skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Verbouwing melkfabriek 1941

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 19 november 2003
bijgewerkt op 18 november 2013
De algemene ledenvergadering van de melkfabriek Sint Willibrordus op maandag 6 oktober 1941 vond als altijd plaats in het gebouw van de Boerenbond in Oss. Men moest een besluit nemen over de verbouwing van de fabriek. Het was een hoogst onzekere tijd, zo in de tijd van de Duitse bezetting. Niet iedereen was er van overtuigd dat nu het goede moment was om te investeren. Zo ook het lid en melkleverancier De Haas.

Citaat uit het verslag: Het lid De Haas meende dat verbouwing niet noodig is, hij meende dat vandaag of morgen toch een ieder zonder koeien zit, en waarvoor dan die kosten? De directeur schetste Oss als consumptieplaats, en voegde er aan toe: de melk die komt er, is het niet van hier dan van elders, maar komen doet hij er.

Ook de rijkszuivelconsulent voerde het woord. Hij wees erop dat de melkverkoop zal toenemen, ofschoon er in vergelijking met 1940 in 1941 10 à 15 procent minder melk was aangevoerd. Kennelijk ging hij er heel nuchter van uit dat er altijd wel melk gedronken zou worden. Melk als onderdeel van de voedselvoorziening was immers een primaire levensbehoefte.

Modernisering was volgens hem noodzakelijk om ook in de toekomst fatsoenlijke melkgelden te kunnen uitbetalen. De verbouwingskosten (geschat op ongeveer 20.000 gulden, te lenen van de Boerenleenbank en/of van de leden zelf) zouden zeker worden terugverdiend.

De consulent verklaarde verder: als de fabriek niet goed is uitgerust, dan kost dit dagelijksch geld en veel ook. Met andere woorden "de kost gaat voor de baat uit", zoals een oude economische wijsheid luidt. Ook in de moeilijke en onzekere bezettingstijd blijken dus rationele, economische en bedrijfskundige argumenten de doorslag te geven bij de besluitvorming.

De vergadering van 34 leden nam het besluit om te verbouwen met 25 stemmen voor, 2 blanco en 7 tegen,  dus met een grote meerderheid. De Haas bleef tegenstribbelen en probeerde het besluit tot verbouwing uit te stellen. Hij twijfelde of de melkgelden wel konden worden uitbetaald als er zulke grote schulden (17.000 à 18.000 gulden) moesten worden aangegaan. Maar zijn actie had geen succes: de verbouwing ging gewoon door.

Reacties (1)

Rini de Groot. zei op 27 april 2023 om 00:22
In de jaren vijftig maakt, Van Hoeij Zuivelhuis in Uden reclame voor de, onovertroffen Roomboter van de Melkinrichting St. Willibrordus uit Oss.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.