i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Meierijstad
Tags:

Boerderij in Eerde?

vertelde op 23 januari 2014 om 09:08 uur

Op de onderste foto zie je Captain Sinai J. Bordeleau van het 501st PIR op 17 september 1944, staande voor een boerderij. Op het bijschrift staat dat het in Eerde moet zijn geweest. Ik heb het al aan Piet Vissers uit Eerde gevraagd, maar hij herkent dit niet als een boerderij in Eerde. Misschien helpt de grote foto? Wie weet meer?

Wie weet waar deze boerderij dan wel staat of stond?

Wellicht ergens langs de corridor of in de buurt daarvan? Aan het tafereel te zien is er hevig gevochten rondom deze boerderij. Misschien richting Veghel, Schijndel of Koevering?

Help me s.v.p. op www.oudzijtaart.nl, Marc van den Berkmortel.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (26)

Marc van den Berkmortel - Horst zei op 12 februari 2014 om 09:42 uur

Ik heb inmiddels contact gehad met Theu Dortmans uit Zijtaart. Zou Hoge Biezen 5 in Zijtaart kunnen zijn. Twijfel nog. Noud Vissers uit Eerde belde me voor Corridor 14 in Eerde. Lijkt af te vallen. Gedacht wordt nu aan Dorshout in Veghel? Piet Vissers uit Eerde wees me op het vooroverhangende (dus aanhangwagen?) kapotte voertuig op de foto. Dit is zéér waarschijnlijk een (duitse) veldkeuken, gelet op de grote deksel en de 'schoorsteen'. Dan zou het ook beter kunnen kloppen, dat er al een militair voertuig op 17-09-1944 in de regio was. Wellicht dat aan de hand van de veldkeuken er nu mensen zijn, die weten waar dit ergens geweest is?

Guy Bordeleau zei op 14 juli 2014 om 16:46 uur

Hello Mark, thanks for your researches about this picture where we can see Sinai during the operation Market Garden. Best regards from Canada

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 15 juli 2014 om 11:57 uur

Hello Mark, thank you so much for your grateful remark. May I ask you to explain your remark about Sinai in this context?

Marc van den Berkmortel zei op 13 augustus 2014 om 10:47 uur

Hello Annemarie,
I Found this picture by accident on the internet. It's just like I've seen this farm before, but also with the help of my friend Piet Vissers from Eerde I can't find the exact location of this farm in Eerde (?). It isn't also in Dorshout, Veghel, maybe direction Wijbosch or Schijndel or Sint Oedenrode? I don't exactly know it, a litte bit frustrating. On the website www.oudzijtaart.nl is a lot of information about the September 44-period and also a lot of information about the houses and inhabitants of Zijtaart. That explains my remark for Sinaï in front of this location. Furtheron I am busy making a Photo-collection of Faces from soldiers, died in the community of Veghel during WW2 (Eerde, Mariaheide, Veghel and Zijtaart)

Marc van den Berkmortel zei op 13 augustus 2014 om 10:52 uur

Hello Guy,
Till now it's a little bit frustrating for me not to know where the exact location of this farm is. My friend Piet Vissers from Eerde is sure that it isn't in Eerde. It is also not in Dorshout, Veghel, maybe direction Wijbosch/Schijndel or Sint Oedenrode? Is Sinaï your father?
Many greetings, hopefully in the near future a hit for this location.

Julia van Lievenoogen zei op 24 september 2016 om 00:42 uur

Ome Nout Vissers is een ome van mijn . Ons mam was Anneke Vissers geboren in Eerde op de Corridor . Maar in me beleving was er op de Corridor een café en een eindje verder een speeltuin .

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 26 september 2016 om 13:05 uur

Bedankt voor je reactie Julia. Dus deze foto komt jou ook niet bekend voor als zijnde genomen in Eerde ?

Julia van Lievenoogen zei op 24 november 2016 om 00:42 uur

Nee dit komt bekend voor, ik ben gisteren nog door de Corridor gereden . rechts vanaf Veghel staat nog een woonhuis, vroeger een boerenbedrijf met een groot gezin . en links was een zandhoop met op de achtergrond een boerderij .

Julia van Lievenoogen zei op 24 november 2016 om 00:45 uur

Ik heb nog een foto van de boerderij Corridor 14 Eerde . Zijn er mensen die daarbij willen helpen om dit te plaatsen .

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 24 november 2016 om 12:23 uur

Beste Julia, de gemakkelijkste weg is om een scan van deze foto op te sturen naar info@bhic.nl met als onderwerp forum/ Boerderij in Eerde? Het BHIC kan de foto bij dit verhaal plaatsen.

Marc van den Berkmortel zei op 24 november 2016 om 16:34 uur

Ben erg benieuwd naar een (oude) foto van Corridor 14. Heb twee jaar geleden foto's genomen van het pand Corridor 14, maar kon niets herkennen van 1944; wellicht is de boerderij in de loop der tijd verbouwd?

Tom Timmermans zei op 15 januari 2018 om 19:03 uur

De soldaat in de foto heeft rangonderscheidingsemblemen op zijn mouwen van een First Sergeant. Uit de zogenaamde Pulles Rosters blijkt dat Sinai J. Bordeleau aanvankelijk die rang had en door een zogenaamde Battle Field Commission (bevordering in het veld) tot 2e Luitenant werd bevorderd. Hij diende volgens de rosters in Headquarters Company van het 501st Parachute Infantry Regiment. Sinai is dus na deze foto bevorderd.

Marc van den Berkmortel zei op 15 januari 2018 om 19:46 uur

Tom,

Hartelijk dank voor de reactie. Wellicht komen we tóch nog eens op de exacte locatie van deze foto uit.

Groeten,
Marc.

Marc van den Berkmortel
Marc van den Berkmortel zei op 15 januari 2018 om 19:56 uur

Hallo Tom Timmermans,

De foto is destijds gemaakt door Sgt. William 'Bill' R. Canfield. Zegt dit jou iets? Kun je daardoor wellicht meer zeggen over de locatie?

Groeten,
Marc.

Dirk vd Linden zei op 10 november 2018 om 12:53 uur

Is dit niet de Horstjens 12 in Eerde? Lijkt er wel veel op, de achterkant van de boerderij. Groet Dirk vd Linden

Marc van den Berkmortel zei op 10 november 2018 om 12:55 uur

Hoi Dirk,
Zou je me eens een foto willen sturen?
Groeten,
Marc van den Berkmortel

Tom Timmermans zei op 12 november 2018 om 17:19 uur

Hallo Marc van de Berkmortel,

Mijn excuses voor de veel te late reactie. Volgens de Pulles Rosters was William R. Canfield Jr. (Army Serial Number 3839712) een sergeant in Headquarters Company van het 501st Parachute Infantry Regiment en maakte deel uit van de verkenningseenheid van de Inlichtingen sectie (recon patrol, S2 section) en heeft deel uit gemaakt van de zogenaamde Incredible Patrol in de Betuwe. Meer info daarover, o.m. hier: https://liberationroute.nl/the-netherlands/pois/t/the-incredible-patrol

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 13 november 2018 om 14:36 uur

Wat zou het mooi zijn als we de exacte locatie van de foto toch nog kunnen achterhalen! Mochten jullie per e-mail met elkaar in contact willen komen, dan kan het BHIC eventueel achter de schermen e-mailadressen met elkaar uitwisselen.

Marc van den Berkmortel zei op 13 november 2018 om 16:37 uur

Hoi Lisette,
Tom Timmermans heeft me geholpen met de informatie dat de fotograaf (Canfield) en de gefotografeerde (Bordeleau) zéér waarschijnlijk in Eerde/Veghel zijn geweest. Ze zijn geland bij Heeswijk en toen waarschijnlijk richting Eerde/Veghel getrokken. Daardoor dacht ik in eerste instantie aan een boerderij ten noorden van Eerde, richting Veghel of Dinther.
Dirk van der Linden zou me kunnen helpen door een foto te sturen van De Horstjens 14 in Eerde, zodat we deze boerderij kunnen bevestigen of uitsluiten. Je mag hem mijn mailadres rustig geven; het versnelt het proces alleen maar.

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 14 november 2018 om 15:51 uur

Prima, Marc! Ik zal Dirk een e-mail sturen met jouw e-mailadres. Hopelijk kunnen jullie op deze manier samen de exacte locatie van de foto bepalen. Veel succes ermee!

Dirk vd Linden zei op 15 november 2018 om 16:59 uur

Hallo,

Ik kan tot nog toe alleen een foto vinden van de voorkant van de Horstjens 12 van vóór de verbouwing in 1983. Ik zie dat de ramen toch wat anders zijn. Nu weet ik niet hoe de achterkant er precies uitzag. Mijn vader heeft op de Horstjens 12 gewoont van 1965 t/m 1991 en hij zegt dat het niet de boerderij treft die jullie zoeken, dus helaas
Groet Dirk vd Linden

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 20 november 2018 om 15:24 uur

Jammer dat we de locatie nog niet gevonden hebben, maar ontzettend bedankt voor de moeite, Dirk!

Marc van den Berkmortel
Marc van den Berkmortel zei op 26 maart 2019 om 10:57 uur

Er is inmiddels een andere foto van deze boerderij opgedoken uit dezelfde periode. Zal BHIC vragen om deze foto bij dit verhaal te voegen.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 maart 2019 om 11:29 uur

Bedankt voor je foto, Marc! Staat er inmiddels bij, hopelijk komt er meer duidelijkheid.

Egbert zei op 27 maart 2019 om 12:19 uur

Er lijkt een nummer boven de deur te staan. Is dat herkenbaar op de foto? Misschien is daarmee de boerderij beter te plaatsten.

Marc van den Berkmortel zei op 28 maart 2019 om 08:56 uur

Dank je, Egbert, voor de reactie. Had ook gezien dat er een huisnummer lijkt te staan. Kan dit echter niet ontcijferen op de foto.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: