i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boxmeer
Tags:

Heilig Hart Ziekenhuis

vertelde op 24 december 2015 om 09:59 uur

Voor ons doet deze 'ontspanningszaal' op de zolder van het Heilig Hart Ziekenhuis misschien niet direct aan als de meest gezellige ruimte. Toch was dit dé plaats van vermaak in dit Boxmeerse ziekenhuis...

De 'ontspanningszaal' in het Heilig Hart Ziekenhuis te Boxmeer

Deze nonnen van Jullie Postel trekken zich niets aan van de kale muren of de niet al te comfortabele stoeltjes in deze 'ontspanningszaal.' Samen met twee mannen en een aan bed gekluisterde zieke vermaken ze zich prima met een potje kaart.

Heb jij zelf in het Heilig Hart Ziekenhuis gelegen en heb je misschien ook warme herinneringen aan deze zaal en de nonnen? Hoe verliep jouw behandeling en welke spelletjes werden er nog meer gespeeld? Vertel het ons!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (9)

Marius Cuijpers zei op 2 januari 2016 om 14:34 uur

Ik heb als verpleegkundige jaren in verpleeghuis Madeleine gewerkt. Dus kan mij deze zolder nog goed herinneren. Ingedeeld in bezigheidstherapie tevens werd hier fysiotherapie gegeven. Het was knus, te bereiken via een trap, maar voor rolstoelers middels een erg langzaam werkende lift. Aangezeten aan lange tafels kon zich men bezighouden met allerlei activiteiten. Maar vaak heb ik gedacht, als hier brand uitbreekt is het hek van de dam. Dan zitten we met zijn allen in de val. Natuurlijk waren er voorzorgsmaatregelen getroffen, maar of dit afdoende zou zijn geweest bij calamiteiten?? Ook werden op de zolder feesten gevierd, o.a. St. Nicolaasbezoek. Toch was het vaak krap betreffende de ruimte, zeker omdat rolstoelers meer ruimte nodig hadden dan lopende bewoners. Daglicht kwam er weinig binnen, dus de gehele dag branden alle lampen. Een lopende bewoner van de zonnebloemafdeling had de functie van liftboy. er hing altijd een gemoedelijke sfeer, en men had weinig eisen, maar er was veel aandacht voor de bewoner. We spreken nu over de jaren 1977-1986. Er waren toen nog enkele nonnen in dienst als ziekenverzorgster. In 1986 is de nieuwe Madeleine in de Velgertstraat in gebruik genomen, en bleef de zolder achter, waarschijnlijk met een nieuwe bestemming.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 4 januari 2016 om 15:27 uur

Beste Marius, dank je wel voor je mooie en betrokken verhaal.
Hier spreekt toch heel duidelijk de verpleger in hart en nieren.
Mooi om zo'n sprekende beschrijving te mogen lezen; we kunnen ons volledig verplaatsen in de tijd !
Nogmaals bedankt.

Kees Wijnhoven zei op 4 januari 2016 om 19:34 uur

Het H.Hart ziekenhuis heeft al opgehouden te bestaan in 1968 en is overgegaan naar het "nieuwe"Maas ziekenhuis, dat onlangs ook af gebroken is.
In het oude Maasziekenhuis heb ik nog 6 weken als patiënt "gebivakkeerd", daarom ken ik een luguber detail over de lift, genoemd door Marius.
Er was maar èèn lift en die moest altijd beschikbaar blijven voor noodgevallen! Dus wanneer er een patiént was overleden werden er verpleegsters geposteerd op elke hoek in het trappenhuis, om er voor te zorgen, dat de route veilig was. Maar zo kwam er een begrafenis ondernemer zonder hulp, om samen de baar te dragen, wat toch al moeilijk was via de trappen afgang. Hij legde de overleden persoon over zijn schouders en liep zo snel mogelijk de trappen af!

Kees Wijnhoven zei op 4 januari 2016 om 19:38 uur

Excuses, ik bedoel natuurlijk, dat ik in het oude H.Hart ziekenhuis heb gelegen.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 5 januari 2016 om 11:56 uur

Wat een verhaal Kees!
De begrafenisondernemer wist dus waarschijnlijk de weg in dit ziekenhuis ook niet echt en moest wel een oplossing bedenken.
Nood breekt wetten, zou je zeggen.
Bedankt Kees, voor je mooie verhaal.

Willy Theunissen zei op 6 januari 2016 om 13:29 uur

Ongeveer 1948 ik was een jaar of vier ging ik met mijn vader achter op de fiets met de beentjes in de fietstassen naar het H.Hart ziekenhuis om mijn amandelen te knippen , en dat ging als volgt : ik meen dat het onder in het gebouw was ik kreeg een soort rubberen cape om en een soort lampenkapje op mijn hoofd en verder weet ik alleen nog maar dat ik weer op de fiets terug naar huis ging of het pijn deed kan ik mij niet meer herinneren .

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 7 januari 2016 om 09:49 uur

Bedankt voor je reactie Willy, gelukkig is deze operatie geen blijvende vervelende herinnering geworden voor je. Het voordeel van op jonge leeftijd dit ondergaan, denk ik?

Anny Toonen zei op 23 maart 2016 om 17:21 uur

In de jaren dat ik op de Mulo zat belandde ik in het H.Hartziekenhuis om een vlies door te laten prikken wat voor het trommelvlies was gegroeid. (stilzitten was al niet mijn sterke kant op school, en dit doof zijn en niet bij de les zijn had dus een geldige reden, maar ik heb er in eerste instantie nogal eens voor op mijn kop gehad omdat de desbetreffende lerares me niet geloofde). Ik herken het verhaal van die grote trap die naar de kelderverdieping ging. Nu zou je het de polio noemen. En daar óók kennis gemaakt met die grote zwarte geribbelde stofzuigerslang en zo'n joekel van een mondstuk dat je kats van de wereld hielp. Toen ik weer wakker werd was ik nog druk aan het voetballen, jammer, ik moest bij mijn vader achter op de fiets weer op St. Tunnis aan. Hoorde trouwens thuis ook wel eens verhalen over de kapnonnen zoals ze die toen ietwat oneerbiedig noemden. Het waren wel kundige verpleegsters maar of ze nou altijd straalden van vriendelijkheid is twijfelachtig bij een dergelijke benaming. Aan de andere kant van het grasveld voor het ziekenhuis stonden in de vijftiger jaren van die zwarte barakken die bij het ziekenhuis hoorden.

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 24 maart 2016 om 09:24 uur

Beste Anny, bedankt voor het delen van jouw herinneringen aan het Heilig Hartziekenhuis. Ik kan me goed voorstellen dat de foto niet alleen maar vrolijke verhalen oproept. Hopelijk hebben de nonnen je verder kundig geholpen en is de behandeling wél aangeslagen...

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 4 januari 2009 om 15:19 uur

Het kasteel van Boxmeer

vertelde op 28 mei 2009 om 08:38 uur

Het St. Anna Ziekenhuis