i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oss
Tags:

In de rij voor de koningin

vertelde op 6 augustus 2018 om 08:51 uur

De vlaggen hangen uit en heel Oss lijkt de straat op te zijn gegaan. Het gebeurt dan ook niet elke dag dat een koningin naar Oss komt. Koningin Juliana kan tijdens haar rondrit door de stad in 1977 dan ook rekenen op grote belangstelling. Kun jij je haar bezoek nog herinneren? Stond je misschien zelf langs de route of zat je in de organisatie? We horen graag jouw verhalen. Alle herinneringen zijn welkom.

Menigte verwelkomt koningin Juliana, Oss 1977 (foto: Paul van der Werff, collectie Stadsarchief Oss, 1685-031135) Menigte verwelkomt koningin Juliana, Oss 1977 (foto: Paul van der Werff, collectie Stadsarchief Oss, 1685-031135)

In 1977 brengt koningin Juliana een bezoek aan Oss. Zoals we op deze foto zien, stonden de toeschouwers rijendik om een glimp van onze vorstin op te vangen. De wuivende inzittenden van de Ford met koninklijke nummerplaat kunnen zo te zien dan ook rekenen op een warm welkom. Voor de Ossenaren die langs de route stonden, en zeker voor de kinderen hier rechts vooraan op de foto, zal het een indrukwekkende dag zijn geweest.

Kijk naar Toen

Was jij erbij met je hoedje en je vlaggetje? De kinderen van toen zullen nu een jaar of vijftig zijn. Herken jij jezelf of iemand anders op deze foto? Weet je nog hoe het toen was om daar te staan? We hopen op reacties. Deel jouw herinneringen in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (7)

Ellie van Deutekom van Haaren zei op 22 oktober 2019 om 19:19 uur

Ik denk dat u met het jaartal verkeerd zit. Volgens mij was het eerder 1957, want ook ik stond met mijn vlaggetje aan de kant te zwaaien. We hebben met alle klassen van de Maria Goretti school gelopen. Dat was dus niet in 1977, ik ben nu 69 haar, dus tel maar uit. Het viel ook nog vreselijk tegen, want het was van daar komt de koningin en zoef weg was ze. Niet eens de moeite genomen om langzaam te rijden. Het was een grote domper zo heb ik dat ervaren.

Norah zei op 22 oktober 2019 om 19:51 uur

1957? Lijkt me niet als ik naar de kleding van de juf? kijk.
Ellie, is koningin Juliana misschien vaker in Oss geweest?

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 23 oktober 2019 om 14:49 uur

Hallo Norah en Ellie, klopt hoor, Juliana is meerdere keren in Oss gekomen. Haar visite in 1977 haalt nog de krant omdat ze de reis moet afbreken vanwege een mislukte formatiepoging van Den Uyl en Veringa.

In de jaren vijftig vind ik zo snel geen bezoek terug, maar Ellie, zou het mogelijk ook 1961 kunnen zijn? Dan bezoekt de koningin namelijk Organon.

Wendy Kaal zei op 12 november 2019 om 18:56 uur

Ook op 29 mei 1979 heeft koningin Juliana Oss bezocht. Zij bezocht het jeugdtandverzorgingscentrum en woonde een behandeling bij. Die dag bracht zij ook een bezoek aan de subfaculteit der tandheelkunde van de katholieke universiteit van Nijmegen. Ik heb van dat bezoek een foto die ook in de krant is gedrukt. Want ik lag in de behandelingsstoel.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 november 2019 om 10:00 uur

Hee, wat leuk dat je hier reageert, Wendy! Hoe oud was je toen? Wat is je het meeste bijgebleven? En als je het leuk vindt, dan zetten we de foto hierbij (als je die naar ons mailt via info@bhic.nl ovv Marilou)

Jeroen zei op 15 januari 2020 om 10:22 uur

Ik kan het me nog wel herinneren. Ik stond op de Joannes Zwijssen laan. De koningin reed langs in haar blauwe Ford Granada, met het raam open. Vlak me stond een achterbuurtjongetje met een klappertjes pistool te schieten. Vond hij leuk, want de koning moest weg vond zijn vader. Het had met de afkeer te maken van alles wat van buiten kwam en gezag had. Daar moesten veel Ossenaren niks van hebben.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 januari 2020 om 21:16 uur

Daar moet ik toch wel enigszins om lachen, Jeroen. Vond je het zelf een indrukwekkende ervaring? En denk je dat het bezoek iets heeft gemerkt van dit 'protest'?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 1 april 2004 om 15:17 uur

De Commissaris van de Koningin over Oss

vertelde op 11 september 2017 om 14:54 uur

Wilhelmina op bezoek op geheime plek in Brabant

vertelde op 13 november 2017 om 12:06 uur

Oranje-zonnetje schijnt vier minuten in Oss