
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Op drie zondagen achtereen werden de namen afgelezen. In die periode kon iedereen bezwaar aantekenen wanneer er huwelijksbeletselen voor het trouwpaar waren, ook de aangestelde voogd had daar zeggenschap over. Daarna zei men: zij hebben de eerste, tweede of derde roep gehad. Na de derde werd het huwelijk de aankomende week voltrokken, tevens werden de namen van toekomstige echtparen achter in de kerk uitgeplakt. In de Advent en Vasten werden geen kerkelijke huwelijken gesloten.
Bijtijds meldde ik bij de pastoorsmeid in Uden mondeling het vijfde sacrament, want het huwelijk voltrok zich in het dorp waar mijn verloofde woonde. Tot op de derde zondag werden in mijn parochiekerk onze namen niet gelezen. Ik miste ook de aankondiging achter in de kerk. Nu bleven de Újenaren van mijn geboortedorp, verstoken van de ‘emigratie’: “wis je dat die van Senieren” - Renier de Groot – “gò trouwe, tis ’n hil ènd weg, in Bèst; zè wouw mi de trein blijve reize!”
Bij het gemeentehuis werd het wettelijk huwelijk ook aangeplakt, maar wie ging dat lezen? Daarop besloot ik het betaalde bedrag, 35 cent, bij de pastoorsmeid terug te vragen, natuurlijk kreeg de pastoor de zonde op zijn bord geschoven. De gesloten huwelijken, geboorten en overlijdens waren nadien ook in de plaatselijke krant te lezen onder de kop Berichten van de Burgerlijke Stand.
Tien jaar eerder had ik me in verband met de dienstplicht bij de pastoorsmeid aangemeld voor een retraite in Vught en bleef men in gebreke, het gaf Moeke toen een heel onrustig gevoel. Bij een andere afspraak stond ik op de trouwdag ‘s morgens bij mijn vaste kapper in Uden aan een gesloten deur, de man moest zelfs nog gewekt worden.
In de kerk volgde na de verbintenis de Maria Opdracht. “Geen maagd meer” was in het naburige Zeeland de praat, “aangebrand”, als het ceremonieel ontbrak en het meisje niet in het ‘wit’ trouwde. Een man vertelde: “bij die opdracht ging mijn kersverse echtgenote naar het Maria- en ik als timmerman naar het St. Jozef-altaar.”
Tijdens ónze Maria Presentatie zong het koor Ave Maria, wij richten onze ogen óók naar het linkerzijpaneel van het altaarretabel of de vensters draaibaar waren. Mijn verloofde liep vanaf haar kinderjaren met die vraag en stelde die de dag tevoren aan pastoor Maas. (Doordat de vraag nooit beantwoord werd, heeft recent de koster in gezelschap van pastoor en mij de luiken getoetst, zij bleken vast te zitten!)
![]() |
![]() |
Opmerkelijk: tijdens onze huwelijksvoltrekking op vrijdag 20 mei 1966 was op de voormiddag een zonsverduistering. Ik had daarvoor een donker lasglas bij me gestoken, want het is een dag voor een extra wens. Op deze zonnige dag beloofden wij in gemeentehuis en kerk eeuwige trouw. En tussendoor had ik meer óóg voor mijn stralende bruid dan voor de zonsverduistering.