i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Etten-Leur
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 15 januari 2015 om 11:04 uur

De Nobelaer, zo heet het theater in het centrum van Etten-Leur. Wat heeft dit met de kerk te maken? Niet veel, alleen de naam is van belang. De familie De Nobelaer, die het omwaterde Huis van die naam bewoonde, zorgde er namelijk voor dat na 1648 de inwoners van het dorp Etten naar de kerk konden blijven gaan.

In dat jaar was de middeleeuwse Mariakerk aan de protestanten gegeven. Sindsdien vierden de katholieken hun liturgie in een schuur van de familie De Nobelaer. Dat ging jarenlang door totdat er een kerk gebouwd mocht worden op de plaats waar nu het plein vóór de huidige Lambertuskerk is. Althans, van binnen was het een echte kerk, maar van buiten een schuur. Openbare uitingen van het katholieke geloof bleven tot 1795 immers verboden. Deze kerk bleef in gebruik tot 1877.

In 1877 kwam de monumentale Lambertuskerk gereed. Deze was ontworpen door architect Piet van Genk. Lambertus is patroon van de kerk gebleven, maar sinds enkele jaren zijn de drie parochies van Etten-Leur gefuseerd tot één met als patroonheilige Maria, aan wie de middeleeuwse kerk van Etten was toegewijd.

Maar wie waren tijdens het 'rijke roomse leven' nu eigenlijk het gezicht van deparochie? Want de kerk was natuurlijk middelpunt van de parochie, maar als gelovige had je te maken met mijnheer pastoor en zijn kapelaans.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Denk aan pastoor H.C.A. Koopmans. Hij verzorgde in de jaren vijftig en zestig de heilige missen in de Lambertuskerk. Ondersteuning daarin kreeg hij van maar liefst drie kapelaans, namelijk H. van Deursen, W.C.J. Voeten (hiernaast op de foto) en J.Ch. Weynen. Herinner je ze nog? We horen het graag hieronder.

W.C.J. Voeten, kapelaan van de Lambertuskerk in de jaren vijftig (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-3a1899) Kapelaan Voeten
Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (1)

Cor Kerstens zei op 15 januari 2015 om 15:24 uur

Beste Henk,

Leuk je ook hier tegen te komen. Hopelijk mag ik nog veel interessante verhalen over Etten-leur op deze site van je lezen. Misschien tot binnenkort in onze prachtige Van Gogh Kerk.

Cor Kerstens

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 19 oktober 2016 om 20:48 uur

Piet van Genk bouwde niet alleen kerken in Etten-Leur