i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: 's-Hertogenbosch
Periode: 1985 - nu
Tags:

Vrouwendag in Oost

vertelde op 6 september 2019 om 08:48 uur

Het is 21 maart 1985. De vrouwen uit Den Bosch-oost vieren Vrouwendag, een jaarlijks hoogtepunt binnen alle activiteiten en groepen die de Vrouweninitiatiefgroep voor vrouwen in de wijk organiseert. Op deze dag kunnen vrouwen uit de vele groepen, activiteiten en cursussen voor vrouwen elkaar ontmoeten.

Buurthuis De Stolp aan de Rijnstraat in Den Bosch, 1990 (foto: Felix Janssens, collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch 0075850)
Buurthuis De Stolp aan de Rijnstraat in Den Bosch, 1990 (foto: Felix Janssens, collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch 0075850)

Het is hét moment om te kunnen zien en horen wat er zoal leeft en te doen is. Bovendien is het een gezellige dagje uit, want kinderopvang is geregeld. Om 9.30 uur stroomt de grote zaal van het buurthuis De Stolp al vol. Er zijn zo’n honderd vrouwen uit de wijk en ook vrouwen van het Gezondheidscentrum, het alfabetiseringswerk en Open school en van het advokatencollektief uit de wijk.

En kijk, daar is ook de wethoudster, enkele opbouwwerksters uit andere wijken van Den Bosch, een paar vrouwen van het stedelijk vrouwenwerk, Brood en Rozen. Zij worden even verwelkomd door de twee vrouwenwerksters uit Oost.

Achter de gordijnen op ’t podium stijgt intussen de spanning. De laatste instructies en bemoedigingen worden uitgewisseld. Want op elke vrouwendag voeren de vrouwen een zelfverzonnen cabaret op, aan de hand van een thema. Sketches en onderwerpen uit hun eigen leven gegrepen, afgewisseld en ondersteund met zelfgemaakte liederen en gedichten; vaak humoristisch en hilarisch, maar even zo vaak bloedserieus en soms op zijn plat Bosch gebracht. Vandaag is het thema “In de Bossche Bol”, naar aanleiding van het 800-jarig bestaan van Den Bosch.

Vrouweninitiatiefgroep in Den Bosch-Oost
Vrouweninitiatiefgroep in Den Bosch-Oost

Na een openings- en welkomstwoord volgt een inleidend lied en daarna het cabaret. Hierin wordt in zes scènes een terugblik in de tijd geboden op de positie van vrouwen vanaf de Middeleeuwen tot de huidige tijd. Elke scène wordt afgesloten met een lied. Na afloop volgt een daverend applaus. De vrouwen van de initiatiefgroep nemen het dankbaar en opgelucht in ontvangst. Ze hebben tevoren heel wat schroom en zenuwen moeten overwinnen om als volledige amateurs op het toneel te staan en behoorlijk wat moed en creativiteit moeten opbrengen om zoveel van zichzelf te laten zien.

Tussen de middag is er een eenvoudige lunch en gelegenheid om bij te praten. Er blijkt dan dat er ook een groepje vrouwen uit Utrecht gekomen is, die gehoord hebben over ’t succes in Den Bosch-Oost en ideeën willen opdoen voor hun eigen wijk.

’s Middags volgt er nog een modeshow van de tweedehands-kledingwinkel Hartenvrouw. Met trots showen de vrouwen zelf de kleding die zij in de winkel verkopen. Ook dit blijkt een groot succes. Tenslotte volgen er nog enkele mededelingen over een aantal nieuwe cursussen, wordt afscheid genomen van twee stagiaires en sluiten we deze geslaagde vrouwendag af met een in dichtvorm gegoten terugblik op deze dag door “huisdichteres” Annie.

Reageer hieronder, deel jouw herinneringen aan de vrouwenbeweging en vul deze pagina aan! Foto's zijn ook van harte welkom en kunnen worden verzonden aan info@bhic.nl

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: