skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Tussen Oirschot en Boekel

Ik ben inmiddels 88 jaar en altijd geïnteresseerd geweest in wat mijn moeder vertelde over Boekel en de familie. Ons moeder, Christina Henrica Huberta Rijken, is in Boekel geboren op 11 december 1902 als jongste uit het gezin van Josephus Hubertus Rijken en Maria van der Sanden.

J.H. Rijken was de oprichter van de wanmolenfabriek De Roem in Boekel. Op 27 augustus 1927 trouwde zij in Boekel met Engelbertus Smetsers (*Oirschot, 17 december 1901) en vertrok naar Oirschot. Het huwelijk werd in de Boekelse kerk ingezegend door pater De Leest s.c.j. (van het H. Hart van Jezus). Volgens mij was dat een neef van moeder.

Al toen ons moeder drie maanden oud was, stierf oma Rijken. Tante Nel, een zus van oma, kwam in het gezin om voor de kinderen te zorgen en ze een goed 'thuis' te geven. Maar de drie maanden oude baby werd ondergebracht bij een paar ongehuwde nichtjes van haar moeder in Gemert. Waarom? Ik weet het niet. Wel weet ik dat ze er een prachtige tijd had en goed verwend werd.

Mijn moeder, de vrouw met de fietspomp en het strijkijzer in de hand, in de voordeuropening van de woning op Kerkstraat 13 (hier nog B62a)
Mijn moeder, de vrouw met de fietspomp en het strijkijzer in de hand, in de voordeuropening van de woning op Kerkstraat 13 (hier nog B62a)

Eén nicht is later getrouwd en naar Brussel (of Antwerpen) verhuisd en de andere is getrouwd met Piet de Kimpen in Helmond. Hier kwamen wij later vaak, omdat mijn broer en ik op “Christus Koning” (een klein-seminarie, waar jongens vanaf 11 jaar intern een middelbare schoolopleiding volgden) studeerden.

Na zeven jaar wilde opa Rijken zijn dochtertje wel weer bij zich hebben en kwam ons moeder weer naar huis in Boekel. Twee jaar later stierf haar vader echter. Ze was toen dus negen jaar oud.

Toen mijn ouders eenmaal getrouwd waren, gingen wij, 'de Smetserskes', regelmatig met het gezin op de fiets van Oirschot naar Boekel. In St.-Oedenrode, voor Veghel, was aan de rechtse kant van de weg een café met speeltuin. Daar hadden wij een stop, kregen limonade, ik denk ook een boterham en speelden we in de speeltuin. De rit ging verder via Veghel en Erp naar Boekel.

Een enkele keer zijn we naar Boekel gereden met de Ford van ome Jack, die met tante Marie/Marian was getrouwd en een schildersbedrijf in Boxtel had. Tante kwam ons thuis in Oirschot ophalen en ik weet nog dat ze hoge schoenen aan had met veters.

Ik kan me het dorp Erp nog wel herinneren, waar bij de kiosk een houten ANWB-paal stond met daarop de tekst "Boekel, een uur gaans". Ik weet ook nog dat ik toen dacht “wie wil er nu toch in Erp wonen?” Ik was de oudste en had net als broertje Jan een kinderfietsje. Buiten de kom van Erp werden we ‘losgelaten’ en gingen we spurten (dat kon toen nog wel, omdat er weinig auto’s waren). Ons gezin bestond uiteindelijk uit vader, moeder en negen kinderen, vijf meisjes en vier jongens. Op de foto staan er vier van de negen: Sjef, Jan, Mia en Joop).

Ons moeder, zittend rechts, met haar nichten Christien en Anna.
Ons moeder, zittend rechts, met haar nichten Christien en Anna.

Twee jongens zijn overleden en van de vijf meiden zijn er inmiddels vier weduwe. Zelf ben ik in 1952 toch in Erp gaan wonen en heb daar met plezier drie jaar gewerkt op het gemeentehuis. Heb er zelfs nog jaren verkering gehad.

In Boekel kwamen wij meestal tijdens de Sacramentsprocessie en dan bleven we enkele dagen bij ome Harry, tante Leen, Sjef en Mieke. Ook brachten we dan tijd door bij de familie van Lin (allen in de Bergstraat).

Of ook bij ome Harry (een zeer verdienstelijk amateur-wielrenner), tante Jaan, Christien, Anna, Zus en Willy, de zoon. Deze lag de eerste jaren van onze bezoeken in een draaibaar houten huisje in de tuin. Hij leed aan tuberculose en is op jonge leeftijd gestorven.

Reacties (6)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 10 november 2016 om 15:50
i.v.m. de familie Verhoeven nog wat summiere info uit het boek "Godde mee" (2002) : = ..... het Café van Willem Verhoeven. Voor 1940 stond er nog een veranda voor het huis [ zie foto : 6 september 1938. met links Zus /Thea van Zon en rechts Zus Verhoeven links onder de veranda ( uit fotoboek -2- ) ]. Hier was ook het depôt van (pakket-bezorgingsbedrijf) Van Gend en Loos gevestigd en verkocht men benzine (SHELL) in een voor de begrippen van toen zeer moderne pomp, die in 1928 was geplaatst met een reservoir van 6000 liter. Er was in hun pand ook een soort logement. Vele onderwijzers en gemeente-ambtenaren zijn daar in kost geweest ; o.a. schoolmeester de Groot, schoolmeester Berben, schoolmeester Corssmit, ambtenaar Jo van de Ven =.
Ook boekhouder Bert van de Ven met gezin, die daarna op Kerkstraat 15 kwamen te wonen, heeft er even rond 1950 bij ingewoond .

<a href="https://www.bhic.nl/media/document/file/1938-onder-veranda-van-caf-verhoeven-kerkstraat-noord-boekel.-links-thea-v.-zon-rechts-zus-verhoeven...jpg" target="_blank"><img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/1938-onder-veranda-van-caf-verhoeven-kerkstraat-noord-boekel.-links-thea-v.-zon-rechts-zus-verhoeven...jpg" width="300"></a>

<br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br>
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 11 november 2016 om 11:09
Mooie aanvulling en foto, Gerard. Misschien een idee om voor deze familie Verhoeven een nieuwe verhaallijn te openen?
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 11 november 2016 om 13:16
Dat idee had ik al Annemarie, echter er is (nagenoeg) niets meer van deze familie terug te vinden. Daarom haak ik figuurlijk hier maar aan zoals letterlijk Zus Verhoeven doet op de foto bij Thea van Zon die toevallig indirect bij het bovenverhaal hoort [ Lees daarvoor : https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/pand-van-waaruit-boekel-werelds-ging
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 27 juni 2017 om 22:52
Hoe het de familie Rijken verder vergaat ?
Mieke één van de twee kinderen van Harry en Leen Rijken slaagt in juli 1957 voor het examen 'Kleuterleidster B samen met haar dorpsgenoten Mej L. Coppens. Ze genoten hun opleiding in Veghel bij de Franciscanessenzusters. Zo melde de Gemertse Courant van 19 juli 1957.
Lenny Rijken zei op 5 maart 2019 om 21:37
Hallo Gerard, Ik ben de dochter van Sjef Rijken (dus niet Jos zoals hier staat.) Hij is in 1958 getrouwd met Gerda de Groot uit Utrecht en zich gevestigd als huisarts in Helmond. Op 1 oktober 2012 is hij overleden. Ze hadden 4 kinderen, 3 dochters en 1 zoon, resp 1959-1961-1966-1969. Mieke Rijken woont nog in Boekel.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen