skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Herdenking van Jan Borghouts - de verzetsman Peter Zuid

Aan het borstbeeld van verzetsman Jan Borghouts in het Borghoutspark te Zeelst bij Eindhoven werd op 17 september 2019 een plaquette aangebracht. De aanleiding hiervoor was dat op 21 september 1944 - ook 75 jaar geleden - het regiment Stoottroepen bij de Binnenlandse Strijdkrachten werd opgericht. Hiervan was Jan de eerste commandant.
Zijn herkomst

Jan Borghouts werd geboren in Bergen op Zoom op 5 december 1910. Zijn voorouder van vaderskant kwam enkele generaties eerder uit Eindhoven naar Bergen op Zoom. Dit blijkt uit de akte van ondertrouw en trouw in 1749 in het NH trouwboek van Bergen op Zoom van dit tijd. Dit boek werd overigens ook gebruikt voor huwelijken van “Roomsen”, waartoe de voorvader en echtgenote behoorden.

Zijn werkzaam leven tot 1946

Jan werkte bij de gemeentelijke dienst in Bergen op Zoom waarbij hij na een onderbreking door de mobilisatie in 1939, kort krijgsgevangenschap en werkzaamheid elders, opnieuw werkte. Hij was ook heel actief in het verzet als onder de naam Peter Zuid. Hij was commandant van het strijdend gedeelte van de K.P. (Knokploegen) en later zoals gemeld het regiment stoottroepen.

Vernoemingen naar Jan

De Nederlandse Luchtmacht had een kamp op het vliegveld Welschap bij Eindhoven. Dit kamp kreeg kort na het overlijden van Jan in 1966 op 18 maart 1967 de naam “Peter Zuid-kamp”. Op de appèlplaats werd een borstbeeld van hem geplaatst. Het kamp werd echter in 1977 gesloten en op verzoek van zijn weduwe werd het beeld overgeplaatst naar het oorlogsmuseum in Overloon. De woningen (in de oorlog door de bezetter geconstrueerd en gebouwd als bunker) op het kamp kwamen in particuliere handen en het terrein waar meer woningen kwamen ging het Borghoutspark heten.

Het centrale pleintje werd in 1989 opgeluisterd door een replica van het borstbeeld, omdat het museum het origineel wilde behouden. Ook in zijn geboorteplaats werd hij herinnerd door naamgeving. Blijkens de raadsnotulen van woensdag 15 december 2004 was er bij de herdenking van 60 jaar bevrijding van Bergen op Zoom op 27 oktober 1944 de onthulling van het Jan Borghoutsplein op het terrein van de Cort Heijligerskazerne.

Heugelijke en droeve gebeurtenissen

Volgens dagblad De Waarheid van 21 augustus 1945 kreeg Jan een onderscheiding van de Amerikaanse president Truman. Hij werd benoemd tot Legionnair. Het Algemeen Handelsblad van 29 augustus 1945 meldt dat H.M. de Koningin hem de Militaire Willemsorde heeft toegekend. Maar er was ook een droeve gebeurtenis, zo kan men lezen in De Avondster: katholiek dagblad voor Nederland van 2 augustus 1945:

 

 

 

 

 

 

Voor meer informatie over

  1. de onthulling in Zeelst: zie de rubriek actueel van de website Heemkundekring Zeelst schrijft geschiedenis;
  2. Jan Borghouts zelf

 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen