skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Gevangen in Vught

De gemeentepolitie in Vught had het er maar druk mee; tijdens de Tweede Wereldoorlog vlogen de klachten hen om de oren. Deze keer krijgen we te maken met vier hevig verontwaardigde heren, die ten onrechte door de Duitsers achter de tralies werden gezet. Ga mee op patrouille met de Vughtse politie in de decemberdagen van 1940…

Parochiehuis Rozenoord, waar de vier heren gevangen werden gezet eind december 1940.

Op 27 december 1940 werden vier medewerkers van een Vughtse smederij plotseling gearresteerd door Duitse soldaten. De verbijsterde heren werden opgesloten in het filmlokaal van parochiehuis Rozenoord. Achteraf doen ze hun beklag bij de gemeentepolitie. Ze waren op zijn zachtst gezegd niet te spreken over de behandeling die ze daar hebben ondergaan.

Zuur brood

Beschrijving van het onplezierige verblijf in Rozenoord

Zo lagen de mannen op de koude betonnen vloer, waarbij ze om de beurt op een overjas konden liggen die één van hen toevallig bij zich had. Af en toe kregen ze een snee droog zuur brood en slechts eenmaal werd hun warme koffie aangeboden. Van zaterdag op zondag werden ze 24 uur lang niet in de gelegenheid gesteld om hun behoefte te doen, waardoor één van de mannen hiervoor zijn klomp maar moest gebruiken.

Pietje! Kom eten!

Uiteindelijk werden de heren na vier dagen in vrijheid gesteld, zonder enige uitleg over de reden van hun gevangenschap. Via een getuigenverklaring van een buurman komen we achter de vermoedelijke reden van de arrestatie. Deze buurman zou driemaal zijn zevenjarige kleinzoontje hebben geroepen: ‘Pietje! Kom eten!’ De Duitse militairen hadden dit kennelijk opgevat als een belediging en hielden de medewerkers van de smederij hiervoor verantwoordelijk. Niemand heeft echter iets vanuit de smederij horen roepen. ‘Ik denk dat een en ander op een vergissing berust,’ concludeert één van de getuigen.

Het bleek om een grote vergissing te gaan, aldus de buurman...

Geheime archieven geven gezicht aan oorlogsjaar 1944

Dit verhaal is geschreven in het kader van de Openbaarheidsmaand 2020. Het betreffende dossier (toegangsnummer 5109, inventarisnummer 222) bevat documenten uit de periode 1940-1944 en is vanaf 1 januari 2020 openbaar geworden. 

Van een moordaanslag door het verzet, tot in de problemen komen omdat je mof zegt. De archieven van 1944 – na 75 jaar openbaar - laten voelen hoe moeilijk dat oorlogsjaar moet zijn geweest. Het BHIC toont je deze maand opzienbarende, ontroerende en angstaanjagende archiefstukken, die na al die jaren nu mogen worden ingezien. Benieuwd welke archieven nog meer openbaar worden? Hier vind je een Overzicht van archiefstukken die in 2020 openbaar zijn geworden.

 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen