skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Tholensebrug

Tholen is altijd een eiland geweest, afhankelijk voor zijn contacten met de rest van de wereld van een pontveer. Dat bracht de mensen over de rivier De Eendracht, de grensrivier tussen Zeeland en Noord-Brabant.

In de twintigste eeuw kwam er uiteindelijk een vaste brug voor gewoon verkeer en tramverkeer, die op 10 oktober 1928 officieel in gebruik werd genomen. De brug maakte het eeuwenoude pontveer tussen Halsteren en Tholen overbodig. Voordat het zover was, had de toenmalige burgemeester van Tholen, A. van de Hoeven, veel weerstand, ook bij de Tholenaren zelf, moeten overwinnen. “Men had het isolement lief en was bevreesd voor slecht volk, handelsconcurrentie en wereldgelijkvormigheid” zou hij in 1978, bij de viering van 50 jaar brug memoreren.

In de meidagen van 1940 blies het Nederlandse leger de brug op en enkele jaren later deden de Duitsers hetzelfde, toen zij zich in 1944 moesten terugtrekken. Tijdens het herstel kwam dan weer de oude veerpont in de vaart.

De Eendracht was vanouds dé vaarroute tussen Antwerpen en Rotterdam en Duitsland. Over een ingrijpende verbetering van die vaarroute sloten Nederland en België (na lange onderhandelin-gen) een verdrag. Als uitvloeisel daarvan werd de Eendracht tussen 1967 en 1976 gekanaliseerd, uitgediept en verbreed tot 120 meter. Daardoor werd de Tholensebrug onbruikbaar, want niet lang genoeg meer.

In het kader van het verdrag werden er tussen Zeeland en Brabant drie nieuwe bruggen gebouwd over het Schelde-Rijnkanaal, zoals de gekanaliseerde Eendracht nu heette. Van zuid naar noord waren dat: de Tholense brug, de Vossemeerse brug en de Philipslandse brug. De oude brug van Tholen werd gesloopt en de nieuwe boogbrug, bekend als de Eendrachtbrug, maakt nu onderdeel uit van de Eendrachtweg.

Reacties (6)

C.Schillemans zei op 16 augustus 2011
wanneer is de oude tholense brug gesloopt?
Mylène Rutten, namens BHIC bhic zei op 6 september 2011
Hallo,
De oude brug van Tholen werd gesloopt in 1975.
Ruud Smelt. zei op 13 mei 2019
Ik heb een ansichtkaart van een soort van hoekige brug over de Eendracht te Tholen, is dat de oudste brug of de laatste?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 mei 2019
Goede vraag, Ruud, ik durf het je niet te zeggen... Maar mogelijk is hier iemand die dat wel kan zeggen? Kijk maar eens hier: https://archieftholen.nl/tholen
Richard Binkhuysen zei op 1 oktober 2019
De tweede Thoolse Brug is op 30 oktober 03:10u door de Duitse Pionier Eenheid van Parachute Regiment 6 onder bevel van Lt.Harald Müller opgeblazen.Dit zou tesamen gaan met de ontruiming v/h verzamelpunt voor zware eenheden richting Steenbergen.De evacuatie moest echter uitgesteld worden door de plotselinge doorstoot v/h Lake Superior Batallion v/u Moerstraten richting het Halsterse Laag-Oude Molen.
Obergefreiter Heinz Kaufmann en Parachutist Winfried Ralf begaven zich naderhand naar Oud-Vossemeer om aldaar het veer en reserve veer op te blazen,zodra het bevel hiertoe gegeven zou worden
Voordat bevel kwam,werden beide in het eerste gevecht v/d Orde Dienst Tholen (onder bevel van de Canadese 4e Pantser Divisie) gevangen genomen.Hierbij raakte een para zwaargewond.
Toen de Kommandant Müller het bevel kwam brengen,werd deze in het tweede gevecht gevangen genomen.
Hierbij raakte een OD-er zwaar gewond.
Aan de Halsterse zijde v/d Thoolse Brug waren a/d noordzijde oesterputten.
Hier fragmenten van een helaas fout gemonteerde film;
30 oktober 11.45u
3 Canadese Scouts verlaten na een kwartier samen met Elenebaas (Orde DIenst Commandant Tholen stad) en Schuller (Orde Dienst District Commandant voor het Eiland Tholen) het eiland om zich naar hotel de Draak te Bergen op Zoom te begeven,waar ze het bevel krijgen Oud-Vossemeer en het veer in te nemen en veer veilig te stellen totdat de Canadezen v/u het westen door de Duitse verdedigingslinie v/a Oude Molen naar Klutsdorp door kunnen stoten .
Om daarna richting Zijpe en Nieuw-Vossemeer te gaan
De post bij Oud-Vossemeer (zo'n 7 km achter vijandelijke linies) lag 5 dagen lang onder vuur.
De laatste nacht zelfs onder 14 mortier barrages.
2 November. Lt.Caswell word met een scoutcar overgezet voor een korte verkenningstocht naar OD.post bij het veer van Oud-Vossemeer en de OD.post bij het veer van Stavenisse.
Bij Oud-Vossemeer sneuvelt in zijn bijzijn de in Bergen op Zoom geboren Cor Franken.
Na het vertrek v/d scoutcar sneuvelt Bou Kooyman.
9 November (dus nadat alle Duitsers Z-W.Brabant hebben verlaten) een eenheid v/h Lincoln & Welland Regiment worden overgezet naar Tholen stad.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!