
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Het was onder historici al lang bekend dat nabij de monding van de Leurse haven ooit een ‘fort’ gestaan zou hebben. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat het hier niet ging om een fort maar een redoute. Een redoute is een kleine veldschans (aarden fort). Redoutes herken je aan hun aarden wallen met daar omheen een gracht. Achter zo’n wal konden soldaten zich verschansen met geweren en kanonnen.
Waarom werd deze redoute hier gebouwd? Daarvoor moeten we teruggaan naar de achttiende eeuw. Met name naar de Oostenrijkse successieoorlog (1740-1748). Ons land was samen met Engeland en Oostenrijk in oorlog met Frankrijk.
Om te verhinderen dat de Fransen Holland binnen zouden trekken, werd de Zuiderwaterlinie in Noord-Brabant versterkt en uitgebreid. Onderdeel van deze waterlinie was de redoute in Zwartenberg. Zwartenberg was een strategisch belangrijk punt. Hier lag het veer over de rivier de Mark en was rond 1747 een pontonbrug aangelegd.
Op een prent van het Zwartenbergse Veer gemaakt door Andries Schoemaker staat geschreven wanneer de redoute werd gebouwd: 't Swartenburgsen veer in ’t gade van Breda waaren besig int jaar 1746 om daar een fort te maaken en ook stond daar een wagt.
Op een militaire kaart van kapt. ing. J. Pierlinck, gedateerd 1751, staat in de legenda dat er in 1747 drie pontonbruggen in de rivier de Mark lagen, aangeduid met de letter K; namelijk bij Nieuwveer, bij ’t Lamgat en bij het Zwartenbergse veer. Op dezelfde kaart is bij de drie locaties een redoute ingetekend.
Waar de redoute precies stond is bekend. Op de verzamelkaart van het Kadaster uit 1832, opgetekend in 1827, kunnen we op de kaart exact zien waar de redoute gestaan moet hebben. In de Oorspronkelijk Aanwijzende Tafels uit 1832, in het Kadaster, is het perceel bekend als Gemeente Etten-Leur, sectie A43 in eigendom van De Polder Krijtenburg. Het perceel heeft een oppervlakte van 2.340 m2. Op de minuutkaart is te zien dat het perceel een vierkant is. Omgerekend betekent dit dat de redoute ca. 48 meter breed en 48 meter lang was. De gracht om de redoute had een oppervlakte 1.020 m2. De gracht moet dus ruim 5 meter breed geweest zijn.
Bij de reconstructie in 2020 is uitgegaan van historische documentatie die over dergelijke verdedigingsconstructies bekend was. Bijzonder is nog te vermelden dat de gracht om de redoute in open verbinding staat met de rivier de Mark. Hierdoor is het waterpeil altijd gelijk aan dat van de rivier.
Omdat de redoute op de westelijke kant van de Leurse haven stond, mogen we ervan uitgaan dat de pontonbrug over de rivier de Mark ook aan deze kant lag.
Sweco, Archeologisch Rapport 2153, bijlage 4 Beschrijving historische gegevens redoute Leursche Haven door David Ross.
Ton van den Wijngaart, 500 jaar Zwartenbergse Polder, Heemkundekring Jan uten Houte, Etten-Leur, 2007, blz. 69.
Kadaster 1832 detail verzamelkaart en minuutkaart en Oorspronkelijk Aanwijzende Tafel.