skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

De wegkruisen van Biezenmortel

Brabant geldt nog steeds als een door en door katholieke provincie. De symbolen van dat geloof zijn overal te vinden, in de vorm van bijvoorbeeld kerken, kloosters, (particuliere) kapellen, Heilig Hartbeelden of wegkruisen. Het is dus helemaal niet zo bijzonder om ook in een klein dorp zo’n monumentje tegen te komen.

Wegkruizen

En toch vinden wij Biezenmortel een beetje een geval  apart:  Deze plaats is de laatste eeuw flink gegroeid, maar telt ook nu, inclusief de bewoners van Huize Assisië,  nog steeds maar zo’n 1500 zielen.  Die kleine vlek had niet alleen een klooster en een dorpskerk,  maar ook nog eens een forse eigen kerk voor de bewoners Assisië, compleet met een Heilig Hartbeeld. Om het geheel af te maken, tellen we niet  gewoon één, maar liefst 2 wegkruisen. Kom daar maar eens overheen!

Op deze foto ziet u die wegkruisen: Links dat aan de Biezenmortelsestraat midden in het dorp. Rechts het wat klassieker vormgegeven exemplaar aan de Heusdensebaan, iets buiten de bebouwde kom. Van deze kruisen weten we eigenlijk niets, en daarom roepen wij nu uw hulp in: Weet u bijvoorbeeld  wanneer ze zijn opgericht? Wie nam daartoe het initiatief, en waarom? Weet u waarom zij zo verschillend zijn en welk van deze monumentjes het oudst is?  Of waarom het er 2 zijn? Heeft u misschien herinneringen aan een van deze kruisen? Praat ons dan eens even bij.

Reacties (10)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 januari 2016 om 09:18
Via Frank Scheffers, penningmeester/lid schrijversteam stg. heemcentrum ‘t Schoor ontvingen wij de volgende informatie:

Een link naar een wikipediapagina met meer informatie over het kruisbeeld:

http://wiki.regionaalarchieftilburg.nl/Kruis_Biezenmortelsestraat

De wikipedia-pagina maakt onderdeel uit van wiki udenhout een initiatief van Heemcentrum ‘t Schoor en het regionaal archief Tilburg.

Het andere kruisbeeld staat overigens niet aan de Heusdensebaan maar op de hoek van de Heideweg (parallelweg van de rijksweg Tilburg-Den Bosch) en de oorspronkelijke toegangslaan die vanaf de rijksweg naar Huize Assisië (thans Prisma) loopt.

Frank vermoedt dat het initiatief tot oprichting van dit kruis dan ook van Huize Asisisie afkomstig is.

Bedankt voor alle info, Frank!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 januari 2016 om 14:32
Via Richard van Zon ontvingen wij dit artikel, zoals dat in de Vierklank (het parochieblad) stond. Die tekst was overigens weer overgenomen uit ‘Kap en koord’, een tijdschrift van de Kapucijnen. Hartelijk dank voor het doorsturen, Richard!

<img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/biezenmortel-tekstkruisbeeldkapenkoord.jpg?tags-1-19-5" title="tekst voor tooltip" width="700" height="350" border="0">

<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
<BR>
Klaas Schuur zei op 12 mei 2016 om 19:15
Ik reageer op het verhaal over het kruisbeeld aan de A 65 (Tilburg- den Bosch). Het houtwerk lijkt gerestaureerd, maar waar is het corpus gebleven?
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 13 mei 2016 om 14:35
Beste Klaas, reageer je op het kruisbeeld van onze tweede foto bovenaan? En is je constatering van recente datum?
Klaas Schuur zei op 13 mei 2016 om 18:01
Beste Mariëtte,

Het is inderdaad het tweede kruisbeeld, niet dat van pater Chrysostomos, het beeld met het houten schild. Ik kom er regelmatig voorbij meerdere keren per week soms. Ik weet niet precies meer wanneer het is weggehaald voor een opknapbeurt, maar in ieder geval voor Aswoensdag dacht ik. Ik dacht aanvankelijk dat men het corpus op Goede Vrijdag zou terughangen, maar ook dat was niet het geval. Ik ben pas thuis, en ook vandaag hing het nog niet terug.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 14 mei 2016 om 11:38
Bedankt voor je reactie Klaas. Bij ons is helaas niets bekend over deze opknapbeurt, maar wellicht weet de gemeente Haaren hier meer van. Of misschien komt er nog een reactie van andere lezers.
Klaas Schuur zei op 15 mei 2016 om 06:50
Beste Mariët,

Dank voor je snelle reactie! Ik ben benieuwd!
Marilou Nillesen zei op 19 mei 2016 om 11:28
Dat kon mijn collega Mariet niet weten maar we weten wel meer over deze renovatie hoor! 5 Juni wordt het opgeknapte beeld onthuld door de burgemeester van Haaren. Veel vrijwilligers hebben hun schouders onder dit project gezet en dit heeft geleid tot een mooi resultaat!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 juli 2016 om 11:17
Het kruisbeeld aan de N65 in Haaren is prachtig gerestaureerd en inderdaad op 5 juni 2016 onthuld door burgemeester Zwijnenburg van Haaren. Dit is mede het resultaat van het initiatief Makers van Assissië, een project van Saskia van Haeren van de stichting Sustainable Art Society. Over de restauratie van het kruisbeeld en het initiatief Makers van Assissië kun je - met veel dank aan Saskia van Haeren - hier meer lezen: http://www.bhic.nl/media/document/file/toedracht-kruisbeeld-n65-makers-van-assisi-2016.pdf

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen