i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Uden
Periode: 2010 - nu
Tags:

Geen roos zonder doornen

vertelde op 11 november 2019 om 14:14 uur

Bij ons thuis hing boven de keukendeur in een vergulde lijst een prent van een vaasje rozen en de tekst ‘Geen roos zonder doornen’. Die tekst is niet juist: rozen hebben geen doornen, maar stekels. Zij wijzen naar beneden.

Een tiental jaren geleden parkeerde ik m’n auto en bij het uitstappen viel mijn oog op enkele bijzonder uitziende stenen. Ik raapte ze op en nam ze mee naar huis. Daar bekeek ik de vondst en vooral de hier afgebeelde gevleugelde steen. Hij was  niet door mensenhanden of machinaal gemaakt en voelde zanderig aan en de vorm was kristalachtig.

De steen had scherpe, zanderige poreuze vleugels of lamellen, een wirwar van groot tot klein, dikke en dunne, naast en kruiselings door elkaar. Er was geen regelmaat te vinden en alles was in dezelfde bruine kleur. Je kon niet spreken van boven of onderzijde, begin of wortel. De steen weegt 500 gram, is 15 cm lang, 10 cm breed en 7 cm hoog en hij neemt geen water op. Aan een linkerzijde zag je dacht ik een figuur als van een hondenkop.

Het bleef mij een raadsel, tot iemand hem benoemde als “woestijnroos”, ook wel “zandroos” genoemd. Ik las over het ontstaan van het mineraal. “Het grondwater komt door haarfijne buisjes in het woestijnzand omhoog. Door de enorme woestijnhitte verdampt het water in een fractie van een seconde. Wat overblijft is het mineraal gips of bariet en de zandkorrels. Zij vormen samen de steen. Als de steen in contact komt met water, lost hij op.”

De woestijnroos is een vorm van seleniet. Het is een beschermende steen, die je bij je draagt als je spiritueel bezig bent. Hij werkt effectief tegen allerlei soorten van straling. Later zag ik op een grafzerk van het Odulphuskerkhof in Best een kleurige, vleugelvormige vetplant staan. Op het erbij gestoken kaartje las ik de benaming: Kalanchoë thyrsiflora, woestijnroos.

Ik legde het verband tussen deze twee rozen met dezelfde naam en allebei vleugels. De vetplant komt voor in Zuid-Afrika. Hij slaat het water op in zijn grijs-groene bladeren met rode rand. Een ideale kamerplant voor mensen die veel van huis zijn. En zéker voor mensen die vergeten planten water te geven. De geologische woestijnroos is prachtig door zijn vormgeving. De vetplant is mooi door de bladeren met hun felle groene kleur en bloedrode rand. Ook deze roos heeft geen doornen of stekels.

Nu keek ik extra rond in bloemenzaken, maar vond er geen zoals ik destijds aantrof. Ik zie er ook geen bijgestoken kaartjes meer. In mijn vorige verhaal vertelde ik over de klappersteen. Oók deze vondst was weer bijzonder. Gerda van Wageningen heeft een boek geschreven met dezelfde titel als van dit verhaal.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (4)

paul zei op 11 november 2019 om 22:40 uur

ha Rien leuk verhaal! ook dat verband!
deze plant is een succulent slaat water op in de bladeren kan dus tegen droogte!
de naam is waarschijnlijk een echeveria soort wit of gele bloemetjes dezelfde familie als de sedum spectabilis .... of hemelsleutel! groetjes Paul

Rini de Groot. zei op 12 november 2019 om 22:25 uur

Dag Paul de Latijnse woorden zijn voor je dagelijkse kost ik moest even Google, maar zijn dus vetplanten. Werd me vandaag verteld dat je deze bijna uit kunt laten drogen. De Hemelsleutel of Heelblad plant ken ik wel staat ook in de Kruidentuin van de Pre Historie in E.hoven.

Jolanda Aarts zei op 15 november 2019 om 03:16 uur

Hoi Rien, bedankt dat je mij dit mailadres gegeven hebt: echt leuke verhaaltjes...! Ik weet ook niet of je afgelopen dinsdag voor niets hebt staan wachten bij 'the Living Museum', want het begon pas om 15.00, niet om 14.30 u. al! Maar je bent over twee weken ook weer welkom! Als je contact zoekt , kun je mailen naar: nills@eindjeschrijven.nl

Jolanda Aarts zei op 15 november 2019 om 03:16 uur

Hoi Rien, bedankt dat je mij dit mailadres gegeven hebt: echt leuke verhaaltjes...! Ik weet ook niet of je afgelopen dinsdag voor niets hebt staan wachten bij 'the Living Museum', want het begon pas om 15.00, niet om 14.30 u. al! Maar je bent over twee weken ook weer welkom! Als je contact zoekt , kun je mailen naar: nills@eindjeschrijven.nl

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 12 augustus 2009 om 14:44 uur

IJzerwinning te Sint-Hubert

vertelde op 23 juli 2014 om 17:44 uur

De Kei in Venhorst

vertelde op 12 juni 2017 om 13:36 uur

Een handspits van 30.000 jaar oud