skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

De zingende boer: Gérard van den Berk (1893-1957)

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 1 december 2006
bijgewerkt op 30 april 2014
Gérard van den Berk was in zijn tijd een beroemd zanger, zelfs tot ver over de grenzen van Nederland. Van den Berk werd geboren in Eindhoven, maar verhuisde al op jonge leeftijd naar Sint-Oedenrode, de geboorteplaats van zijn vader. Hier bleef hij zijn verdere leven wonen. En werken, want Van den Berk boerde flink mee op de boerderij van zijn ouders, als hij niet op reis was om ergens te zingen.

Van den Berk werd wel 'de zingende boer' genoemd, omdat hij altijd uit volle borst liederen ten gehore bracht als hij op het land aan het werk was. Van den Berk woonde aanvankelijk bij zijn ouders op 'De Schoorse Hoef', een flinke boerderij op een oude heerlijkheid aan de zuidrand van Sint-Oedenrode.

Later verhuisde hij naar een kleinere boerderij aan de Nijnselseweg A 154 (nu Nijnselseweg 9). Als jongeman zong hij voor het kerkkoor van Sint-Oedenrode. Van den Berk ging na zijn diensttijd studeren aan het conservatorium in Amsterdam. Dit kon worden betaald uit een fonds, dat onder andere door Philips was opgezet. In deze tijd woonde Van den Berk in Amsterdam.

Na zijn studietijd gaf hij vele concerten, tot aan zijn dood aan toe. Zijn stem schijnt weinig onder zijn leeftijd te hebben geleden. Helaas zijn weinig opnamen bewaard gebleven om dit te bevestigen. Van den Berk was niet zo happig op plaatopnamen.

Hij geloofde namelijk vast dat het opnemen van zijn stem zou betekenen dat hij niet meer live kon optreden. Uit zijn (inter)nationale roem en de lovende kritieken mogen we wel opmaken dat hij een zeer begiftigd zanger is geweest.

Gerardus Martinus van den Berk, een petekind van de zanger, heeft hier uit de schoot van de familie aan toegevoegd: "het verhaal dat ome Gerard geen platen op wou nemen is in de wereld gekomen door zijn zus Katrien, met wie hij samen leefde. Zij heeft het altijd tegengehouden met het gezegde: ’es ge plate laat make, dan hebben ze jouw straks niet meer nodig om nog te kome zingen; als ze jou dan wille horen, dan draien ze jouw plaat wel’."

Van de weinig bekende plaatopnamen waren twee stukjes horen op deze website, maar anno 2014 ontbreken die helaas in de verder nuttige informatie over Van den Berk. Het eerste is het Brabants Volkslied (in de eerste helft van de vorige eeuw was er kennelijk nog geen discussie over het al dan niet bestaan van zo'n lied). Lees/download hier tekst en muziek (PDF, 93 KB).

Het tweede is een fragment uit de Pater Damiaan Cantate, gezonden tijdens de herbegrafenis van Pater Damiaan in Antwerpen.

Reacties (5)

Ben Poelman zei op 17 mei 2019 om 20:30
Geachte webmaster,

Ik bezit een puntgaaf exemplaar van bedoelde Cinetoneplaat. Ik zou u daar een digitale kopie van kunnen makan.

Met vriendelijke groet,

Ben Poelman (eindredacteur De Weergever) www.de-weergever.nl
Rien Wols
Rien Wols bhic zei op 20 mei 2019 om 09:35
Geachte heer Poelman, dat vinden we een heel mooi aanbod, waar we graag gebruik van maken. Misschien kunnen we dat verder afspreken via info@bhic.nl?
Jan van den Broek zei op 1 juni 2020 om 20:30
Alphons van Horen schreef een boekje over deze tenor. Wellicht is daar meer informatie te vinden
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 juni 2020 om 10:56
Bedankt voor deze tip, Alphons, we gaan er naar kijken!
Gijs van Aarle zei op 18 september 2021 om 20:42
Beste heer Poelman,
A.s. 7 oktober is het de bedoeling om voor een besloten mannensoos een lezing te geven over leven van de tenor Gerard van den Berk.
Nu lees ik bij toeval dat u nog in het bezit bent van een plaat van van den Berk.
Zelf heb ik een opname van het Brabants en Limburgs volkslied, maar mocht dit een ander opname zijn dan ben ik zeer geïnteresseerd.
Graag hoor ik van U.
Met vriendelijke groet en dank.
Gijs van Aarle
Sint-Oedenrode

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: