skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink

Dommelbrug herbouwd

Op 11 mei 1940 werd de Dommelbrug in Nijnsel opgeblazen. Deze foto toont de bouwput van het herstel van de brug. Maar er is nog veel meer op te zien.

Links van de weg zien we de boerderij Lieshoutseweg 54. Dit is naar alle waarschijnlijkheid de plaats waar vroeger de hoeve ‘Ten Spijcker’ heeft gestaan. Adriaan Cornelis Brock besteedt in zijn Beschrijving der Vrijheid St. Oedenrode (blz. 76, 2e deel) aandacht aan deze boerderij die op dat moment (1832) eigendom was van Hendrik van Cleef.

In het kadaster van 1832 is het perceel terug te vinden als sectie E 222. Bij de reconstructie van de Lieshoutseweg in 1936 is de oude boerderij afgebroken. Hij werd toen bewoond door de familie Van Boxtel. Volgens de overlevering is de oude boerderij van voor 1936 meermalen geschilderd, maar helaas is het niet bekend of een van die schilderijen nog bestaat.

Rechts van de weg zien we de boerderij die eigendom was van de familie Van Esch, Lieshoutseweg 33.

Reacties (4)

Harry van Kuijk zei op 4 december 2009 om 19:09
Op de voorgrond zien we de sloop van restanten van de vernielde brug. Op de achtergrond, achter de houten damwand, de bouwput voor de nieuwe brug. De nieuwe brug is in de z.g.'droge' gebouwd. De Dommelloop is nadien verlegd.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 11 maart 2015 om 07:37
De boerderij Lieshoutseweg (nr 33), is naar alle waarschijnlijk een van de drie hoeves geweest, overblijfsels van een voormalig grote hoeve genaamd ‘De hoeve Ten Spijker. De oudste vermelding van het goed Ten Spijker is uit 1302, ‘Ten Spikere sita in Neijnsele’. De verklaring voor de naam komt uit het boek ‘Van D’n Aabeemt tot de Zwijnsput’. van Henk Beijers. ‘Spijker’. Een ‘spijk’ kan o.a. een bruggetje zijn van boomstammen rijs en zoden maar ook een in een waterloop uitspringende hoek land. Het mnl. spiker betekent korenschuur / tiendschuur / voorraadschuur. Op de spiker werden oorspronkelijk bepaalde tienden en pachten opgeslagen.

Aan het begin van de tweede wereldoorlog heeft de familie van Esch het opblazen van de Nijnselse brug mee gemaakt.
Op 11 mei 1940 kregen zij het bericht dat ze het huis om 12.00 uur moesten verlaten. Zij zijn toen naar familie in het Everse gegaan. Zo rond twee uur hoorden ze een korte knal en zagen in de verte een grote rook-en stofwolk opstijgen boven de brug. De boerderij loopt gelukkig geen of weinig schade op.
Aan de ander kant van de brug richting Lieshout stonden aan weerzijden van de weg een rij forse populieren. De opzet was om deze kruiselings over de weg te laten vallen zodat een versperring zou worden opgeworpen. Omdat de wind echter ongunstig stond, vielen de bomen allen dezelfde kant uit. Verschillende bomen zijn toen op de boerderij ‘De Spank’ gevallen.

Bronnen: Ad van Esch, Willie Damen van de Mosselaer in Heemschild 45 (2011), afl. 4, p. 101-122. Ad van Esch en Bep van Lieshout in Heemschild 39 (2005), afl. 3, p. 90-98
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 11 maart 2015 om 13:48
Leuk dat je nader op de grote hoeve Ten Spijker ingaat.
Via zoeken in notaris- en schepenakten kwam ik hoeve het Hart tegen, die naast de Spijker lag. Is dat misschien één van de drie hoeven of gewoon een belendend perceel?
Willie Damen van de Mosselaer zei op 11 maart 2015 om 19:22
Het Hart en de Spijker zijn twee huizen die op de Markt stonden. De Hoeve Ten Spijker of het goed Ten Spijker stond in Nijnsel nabij de brug.
Ook kreeg ik een mailtje dat de boerderij Lieshoutsedijk 33 door het oorlogsgebeuren flinke schade heeft opgelopen en niet zoals ik schreef weinig. schade.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: