skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Etten en Leur in 1584 door de Staatse troepen geplunderd

Gedurende de 80-jarige oorlog van 1568 tot 1648 hebben Etten en Leur het zwaar te verduren gehad. Dat kwam doordat het strijdtoneel zich voor een groot deel in West-Brabant heeft afgespeeld.[1]

Dan weer hadden de Spanjaarden het hier voor het zeggen, dan weer de Staatse opstandelingen. Beide legers bestonden hoofdzakelijk uit huurlingen die uit heel Europa kwamen. Zij verhuurden zich aan de generaals die het meest betaalden. Nu kwam het regelmatig voor dat zij geen of weinig soldij kregen. Om toch in hun onderhoud te voorzien trokken zij er regelmatig op uit om te plunderen. Zowel de Spaanse als de Staatse troepen bezondigden zich hieraan. Het kwam zelfs voor dat de generaals de soldij bewust niet uitbetaalden en de arme plattelands bevolking hiervoor lieten opdraaien door hun soldaten te laten plunderen. Dat deden zij dan meestal in het gebied tussen Breda en Bergen op Zoom. In de ommuurde steden Breda en Bergen op Zoom  waren de burgers veilig in tegenstelling tot in de dorpen. Veel welgestelde inwoners van Etten en Leur zochten dan ook een veilig heenkomen naar Breda. Wel stond de Spaanse overheerser het toe dat de gemeente belasting over hun verlaten bezittingen mocht heffen.[2]

Pieter de Molijn, De plundering van een dorp (1630; bron: Frans Halsmuseum. Publiek domein)
Pieter de Molijn, De plundering van een dorp (1630; bron: Frans Halsmuseum., Haarlem. Publiek domein)

Hoewel de inwoners van Etten en Leur in die tijd een belasting aan de Spanjaarden moesten betalen voor bescherming, werden zij regelmatig geplunderd door zowel Spaanse als Staatse soldaten. En als zij niet werden geplunderd dan werden ze vaak nog opgezadeld met inkwartiering. Daarbij werden vee, paarden en wagens vaak in beslag genomen. In de ergste gevallen werden zelfs vrouwen en jonge meisjes verkracht.

Armand de Gontaud, Baron de Biron, Grand Maître de l'Artillerie (bron: Musée de l'Armee, Parijs via Wikimedia Commons. Publiek domein)
Armand de Gontaud, Baron de Biron, Grand Maître de l'Artillerie
(bron: Musée de l'Armee, Parijs via Wikimedia Commons. Publiek domein)

In 1581 veroverde de hertog van Parma het Land van Breda en bezette de stad. De Staatsen zaten in die tijd in Bergen op Zoom. In 1583 werd het dorp Sprundel, dat tot de Vrijheid Etten behoorde, door Staatse troepen onder leiding van de Franse Maarschalk Biron geplunderd en platgebrand.[3] Na de plundering verlieten alle inwoners het dorp en pastoor Joost van Helmont vluchtte met toestemming van de abdij naar het kasteel van Etten. En hoewel de Vrijheid voor hun bescherming belasting aan de Spanjaarden in Breda moest betalen staken deze geen vinger uit. 

In Etten hadden de bewoners een manier gevonden om hun bezittingen veilig te stellen voor plunderaars. Zij gebruikten de grote kerk als vluchtplaats. Ook voor soldaten gold dat kerken in die tijd een vrijplaats waren voor vluchtelingen.

In de nacht van 10 op 11 november 1584 sloeg in Etten en Leur echter het noodlot toe.[4]

H. Spilman, De verwoeste kerk van Etten (gravure. Publiek domein)
H. Spilman, De verwoeste kerk van Etten (gravure. Publiek domein)

Staatse troepen onder leiding van kapitein Van Hemert uit Bergen op Zoom sloegen aan het muiten. Vrijwel alle huizen in Etten werden eerst geplunderd en daarna in brand gestoken. De inwoners die naar de kerk gevlucht waren met de gedachte hier veilig te zijn, kwamen bedrogen uit. De kerk die altijd gespaard was gebleven, moest er deze keer wel aan geloven en werd in brand gestoken. De kap van de kerk ging in vlammen op, zelfs de toren stond in brand. De hitte was zo groot dat de klokken naar beneden stortten en smolten en alle ruiten sprongen. Alleen de muren bleven overeind. De bewoners waren inmiddels de kerk ontvlucht, waarheen is niet bekend, in ieder geval niet naar de Leur. Want na Etten was dit dorp aan de beurt. Na ook hier de huizen geplunderd en in brand gestoken te hebben, staken zij de uit 1460 daterende kapel, welke toegewijd was aan Onze Lieve Vrouw, in brand. In 1615 bouwden de Hervormden op deze plaats het huidige trouwkerkje.

Niet alleen Etten en Leur hadden veel te lijden onder het oorlogsgeweld. Alle dorpen tussen Breda en Bergen op Zoom hadden er last van. Bij de vrede van Munster in 1648 keerde de rust pas terug.

Noten

[1] Buijks, H.G.J., Ettenaren rondom hun kerk, Wederwaardigheden van een oude parochie in West-Brabant: Sint-Lambertus te Etten ca. 1250-1877. Etten-Leur voorjaar 1965, p. 26-30.

[2] Huisinga, Inge en Wols, Rien, De oude kerk te Etten, Van kerk tot raadzaal, Zutphen 1986, p. 22.

[3] Website gemeente Rucphen, geraadpleegd 10 december 2010.

[4] Vroom, Wim, Waar de klokken luid(d)en,…., De klokken van Etten-Leur, in: d’Huskes 30, Etten-Leur, zjr (2000), p.13. En Huisinga, Inge en Wols, Rien, p.22.

 

Reacties (5)

Aart zei op 19 januari 2024 om 11:01
Nog altijd is, aan het grillige verloop van de Nederlandse grens met België, zichtbaar waar Spaanse en Staatse troepen in het vredesjaar 1648 aanwezig waren. Tijdens de vrede van Munster is dat een van de uitgangspunten geweest om de grens te trekken. Dat is op de kaart goed zichtbaar bij Roosendaal, Zundert en Breda.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 januari 2024 om 16:44
Kijk, hier spreekt duidelijk een kenner, Aart. En mooie aanvulling op dit wetenswaardige verhaal van Cor. Bedankt beiden!
Henk Buijks zei op 26 januari 2024 om 17:36
Mijn welgemeende complimenten voor Cor en Aart! Getuige de eerste noot mocht ik al eerder kennisnemen van die moeilijke tijden in mijn geboortestreek. Maar ik publiceerde daarover nog niet, toen ik in de 4e klas van de middelbare school zat, maar pas in 1977, toen de Ettense Lambertuskerk 100 jaar bestond. En dit jaar verdiep ik me in diezelfde periode, maar dan met betrekking tot het gebied langs de Maas in het noordoosten van het hertogdom Brabant. Ook de inwoners daar bevonden zich jarenlang “tussen Spaans en Staats”.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 februari 2024 om 09:05
Leuk om hier van je te horen, Henk! En goed te horen dat jij je ook verdiept in deze periode; hou je ons op de hoogte?
Henk Buijks zei op 1 februari 2024 om 09:15
Zal ik doen, Marilou!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.