwoord en vreesde voor het leven en welzijn van de bevolking. Ook het stadsbestuur wist zich geen raad. Uiteindelijk, aldus Ophovius, liet Van Grobbendonck de geestelijkheid het voortouw nemen in de onderhandelingen met prins Frederik Hendrik en de vertegenwoordiging van de Staten-Generaal. Ophovius schrijft daarover in zijn dagboek op 25 augustus 1629: “Breed heb ik uitgeweid over het tirannieke besluit van de gouverneur die wil dat allen gedood worden. Hij wil door ons en de burgers worden gevraagd of gedwongen, zodat het er op lijkt alsof hij onwillig is de stad over te geven, terwijl hij toch zegt dat hij de stad vanwege het gebrek aan buskruit en soldaten niet kan verdedigen.”[2]  Uiteindelijk tekende ook Van Grobbendonck het (militaire) overgaveverdrag.

De kaft van het boek Michaël OphoviusOphovius slaagde er tijdens die onderhandeling niet in om een vrije uitoefening van de katholieke godsdienst te bewerkstelligen. Een groot deel van de geestelijkheid moest de stad verlaten. Na het gedwongen vertrek uit zijn geboortestad ’s-Hertogenbosch trok de dominicaan Ophovius onvermoeibaar voor zijn missie door de Zuidelijke Nederlanden en verbleef onder meer in Lier, Geldrop, Mechelen, Brussel en Antwerpen. Hij overleed in 1637 en werd begraven in de Sint-Pauluskerk te Antwerpen. Zijn grafmonument werd ontworpen door Peter Paul Rubens voor wie hij ook biechtvader was. Het is daar tot op de dag van vandaag te bezichtigen.

Ophovius’ handgeschreven verslag werd in 1937 omgezet in Latijnse druk en voorzien van een uitgebreid notenapparaat. Jan van Boxtel heeft dat nu naar het Nederlands vertaald. Daarmee is het dagboek voor het jaar 1629 voor een breed publiek van historici en andere geïnteresseerden integraal beschikbaar. Het bevat een schat aan details over personen, situaties, overtuigingen en twisten in dat roerige jaar. Hildo van Engen, gemeentearchivaris van ’s-Hertogenbosch, leidt ons door het leven van Ophovius en de tijd waarin hij leefde. Gerard de Korte, bisschop van ’s-Hertogenbosch, schreef het voorwoord bij deze uitgave.

Noten

[1] © 2024 Vertaling J.J.H. van Boxtel Rosmalen in: Michaël Ophovius, Bisschop van ’s-Hertogenbosch, Dagboek over het beleg en de inname van de stad in 1629 (’s-Hertogenbosch 2024).
[2] © 2024 Vertaling J.J.H. van Boxtel Rosmalen in: Michaël Ophovius, Bisschop van ’s-Hertogenbosch, Dagboek over het beleg en de inname van de stad in 1629 (’s-Hertogenbosch 2024).

Uitgave

Michaël Ophovius, bisschop van ’s-Hertogenbosch
Dagboek over het beleg en de inname van de stad in 1629

Initiatief en eindredactie:  Jeroen Lijdsman
Vertaling:   Jan van Boxtel 
Inleiding:     Hildo van Engen 
Productie:   Aldus projecten, ’s-Hertogenbosch
Prijs  € 16,29

NUR 680
ISBN 978-90-70545-65-9

Het boek kan via de boekhandel en bol.com worden besteld. Levering vanaf 8 april

Reacties (3)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 28 maart 2024 om 12:38
Dag Jeroen, dat belooft een buitengewoon interessant boek te worden! Ik zal onze bibliothecaris Stef erop wijzen. Ken je toevallig ook dit stuk: https://www.stichting1629.nl/voorstelling/
Jeroen Lijdsman zei op 14 april 2024 om 20:18
Hallo Marilou,
Ik heb de voorstelling van Broeders van Alexander de Bruijn al twee keer gezien. Echt een aanrader. Zijn eenmanspresentatie is knap en innemend. Tachtig minuten boeiend. Donderdag 18 t/m zondag 21 april speelt hij nog. In het Zwanebroedershuis, Hinthamerstraat. Aanrader!!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 april 2024 om 08:27
Helemaal met je eens, Jeroen! Ook na drie keer vond ik het enerverend en meeslepend :)
Voor iedereen die houdt van (Bossche) geschiedenis en theater; van harte aanbevolen!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen