
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Een tiental jaren geleden parkeerde ik m’n auto en bij het uitstappen viel mijn oog op enkele bijzonder uitziende stenen. Ik raapte ze op en nam ze mee naar huis. Daar bekeek ik de vondst en vooral de hier afgebeelde gevleugelde steen. Hij was niet door mensenhanden of machinaal gemaakt en voelde zanderig aan en de vorm was kristalachtig.
De steen had scherpe, zanderige poreuze vleugels of lamellen, een wirwar van groot tot klein, dikke en dunne, naast en kruiselings door elkaar. Er was geen regelmaat te vinden en alles was in dezelfde bruine kleur. Je kon niet spreken van boven of onderzijde, begin of wortel. De steen weegt 500 gram, is 15 cm lang, 10 cm breed en 7 cm hoog en hij neemt geen water op. Aan een linkerzijde zag je dacht ik een figuur als van een hondenkop.
Het bleef mij een raadsel, tot iemand hem benoemde als “woestijnroos”, ook wel “zandroos” genoemd. Ik las over het ontstaan van het mineraal. “Het grondwater komt door haarfijne buisjes in het woestijnzand omhoog. Door de enorme woestijnhitte verdampt het water in een fractie van een seconde. Wat overblijft is het mineraal gips of bariet en de zandkorrels. Zij vormen samen de steen. Als de steen in contact komt met water, lost hij op.”
De woestijnroos is een vorm van seleniet. Het is een beschermende steen, die je bij je draagt als je spiritueel bezig bent. Hij werkt effectief tegen allerlei soorten van straling. Later zag ik op een grafzerk van het Odulphuskerkhof in Best een kleurige, vleugelvormige vetplant staan. Op het erbij gestoken kaartje las ik de benaming: Kalanchoë thyrsiflora, woestijnroos.
Ik legde het verband tussen deze twee rozen met dezelfde naam en allebei vleugels. De vetplant komt voor in Zuid-Afrika. Hij slaat het water op in zijn grijs-groene bladeren met rode rand. Een ideale kamerplant voor mensen die veel van huis zijn. En zéker voor mensen die vergeten planten water te geven. De geologische woestijnroos is prachtig door zijn vormgeving. De vetplant is mooi door de bladeren met hun felle groene kleur en bloedrode rand. Ook deze roos heeft geen doornen of stekels.
Nu keek ik extra rond in bloemenzaken, maar vond er geen zoals ik destijds aantrof. Ik zie er ook geen bijgestoken kaartjes meer. In mijn vorige verhaal vertelde ik over de klappersteen. Oók deze vondst was weer bijzonder. Gerda van Wageningen heeft een boek geschreven met dezelfde titel als van dit verhaal.