i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Tilburg
Tags:

Brabantser wordt een bruidsjurk niet!

vertelde op 26 augustus 2019 om 12:42 uur

In 2014/2015 ontwierp Truus de Kanter uit Tilburg voor “De Brabantse Hoeders” een kledingcollectie die de Brabantse vlag als uitgangspunt kreeg. Het hoogtepunt is de Bruidsjurk. Ze schreef een toelichting op het ontwerp.

Dochter Maaike in de Brabantse Bruidsjurk (foto: Truus de Kanter)De Bruidsjurk is op allerlei facetten gebaseerd. De jurk zelf is een afgeleide van een jurk uit de Middeleeuwen, de halslijn op een halslijn uit 1959. In dat jaar is de huidige Brabantse vlag ontstaan en officieel geworden.

Het keurslijfje rond het middel was in de Middeleeuwen een wollen lap, die met een koord om het middel werd vastgebonden. Mijn versie heeft baleinen en sluit op de rug met haken en ogen. Het koord heb ik vervangen door een bandje met het ruitmotief, maar dat is wel op dezelfde manier eromheen gewikkeld als in de Middeleeuwen gebruikelijk was. De sleep is gebaseerd op de vlag zelf. Als deze langs de vlaggenstok hangt gaat de ruit schuin vallen en eindigt hij in een punt. Dat is dus te zien in de sleep, die door middel van knopen en knoopsgaten aan de jurk bevestigd zit.

Mutsje van de Bruidsjurk (foto: Frans van de Pol / BHIC)Voor het mutsje vormde de Brabantse poffer de bron van inspiratie. De achterzijde is een onderdeel van een originele ondermuts uit 1890 van de Brabantse poffer, geschonken door Ans van den Bosch-van Dille. Zij heeft meer dan 40 jaar poffers gerestaureerd. De band van het mutsje is gedecoreerd met wollen vilten bloemetjes, met de hand geknipt en vastgenaaid met pareltjes. Zij refereren aan Breda gij blijft de Parel van het Zuiden, een zin uit het Bredase volkslied, de stad waar ik ben geboren.

De linten van de echte poffer waren als je rijk was langer en breder dan bij het arme volk. Iedereen kent de spreuk Wie het breed heeft laat het breed hangen. De linten aan mijn ontwerp zijn eveneens lang, dus ook zij is een rijke bruid.

De schoenen van de bruid waren bestaande schoenen waarvan ik de vorm mooi vond, vooral die van de neus. Deze heb ik met de ruit bekleed, zodat het een mooi geheel vormde bij de rest.

Brabantse Bruidsjurk (foto: Frans van de Pol / BHIC)

Foto's

1) Dochter Maaike in de Brabantse Bruidsjurk (foto: Truus de Kanter)
2) Mutsje van de Bruidsjurk (foto: Frans van de Pol / BHIC)
3) Brabantse Bruidsjurk (foto: Frans van de Pol / BHIC)

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 2 augustus 2019 om 14:11 uur

Kostuums en couture van Truus de Kanter