i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Gemonde
Jaar: 1886
Tags:

Een jonge driftkop uit Gemonde

vertelde op 19 november 2019 om 16:25 uur

‘Goed ontwikkeld naar lichaam en geest’, zo vond de onderwijzer de elfjarige Jan Schellekens uit Gemonde toen de rechters hem vroegen of deze jongen al het ‘oordeel des onderscheids’ had.

Dat ‘oordeel des onderscheids’ voor kinderen onder de zestien jaar kwam voort uit art. 39 (1) van het Wetboek van Strafrecht uit 1886. Kinderen tussen de tien en zestien jaar oud moesten, om strafbaar te zijn, naar het oordeel van de rechters “met oordeel des onderscheids” gehandeld hebben.

Jan Schellekens was op 30 juni 1886 met een groepje jongens eropuit gegaan om vogelnestjes uit te halen, wat in die tijd een geliefde bezigheid was. Jan had daarbij zijn negenjarige broertje Marinus met een klomp op het hoofd geslagen toen deze iets ontkende. Hij had de klomp pas gebruikt toen klappen met de vlakke hand niets hadden opgeleverd. Tussen het linkeroog en het oor kwamen die drie slagen hard aan, want het kind viel achterover in een droge sloot en bleef daar liggen.

Jan verbood zijn andere broer, Simon, iets over het voorval thuis te vertellen en had hem twee knopen gegeven als zwijggeld. Toen Marinus in de avond nog niet thuis was, ging vader naar hem op zoek, maar kon hem nergens vinden. De ochtend daarop gingen ook anderen, onder wie de jeugdige dader zelf, op zoektocht. Jan stuurde zelfs de inmiddels gearriveerde marechaussee de verkeerde kant op.

Pas na verloop van tijd vond men het lichaam van de doodgeslagen Marinus. Onderzoek door een arts stelde vast dat de klomp een hersenbloeding had veroorzaakt, waaraan de jongen vrijwel onmiddellijk moest zijn overleden. Omdat de dader nog geen twaalf jaar was, kon hij alleen een tuchthuisstraf krijgen. De officier van justitie eiste vier jaar, de rechtbank gaf hem op 21 augustus 1886 twintig maanden.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (1)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 november 2019 om 09:05 uur

Jee Klaas, en dan te lezen dat deze jongen elf jaar was - en wel zo helder van geest om de marechaussee de verkeerde kant op te sturen...

Wetenswaardig hoor, dat 'oordeel des onderscheids’, in plaats van een minimumleeftijd. Een erfenis van Napoleon, begrijp ik uit de verwijzende tekst.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: