
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Op de avond van dinsdag 10 februari is Jan van de Hurk uit de Danenhoef naar zijn werk in een van de Osse fabrieken. Zijn vrouw is alleen thuis met hun vier kinderen. Een felle brand legt in korte tijd het huis met de hele inboedel in de as. De brandweer kan niets meer uitrichten. Gelukkig hebben de vrouw en de kinderen het pand tijdig kunnen verlaten.
Op woensdag 18 februari, ’s avonds rond acht uur, slaan de vlammen uit de bovenverdieping van de familie Sweens-Bolsius in de Floraliastraat. Kortsluiting is de vermoedelijke oorzaak.
De brand trekt veel kijkers. Dankzij snel ingrijpen van de brandweer blijft de benedenverdieping gespaard. De kinderen, die al in bed lagen, worden op het nippertje gered. Luttele uren later, om half drie ’s nachts, moet de Osse brandweer opnieuw uitrukken, ditmaal naar Mikkeldonk. Daar staat de boerderij van Jan Kusters in lichter laaie. Op dat moment is er niemand thuis. Wanneer de brandweer arriveert, is het pand al niet meer te redden. Twee koeien, vier varkens en 25 kippen overleven de ramp niet. Ook landbouwwerktuigen en huisraad gaan verloren. De verzekering dekt een deel van de schade.
De brand van zaterdag 21 februari betreft geen woonhuis of stal, maar een voormalige kapel in Osserschaijk, halverwege Oss en Berghem. Na de sloop – in 1925 - van het Hooghuis, de vroegere Graafse Poort, is de Antoniuskapel het laatste nog bestaande middeleeuwse gebouw in Oss. Het stond er al in 1400, maar brandde in 1512 grotendeels af, tijdens een inval van de Geldersen. Daarna volgde wederopbouw en werd de kapel eigendom van het Antoniusgilde. In 1870 maakte de nieuwe eigenaar, boer Christ van Dinther, er een schuur van. Die bestemming blijkt de laatste te zijn, want ondanks geruchten over restauratie worden de restanten van de kapel in het vroege voorjaar van 1932 gesloopt. Alleen de straatnaam “Kapelsingel” herinnert in 2017 nog aan dit middeleeuwse monument.
Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad