skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Lego Master Lola Nouwens ziet Jan overal terug

De afspraak met de winnaars van de eerste LEGO Masters staat in mei 2021: Jan Pennings en Lola Nouwens uit Boxtel. Maar die gaat niet door. Ruim een maand later overlijdt Jan op 31-jarige leeftijd. Samen met Lola gaan we terug naar de plek die Jan al had gekozen voor dit verhaal, het Duits Lijntje. En juist op die plek hebben zijn grafittivrienden een herinneringswand aan Jan gewijd.


Lola Nouwens voor de herinneringswand in de graffititunnel - Foto: Suus Heersema

Ze hebben nog maar net een streep gezet onder hun relatie als ze gezamenlijk in het avontuur duiken van het RTL-programma LEGO Masters. “Presentator Ruben Nicolai zei al: straks zijn jullie bekend bij een miljoenenpubliek. Daar hebben we toen nog hartelijk om gelachen”, vertelt Lola, wandelend langs het Duits Lijntje – in een ver verleden een internationale spoorverbinding het Duitse Wesel met Boxtel verbond.

Maar de voorspelling kwam uit. Zaterdagavond, prime time, is LEGO Masters op de buis en Jan en Lola veroveren de harten van de kijkers. Aan het eind van een spannende strijd winnen ze die eerste serie, met glans. Voor menigeen zou zo'n overwinning een hoogtepunt in het leven zijn, ware het niet dat Jan en Lola al heel wat meer hebben meegemaakt.

Als Jan 22 jaar is, wordt een hersentumor geconstateerd. Jarenlange behandeling volgt, waarbij Lola haar vriend zoveel mogelijk steunt. Als bij Jan zijn medische situatie onder controle lijkt, wordt Lola ziek – en blijkt ze borstkanker te hebben. Terwijl ze daar langzaam van herstelt, blijkt de kanker bij Jan opnieuw actief.

Kroon op relatie

“Jan zei wel eens: als je een hersentumor hebt, heb je maar één probleem. En daarmee ging hij zo goed mogelijk om. Hij genoot van alles wat wél kon. Meedoen aan LEGO Masters was voor ons een unieke ervaring, ook al waren we geen stel meer in romantische zin. Maar die band tussen ons, die was er en die bleef ook. Dat maakten de uitzendingen wel duidelijk. Onze verbondenheid bleef onverminderd. ‘De kroon op onze relatie’ heeft Jan over onze deelname gezegd, en dat wás ook zo.”

Als favoriete plek voor dit verhaal koos Jan – voordat duidelijk werd dat het noodlot zo snel zou toeslaan - de spoortunnel van het Duits Lijntje. Want hij was ook een van de drijvende krachten achter stichting Tunnel Vision Boxtel: een stichting die het negatieve imago dat graffiti vaak heeft, wil doorbreken en de kunstvorm toegankelijk wil maken voor iedereen. En alsof het zo moet zijn. Hier hebben zijn graffitivrienden een herdenkingskunstwerk gemaakt, gewijd aan Jan. Met veel vosjes (zijn lievelingsdier), Bowie (zijn graffitinaam) en verwijzingen naar LEGO. “In feite komen voor dit verhaal alle lijntjes samen. Die naar de historie, en naar Jan. Alleen is de geschiedenis van Jan zelf veel te kort geweest.”

Erfenis


Jan en Lola - Foto Bart Honingh

“Vanuit verschillende kanten zijn acties opgestart: een permanent graffiti-kunstwerk,  campagnes voor Kika en andere initiatieven van particulieren, allemaal voor Jan. Het is bijna niet te bevatten dat iemand van 31 al zo’n erfenis nalaat. Dat ‘ons Jantje’ dat allemaal heeft bewerkstelligd”, vertelt Lola. Zelf begreep Jan alleaandacht voor zijn persoon nooit zo. “Kinderen konden vol adoratie om zijn handtekening vragen. Daar ging hij heel leuk mee om maar hij zei ook vaak: maar hoezo ben ik interessant?”

Al het medeleven, onverwachte reacties op zijn dood, het verzacht de pijn, vindt Lola. “En tegelijkertijd zouden we nog zoveel doen, Jan was nog lang niet klaar. Bij wat ik ook doe, hij duikt overal op in mijn leven. Voor mij is Jan nog overal, ik kom hem overal tegen.”

LEGO Masters werkte voor Lola zelf als een katalysator, blikt ze terug. “Toen we aan het mijmeren waren over wat we zouden doen als we zouden winnen, zei ik direct: stoppen met mijn baan. Toen had ik het hardop gezegd, en daarmee is het balletje gaan rollen. Ik begeleid nu mensen in hun persoonlijke ontwikkeling. Daarvoor gebruik ik ook LEGO ja, ook setjes die Jan daar speciaal voor heeft gebouwd. Hee, daar is hij weer, denk ik dan. Dat stemt me heel dankbaar.”  


Aan het werk in de spoortunnel bij een project van Jan zelf - Foto Bas van den Biggelaar

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.