i

Dit verhaal gaat over:

Tags:

Bevroren Maas

vertelde op 11 december 2017 om 12:25 uur

Enigszins ineengedoken tegen de kou staan ze erbij, de ogen dichtgeknepen tegen het felle zonlicht: broers en zus Huismans uit Lith.

Bevroren Maas

Jammer dat de foto zwart/wit is, anders zouden we de rode blos op hun wangen hebben kunnen zien. Want bitterkoud moet het geweest zijn, op deze winterdag, net voor de oorlog. Achter hen zien we namelijk geen besneeuwd weiland, maar een gigantische ijsmassa: een dichtgevroren Maas. De winters waren streng in die jaren. En het ijs dik genoeg voor uren schaatsplezier. Maar het zorgde ongetwijfeld ook voor overlast.

Herinner jij je dat de Maas dichtvroor? Was er wel ruimte voor plezier op die ijsvlakte of bracht zoveel ijs toch vooral narigheid? En poseerde jij, net als deze kinderen, ook bij (of op) de rivier op zo'n winterse dag? Deel je kennis!

Je kunt je verhaal kwijt in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (5)

Albert zei op 12 januari 2018 om 00:53 uur

De Maas was de laatste keer dichtgevroren in de winter 1962/1963. Er is een foto van Cuijk, dat er mannen midden op de dichtgevroren rivier zaten de kaarten.

Helena zei op 12 januari 2018 om 03:25 uur

Heb een [ietwat onscherpe] zwart/wit foto, genomen door mijn echtgenoot tijdens diezelfde winter van 1962/1963. Mijn echtgenoot was toen een teenager en logeerde bij een oom aan boord van een binnenvaartschip. Hij kan zich goed herinneren dat de Maas bij Lith toen dichtgevroren was. Ook de Zuidwillemsvaart lag dicht en tot begin maart was er nog zeker ca. 20 cm ijs op de Zuidwillemsvaart.

Plezier: De foto die wij hebben is genomen onder de sluis bij Lith en daarop zie je zijn zusje en een nichtje aan het spelen / sleeën op het invaarkanaal naar de sluis. In de verte zijn baanvegers bezig en zie je schaatsers. Boven de dijk zie je de twee pijlers van de stuw. In het ijs een bord geslagen met de tekst 'Denk om de baan veger'.

Narigheid: Binnenvaartschippers ondervonden natuurlijk veel hinder; de scheepvaart kwam volledig plat te liggen. Het schip van zijn oom lag vast in het ijs. Mijn man kan zich niet precies meer herinneren hoe lang het duurde eerdat de scheepvaart weer op gang kwam, maar dat valt vast na te gaan in de verslagen van de sluis en/ of mogelijk na te gaan via delpher kranten.

<a href="https://www.bhic.nl/media/document/file/winter-1962-1963-op-invaarkaal-onder-de-sluis-bij-lith.-maas-bevroren_.jpg?4-2-4" target="_blank"><img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/winter-1962-1963-op-invaarkaal-onder-de-sluis-bij-lith.-maas-bevroren_.jpg?4-2-4" title="Bevroren Maas bij Lith, winter 1962-1963" width="400"></a>

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 12 januari 2018 om 12:06 uur

@Helena: Mocht je de foto bij je reactie geplaatst willen hebben Helena, dan mag je hem aan ons mailen hoor. We plaatsen hem graag bij jouw mooie verhaal over deze barre winter.
@Albert: en dat geldt natuurlijk ook voor jou Albert.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 15 januari 2018 om 14:59 uur
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 16 januari 2018 om 16:04 uur

En ook de foto van Helena heb ik nu bij haar reactie van 12 januari geplaatst.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 28 mei 2015 om 11:11 uur

Blauwbekken op de bevroren Maas

vertelde op 16 juli 2015 om 10:58 uur

Poseren op je Eysink

vertelde op 9 juni 2016 om 11:25 uur

Gestrand in Lith