i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Chaam
Periode: 1882 - 1965
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 14 april 2014 om 14:32 uur

Dit gesticht werd in 1882 door pastoor A. Verhoeven opgericht voor de Franciscanessen van Dongen. Het huis werd door de bewoners zelf in verbazend korte tijd gebouwd, even voorbij de pastorie langs het Slekstraatje.

Tekeningen en bestek waren van architect Soffers. Op 24 oktober betrokken de zusters het klooster en enkele dagen later begonnen ze met het kleuteronderwijs. Later verzorgden ze ook de wijkverpleging. Op 4 april 1899 werd de kapel in het huis ingezegend. In 1924 werd een nieuwe kapel in gebruik genomen, met als patroon de H. Jozef wiens beeld boven de ingang stond.

Foto: collectie Franciscanessen van Dongen

Foto: collectie Franciscanessen van Dongen

De communiteit is opgeheven in 1965. Toen de schoolgebouwen werden afgebroken is het zusterhuis bewaard gebleven. Het interieur is na enige jaren leegstand verbouwd en het huis werd door een particulier als woning in gebruik genomen.

Het oorspronkelijke kloostergebouw bestond uit een langgerekt deel, waarin de school gevestigd was. Hierop sloot het eenvoudige zusterhuis aan, een bakstenen bouwdeel van twee verdiepingen met op het dak een dakruiter. Een beukenhaag omzoomde de voortuin.

In de achtertuin stond een Lourdesgrot. Van die grot weten we nog niet veel. Kun je er meer over vertellen of heb je zelfs foto's? Laat het ons weten!

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: