i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Mill en Sint Hubert
Tags:

Duitse pantsertrein ontspoort

vertelde op 7 augustus 2009 om 13:20 uur

In de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog neemt Mill een aparte plaats in door de ontsporing van een Duitse pantsertrein in de meidagen van 1940 en de tegenstand die de Nederlandse militairen de invallende Duitsers boden in en rond het dorp. Bij de gevechten vielen veel slachtoffers.

Klik om de kaart te vergrotenDat heeft er toe geleid, dat men het in de literatuur zelfs over de Slag van Mill heeft. Op 10 mei 1940 slaagde een Duitse pantsertrein vol militairen er in alle vroegte in om de spoorbrug bij Gennep te passeren. Als een soort paard van Troje kon de trein door verraad ons land ongehinderd binnenrijden. Bij Mill wist het Nederlandse leger de trein te laten ontsporen.

Monument ter nagedachtenis aan de ontsporingIn en om Mill wemelde het op dat moment van de Nederlandse soldaten, die alweer maanden daarvoor de Peel-Raamstelling hadden betrokken. De Nederlanders raakten in een vuurgevecht met de Duitse invallers.

Er werd hard gevochten, vooral bij het buurtschap de Meeren. Een aantal boerderijen ging in vlammen op. Mill is zo een van de plaatsen in ons land geworden waar in de meidagen van 1940 relatief fel tegenstand is geboden tegen de brute inval van onze oosterburen. Er is inmiddels ook een website over de sporen van de oorlog.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (5)

Henk Hoefnagel zei op 24 oktober 2009 om 19:01 uur

Op zo. 25 okt de eerste aflevering van De Oorlog kijken over o.m. de Duitse inval bij Gennep en de trein naar Mill.
U spreekt over veel slachtoffers. Kunt U svp aangeven hoeveel soldaten, en waar zij liggen begraven.
G r o e t

Jan Lange. Nw.Vennep zei op 25 oktober 2009 om 18:24 uur

Er zijn ook ego-documenten uitgegeven van strijders, die het na kunnen vertellen. Ik heb de titel niet paraat (mijn zoon heeft het boekje nu), maar Heemkundekring Myllesheem en de Bibliotheek in Mill kunnen misschien verder helpen ?

Marilou Nillesen bhic zei op 27 oktober 2009 om 14:57 uur

Beste Henk Hoefnagel,
Als u in het verhaal op onze site klikt op de link van Slag van Mill, vindt u nog veel meer aanvullende informatie, waaronder over de slachtoffers.

Albert van der Cruijsen zei op 11 november 2009 om 09:53 uur

Als u op de link naar <a href="http://www.stichtingsporenvandeoorlog.nl/?page_id=151" target="_blank">webridder</a> van Toon Hermsen kijkt, dan kunt u ook van alles lezen met foto's over &quot;De slag bij Mill&quot;, die ik als 10 jarige jongen van heel nabij heb meegemaakt en de ondergang van de pantsertrein heb zien gebeuren. Vrij recent heb ik hierover nog met Vaandrig Van Nassau gesproken (88 jaar), die op 10 mei 1940, bij ons was ingekwartierd. Foto's van de pantsertrein en van de bunker voor mijn ouderlijk huis van waarop ik dat heb gezien, zijn te zien op genoemde site.

Annemarie van Geloven bhic zei op 11 november 2009 om 12:18 uur

Beste heer Van der Cruijsen, hartelijk dank voor uw verwijzing naar de webridder. Voor geïnteresseerden in de slag bij Mill zeker een aanrader! Als jongetje van 10 moet dit destijds een onuitwisbare indruk hebben gemaakt, zoals blijkt.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: