
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Vanaf 1810 is het samengevoegd met Cuijk tot één gemeente, al hield Sint Agatha er tot 1936 een eigen financiële administratie (rekening en begroting) op na en beheerde het dorp zijn eigen onroerend goed.
In de middeleeuwen heette het gebied van het huidige Sint Agatha Kuycbrockele ofwel Cuijks Brakel. Niet lang na 1300 stichtte Jan van Cuijk I hier een kapelletje. Dat was het begin van de devotie voor de heilige Agatha (van Sicilië) in deze contreien. In 1371 werd bij dit kapelletje een bescheiden klooster gebouwd, dat naar de H. Agatha werd genoemd.
Zoals dat toen ging met kloosters, had de communiteit al snel, dankzij schenkingen en erfenissen, de beschikking over gronden rondom het klooster, die door plaatselijke boeren werden bewerkt. Zo ontstond rondom het klooster een dorpsgemeenschap die ook Sint Agatha werd genoemd.
Het ontstaan van het dorp tekende ook lang de samenstelling van de bevolking: de gemeenschap bestond uit boeren en Kruisheren. Sint Agatha was ook lang niet zo groot als Cuijk, al had men er wel het geld. In Cuijk woonde veel meer de werkende klasse. De bevolking was voor 100% Rooms-Katholiek en men kerkte bij de Kruisheren. Het verschil in rijkdom met Cuijk was ook de reden voor die bijzondere positie van Sint Agatha na het instellen van de gemeente Cuijk en Sint Agatha.
Sint Agatha had al in de 19e eeuw een eigen schoolgebouw. Tegenwoordig is de plaatselijke basisschool Lindekring ingericht volgens het Jenaplanonderwijs. De school trekt daarmee leerlingen uit de verre omtrek. Door deze andere vorm van onderwijs in te voeren wist de school begin jaren ’80 sluiting te voorkomen.
Sint Agatha heeft lange tijd een eigen veerverbinding gehad over de Maas. Vanuit Sint Agatha kon je tot het midden van de jaren ‘60 naar Middelaar worden overgezet. Het kleine veerpontje bracht in de donkere novemberdagen de Sint en zijn Pietermannen over van Middelaar naar Sint Aaght.
Zoals in zoveel kloosters in Nederland is ook in het Kruisherenklooster van Sint Agatha het aantal bewoners aanzienlijk geslonken. De Orde van de Kruisheren heeft er het Provincialaat gevestigd. In het grote gebouw is ook een archief- en documentiecentrum ingericht van de gezamenlijke kloosters en congregaties in Nederland.