i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Cromvoirt
Tags:

Oorlogskind Anny

vertelde op 18 februari 2004 om 11:58 uur

Wat een zondagskind is weten de meeste mensen wel: een kind dat voor het geluk geboren is. Een oorlogskind heeft echter minder geluk. In mei 1940 brak de oorlog uit. De Duitsers wilden Nederland in korte tijd op de knieën dwingen. Daarom werd Rotterdam zwaar gebombardeerd. De ellende die dit voor de bevolking van deze stad met zich meebracht was niet te overzien. Met name kinderen hadden het zwaar te verduren.

een stukje Rotterdam na het bombardementHet Rode Kruis en de kerken hadden daarom hulpacties voor hen op touw gezet: ze werden ondergebracht bij gastgezinnen, veelal op de dorpen.

Ook in Cromvoirt logeerden verschillende oorlogskinderen. In het begin was dat natuurlijk wennen. Wennen aan twee kanten. Voor het stadskind uit het grote Rotterdam, dat van de ene op de andere dag in een boerengat als Cromvoirt terechtkwam. En voor de Crommertse mensen, die begaan waren met hun lot, maar vreemd waren met de stadse en Hollandse mentaliteit en niet begrepen hoe iemand bang kon zijn voor koeien en paarden.

Tom SlagerDe bedoeling was dat ze vier of zes weken kwamen, maar vaak bleven ze jarenlang en gingen in Cromvoirt naar school. Thuis in Rotterdam bleef het namelijk slecht. Tussendoor gingen ze wel eens naar huis, maar daar was in de regel weinig te eten.

Een van deze kinderen was Anny. Ze kwam als ongeveer 12-jarig meisje in Cromvoirt en bleef er een aantal jaren, ook nog na de oorlog. Toen ze wat ouder werd, bouwde ze, mede dank zij haar knappe uiterlijk, in Cromvoirt onder de jongens een flinke schare fans op. De schilder Tom Slager, die toen in Cromvoirt woonde, had haar graag willen portretteren, maar haar gastouders hielden hem uit bezorgdheid toch maar op afstand…

Heeft iemand nog een aanvulling op dit verhaal van mevrouw Witlox?

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (1)

Loes Damen zei op 11 januari 2011 om 20:54 uur

info over mijn moeder.
Kent iemand, Mia Verspeek, uit Cromvoirt? (inmiddels overleden)
Woonden met haar ouders, Marinus en Lucia)Verspeek,naar ik meen aan de "kruishoevense weg" achter de ijzereman.
Later is "Mia" getrouwd met "Wil Damen" uit Tilburg.
Mijn belangstelling gaat uit naar de periode voor deze relatie? Weet iemand iets over een zekere "Bill Campbell" een Canadees? Waar mijn moeder een relatie mee zou hebben gehad?
Dit is voor mij erg belangrijk!!!
De Periode waar ik over spreek is 1944/47.
Wie wat weet mail naar.

loesdamen@hotmail.nl

Bij voorbaat dank.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 5 september 2011 om 21:13 uur

Het verhaal van het 24ste kind

vertelde op 22 mei 2009 om 14:19 uur

In de schuilkelders

vertelde op 10 december 2010 om 17:17 uur

Oorlog door de ogen van een kind