i

Het bezoek van Lodewijk Napoleon Bonaparte aan Aarle-Rixtel

vertelde op 2 september 2017 om 17:06 uur

Van 1806 tot 1810 was Lodewijk Napoleon Bonaparte koning van Holland. In 1809 maakte hij een reis door Holland, waarbij hij op 15 april ook een bezoek bracht aan Aarle-Rixtel.

Toen Lodewijk Napoleon in Aarle-Rixtel kwam, heerste er een hevige cholera-epidemie. Lodewijk Napoleon maakte in die tijd de langste reis die een vorst ooit door het Koninkrijk Holland had gemaakt. De koning verleende persoonlijk bijstand bij de zweetziekte in Aarle. Cholera was een mysterieuze en dodelijke ziekte.

Lodewijk Napoleon werd in Aarle en in Rixtel (destijds nog twee dorpjes) als weldoener gezien. En dat niet voor niets! Hij liep in huizen binnen en gaf mensen geld. En dat terwijl hij zelf een slechte gezondheid gehad zou hebben! De koning liet zelfs zijn eigen arts achter in Aarle-Rixtel. 

Tijdens zijn reis heeft Lodewijk Napoleon wel in meer plaatsen bijstand gegeven, maar de enige plaats waar je dat vandaag de dag nog kan zien is... Aarle-Rixtel! Pal voor het Kouwenbergs kerkje aan de Kouwenberg staat een borstbeeld van de toenmalige vorst.

Bron artikel: aarlerixtel.jouwweb.nl.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 5 januari 2009 om 16:09 uur

De Rochuskapel

vertelde op 26 november 2009 om 16:00 uur

H.F. van der Elst

vertelde op 13 maart 2016 om 11:06 uur

Pest te Sint-Oedenrode