i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Cuijk en Sint Agatha
Jaar: 1920
Tags:

De nasleep van 1920

vertelde op 21 juni 2011 om 09:54 uur

Hoewel er bij de overstromingen van 1920 in Cuijk geen mensenlevens waren te betreuren, was het er wel overal kommer en kwel: de schade was aanzienlijk, zowel aan huizen als aan grond. Koningin Wilhelmina kwam zich persoonlijk op de hoogte stellen van de ellende.

En die was inderdaad groot: huizen die tot de zolderverdieping in het water stonden, honderden stuks verdronken vee, reddingsboten met kleumende mensen erin. Bij het station hadden de Staatsspoorwegen een aantal veewagons opgesteld, waarin geredde koeien konden worden gestald. Ook kwamen er wagons voor de talrijke vluchtelingen.

Burgemeester Van de Mortel van Cuijk was opgevallen door zijn kordate optreden. Een drietal boten van Rijkswaterstaat die op zondag de stroom in de Maas kwamen meten, werden onmiddellijk door hem gevorderd voor het redden van drenkelingen in de Cuijkse Heide.

De burgervader mocht ook koninklijk bezoek verwelkomen. Koningin Wilhelmina en haar gemaal prins Hendrik arriveerden in Sint Agatha, vanwaar het gezelschap met drie karren naar de Grotestraat werd gebracht. De krant rapporteerde: “De karren gingen wel 40 c.M. door het water. Nimmer reisde onze geëerbiedigde Koningin op zulk een primitief voertuig”.

Er werden bezoekjes gebracht aan enkele dijken en aan plaatsen waar getroffenen waren ondergebracht: de St.-Josephsvereeniging en het Liefdegesticht. Met bootjes ging het tenslotte naar enkele ondergelopen boerderijen in de Hei.

Na het zakken van het water bleken zo’n twintig hectare bouwland bedekt te zijn met zand. Hier en daar lag het meer dan één meter hoog. Het zand was uitgespoeld bij de dijkdoorbraken en stroomgaten. Achter de Valuwsche Dijk gaapte een gat van een halve hectare groot en meer dan tien meter diep.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 23 december 2009 om 11:22 uur

Watersnood

vertelde op 20 juni 2011 om 15:52 uur

De Watersnood van 1920

vertelde op 20 juni 2011 om 15:53 uur

Een uitgestelde uitvaart