skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Oss brandt alweer!

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 27 maart 2017
bijgewerkt op 21 februari 2017
Het brandt nogal eens in Oss, in februari 1931. En de oorzaak is niet altijd duidelijk. Het is bekend dat leden van de Osse bende soms op bestelling een woonhuis of boerderij lieten afbranden, voor het verzekeringsgeld. Maar daar zijn in februari 1931 geen bewijzen voor. Wel scoren dan veel woningen in het buitengebied erg laag qua brandveiligheid.

Op de avond van dinsdag 10 februari is Jan van de Hurk uit de Danenhoef naar zijn werk in een van de Osse fabrieken. Zijn vrouw is alleen thuis met hun vier kinderen. Een felle brand legt in korte tijd het huis met de hele inboedel in de as. De brandweer kan niets meer uitrichten. Gelukkig hebben de vrouw en de kinderen het pand tijdig kunnen verlaten. 
Op woensdag 18 februari, ’s avonds rond acht uur, slaan de vlammen uit de bovenverdieping van de familie Sweens-Bolsius in de Floraliastraat. Kortsluiting is de vermoedelijke oorzaak.

Op het nippertje

De brand trekt veel kijkers. Dankzij snel ingrijpen van de brandweer blijft de benedenverdieping gespaard. De kinderen, die al in bed lagen, worden op het nippertje gered. Luttele uren later, om half drie ’s nachts, moet de Osse brandweer opnieuw uitrukken, ditmaal naar Mikkeldonk. Daar staat de boerderij van Jan Kusters in lichter laaie. Op dat moment is er niemand thuis. Wanneer de brandweer arriveert, is het pand al niet meer te redden. Twee koeien, vier varkens en 25 kippen overleven de ramp niet. Ook landbouwwerktuigen en huisraad gaan verloren. De verzekering dekt een deel van de schade.

Kapel in vlammen

De brand van zaterdag 21 februari betreft geen woonhuis of stal, maar een voormalige kapel in Osserschaijk, halverwege Oss en Berghem. Na de sloop – in 1925 - van het Hooghuis, de vroegere Graafse Poort, is de Antoniuskapel het laatste nog bestaande middeleeuwse gebouw in Oss. Het stond er al in 1400, maar brandde in 1512 grotendeels af, tijdens een inval van de Geldersen. Daarna volgde wederopbouw en werd de kapel eigendom van het Antoniusgilde. In 1870 maakte de nieuwe eigenaar, boer Christ van Dinther, er een schuur van. Die bestemming blijkt de laatste te zijn, want ondanks geruchten over restauratie worden de restanten van de kapel in het vroege voorjaar van 1932 gesloopt. Alleen de straatnaam “Kapelsingel” herinnert in 2017 nog aan dit middeleeuwse monument.

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen