skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Een dubbele 'kruisbestuiving' en zoetigheid in een Bie-jen-familie

In het bakkersgezin van Grard de Bie en Drika van Kol zijn bijzondere, uitzonderlijke en grappige dingen gebeurd. De keuze van levenspartners door vier van hun kinderen bevat ál deze ingrediënten. Zo vonden er verschillende “kruisbestuivingen” plaats. De eerste daarvan stamt uit 1945.

Dochter Maar(ie), later Marjan genoemd, de Bie trouwde op woensdag 18 juli 1945 met Jan van de Ven, de oudste zoon van transporteur Januske van de Ven. Het huwelijk werd gevierd zonder bruidsmeisjes. Vervolgens trouwde zoon Willie de Bie op maandag 12 mei 1952 met Dina van de Ven, de oudste dochter van diezelfde transporteur en dus een zus van Jan. Nu waren er wel bruidsmeisjes, namelijk haar zusjes Gerda en Annie. Dina kwam een tijd te werken bij bakker Aldenhuijsen in Boekel en werd uiteindelijk de bakkersvrouw van Willie in dezelfde straat.

De tweede “kruisbestuiving” was toen zoon Gerrit de Bie op dinsdag 16 juni 1953 trouwde met Truus van Huisseling, dochter van bakker Van  Huisseling uit Langenboom. Op diezelfde dinsdag 16 juni 1953 trouwde ook dochter Nellie de Bie met Antoon van Huisseling, zoon van bakker Van  Huisseling uit Langenboom en dus een broer van Truus.

Leuke bijkomstige details: ze trouwden niet alleen op dezelfde dag, maar ook in dezelfde mis en met dezelfde bruidsmeisjes (Joke de Bie uit Boekel en Annie Arts uit Erp). De bruidsparen vierden samen een groot feest en even als de vorige echtparen lieten ze allebei hun huwelijksfoto’s maken bij Fotoatelier “Prinses” te Helmond.

De naam De Bie is volgens genealogen een vroegere Brabantse benaming voor een imker. Dus die gingen al met de zoetigheid ‘honing’ om, voordat de suikerbiet zijn intrede deed. Frappant hierbij is dat de vader van Grard, Renier de Bie, een bakkerij met winkel en café-herberg had in Macharen.

Grard trouwde met Drika van Kol, een dochter van Henricus van Kol, die zoon was van óók een café- en herberghouder, namelijk op de grens van Boekel en Erp. Dus ook hier was zoetigheid in het spel. Eerst honing, vervolgens bier en uiteindelijk “Brood - Koek & Banket” in de stamboom. Die laatsete drie woorden staan anno 2016 nog steeds op de zijgevel van het familiestamhuis uit 1887.

Lees ook

De families De Kort en Bertens vestigen wereldrecord bruiloft-houden
24 kinderen in één gezin 
Zeldzaam geval: twee gezinnen, vier huwelijken

Reacties (9)

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 8 november 2016 om 12:01
Prachtig verhaal, Gerard!
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 8 november 2016 om 21:00
Ja, Nou zul je denken " dat zal best wel heel bijzonder zijn".
Dat is het ook wat betreft het dubbel gekruiste huwelijk binnen deze familie. Maar dat er toen wel meer binnen zelfde families getrouwd werd, is door diverse ouderen die die tijd bewust meegemaakt hebben bevestigd.
In Boekel is ook nog een ander bijzonder voorval rond dit item bekend.
In 1960 trouwden nl 4 broers van de familie van Haandel op dezelfde dag ; alle 4 in eenzelfde huwelijksmis met één groot feest in Nia Domo ; het toen gloednieuwe gemeenschapshuis van Boekel. Een foto van dit gebeuren staat in het vrij inzichtbare fotobestand van deze BHIC-site.
Zie onder deze link : https://www.bhic.nl/foto/4e994bb2-45f9-11e3-ad76-5bb465c4804f
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 9 november 2016 om 10:12
Ja, de meesten onder ons kennen wel zo'n meervoudig huwelijk binnen twee families. Als je in de fotobank van BHIC op 'bruidsparen' zoekt, vindt je er ook een aantal. Een hele mooie vind ik de vier bruidsparen Vloet in Sint-Anthonis. Een vader en drie kinderen die op dezelfde dag trouwden met moeder en drie kinderen uit een ander gezin.
https://www.bhic.nl/foto/4dd7f362-45fa-11e3-be8f-dfbac6e65657

Beschrijving: Vier bruidsparen Vloet, vader, dochter en twee zonen; drie witte bruidsjurken en één donkere bruidsjurk. Ze staan voor de kerk in Sint Anthonis. Dit was een spektakel, zelfs de KRO was erbij gehaald.
Datering 1950
Identificatienummer DCANT-000001
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 9 november 2016 om 16:52
Zou dit Typerend kunnen zijn geweest voor de 2 Decennia +/- 1940 -1960 ?
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 9 november 2016 om 22:23
Het vroegste voorbeeld van een dubbel-huwelijk binnen één familie op de zelfde dag vond ik in het boek ="Godde mee" wandeling door Boekels centrum= (mei 2002) van de hand van Bart [ Lees ook : https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/bart-van-de-ven-1928-2015-zo-n-markant-persoon-in-boekel-was ] en Martin van de Ven. In dit boek op bladzijde 75 staat vermeld : 'In 1942 trouwden op een en dezelfde dag Marinus de Leest met Johanna van de Boom (Hanna Bongers) [ Lees ook : https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/baker-hanna-bongers ] en Martien de Leest [ Lees ook : https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/bertus-van-berlo ] met Marie Verbeek, dochter van Molenaar Verbeek. [ Lees ook : https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/geschiedenis-van-de-molen-op-d-n-berg-aan-de-kerkstraat ]
M. Schonenberg - van Huisseling zei op 18 september 2017 om 10:31
Ook hier weer schrijft mijn neef Gerard de Bie de naam van mijn ouders verkeerd.

Toon van Huisseling trouwde met Nellie de Bie en Gerrit de Bie trouwde op dezelfde dag met Truus van Huisseling.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 20 september 2017 om 09:47
Bedankt voor je reactie Mw. Schonenberg, ik heb de naam inmiddels aangevuld met 'van'.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 22 februari 2018 om 13:48
Ik denk dat vrijwel zeker de conclusie kan worden getrokken dat meervoudige huwelijken voornamelijk in de decennia 1950 - 1960 zijn / werden gesloten en dat dit alles te maken had met het uitstellen van huwelijken tijdens de Tweede Wereldoorlog maar ook tijdens het zware en armoedige lustrum dat daar op volgde. Al is daar absoluut niet mee gezegd dat er in 1940 - 1950 niet getrouwd werd. Maar wel veel minder natuurlijk.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 23 februari 2018 om 10:01
Dat lijkt me ook, Gerard. Ik sluit me aan bij jouw aannames ;)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.