skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Internaat De La Salle in Stevensbeek

Van eind jaren '50 tot halverwege de jaren '80 was in Stevensbeek het internaat De La Salle gevestigd. Op dit internaat verbleven jongens die les kregen op de ulo-school van de Broeders van de Christelijke Scholen, ook wel Broeders van De la Salle genoemd.

Klik om te vergroten
Inzegening internaat De La Salle door mgr. Rooyackers, vicaris van het bisdom 's-Hertogenbosch, 1965. Foto: Fotostudio Jan Waarma. Bron: collectie BHIC

De Broeders van De la Salle kwamen met de stichting van deze kostschool tegemoet aan een gebrek aan katholiek vervolgonderwijs in Stevensbeek. In deze ontginningsnederzetting was lange tijd namelijk alleen maar het juvenaat / gymnasium van de paters Sacramentijnen te vinden. Jongeren die van de lagere school kwamen en verder wilden leren, maar niet naar het gymnasium konden of wilden, moesten hun heil dus elders zoeken. Deze situatie duurde voort tot eind jaren vijftig, toen de Sacramentijnen besloten om ook een handelsopleiding en ulo in het dorp te stichten. Maar het waren dus niet deze paters, maar de Broeders van de Christelijke Scholen, die deze nieuwe scholen onder hun hoede namen.

Het aantal leerlingen voor de handelsopleiding en ulo groeide gestaag en al gauw was meer ruimte nodig. Daarom werd een nieuw, modern internaat gebouwd. In 1964 was het klaar. Op de foto hierboven is de inzegening te zien van het imposante gebouw, in 1965, door mgr. Rooyakkers de vicaris van het bisdom 's-Hertogenbosch.

Vergeleken met andere internaten in Brabant was De la Salle in Stevensbeek een vrij jonge instelling, die ook niet zo heel lang heeft bestaan. Op 1 juli 1984 ging het internaat dicht en een jaar later is de communiteit opgeheven

Het internaat in Stevensbeek was een van de vele onderwijsinstellingen van de Broeders van De la Salle. Al rond 1900 hadden zij maar liefst tweeduizend scholen gesticht. In 2006 telde hun congregatie nog circa 5.600 leden verspreid over tachtig landen. Als kenmerk van de broeders wordt onder andere hun rotsvaste geloof in de leerlingen en pupillen genoemd, net als hun organisatievermogen wat betreft buitenschoolse activiteiten en hun aandacht voor de menselijke waardigheid, eigenheid en specifieke mogelijkheden van de jongeren.

Maar hoe denken de mannen die bij deze broeders op kostschool hebben gezeten daarover? Hoe waarderen zij de "Lassaliaanse aanpak" achteraf? Hoe was het om je levensfase van fysieke en geestelijke volwassenwording bij hen door te brengen?

Reageer hieronder, deel je ervaringen en vul deze pagina aan! Foto's zijn ook van harte welkom. Stuur ze naar internaten@bhic.nl en dan voegen we ze hier toe.

Bron: Website Heemkundekring Stevensbeek

 

Meer over De la Salle

 

Naar de Internatenkaart

Reacties (76)

Cindy Peerenboom zei op 10 maart 2019 om 22:25
Ik heb in 1988 op het internaat in Stevensbeek gezeten. Inmiddels was het een meisjesinternaat, genaamd Maria Regina. Was gekoppeld aan school de Korenaar, ernaast. Ondertussen geen nonnen meer maar professioneel personeel om meiden in een moeilijke situatie te ondersteunen. Goeie tijd gehad.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 maart 2019 om 11:18
Bedankt voor je berichtje, Cindy, en goed te horen dat je daar met plezier op terugkijkt. Hoe groot was de groep destijds? En voor welke leeftijdscategorie was het (ongeveer)?
Robin Kramp zei op 12 maart 2019 om 15:17
Heb van 1968 t/m 1973 een geweldige tijd gehad op "de La Salle". Nog contact vrinden van toen en allemaal kijken ze terug op een mooie leerzame tijd. Samenleven en integreren leerde je hier. Menigeen is trots op het feit dat hij een LaSalliaan is. Natuurlijk werd er wel eens met harde hand geregeerd (maar dat was destijds). De ervaringen, daar opgedaan, hebben mij goed geholpen bij mijn verdere carrière. En velen met mij.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 12 maart 2019 om 16:38
Dank voor je reactie, Robin! Mooi dat je nog zo veel aan je kostschoolopvoeding hebt gehad in je latere leven. Kwam dat nog door enkele goede leraren in het bijzonder? En was dat 'samenleven en integreren' trouwens iets wat je jezelf vooral moest aanleren, of werd dat juist ook sterk door de broeders gestimuleerd?
Robin Kramp zei op 12 maart 2019 om 16:51
Internaatgangers van alle windstreken en/met de loals was toendertijd een groot verschil maar het verliep goed. Gestimuleerd door de broeders. Ik ga er géén chatserie van maken, Thijs, maar wilde je helpen om ook andere reacties te krijgen.
Oproep aan anderen: LAAT WAT VAN JE HOREN !
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 13 maart 2019 om 08:45
Kijk, dat kan ik wel waarderen! : ) Alle pogingen om oud-leerlingen hier te verzamelen zijn erg welkom. Er mogen er inderdaad nog wel wat bij! En nu hopen op nog veel meer reacties... Bedankt, Robin!
Paul Gerritse zei op 19 maart 2019 om 19:26
Met veel plezier en genoegen kijk ik terug op mijn periode van 1980-1982 op De la Salle. Sport, studie en gezelligheid kenmerkten deze tijd. Contact met de lokale bevolking bijvoorbeeld school was prima. Goed geleid door professionals die met een ieder begaan waren - waaronder nog een enkele pater. Elk weekeinde naar huis bevorderde het contact met familie en vrienden. Het is een gemis dat er geen (?) internaten meer zijn.
Pl zei op 20 maart 2019 om 11:02
Ik heb op lassale gezeten van 1973 / 1974
Onder leiding van des tijds br van benthum.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 maart 2019 om 11:03
Bedankt voor je berichtje, Paul. Goed te lezen dat je met zoveel genoegen terugkijkt. Zoals je hier wellicht wel hebt gemerkt, zijn er wisselende ervaringen op diverse internaten. Maar dat gaat voor De la Salle niet op; daarop wordt met veel plezier naar teruggekeken. Gelukkig maar.
Augie zei op 22 maart 2019 om 10:39
Met veel plezier op de La Salle gezeten tot 1968. Broeders waren wel streng maar ook wel in voor een geintje. Zoals crossen met sloopauto's op eigen terrein. In de winter werden de sportvelden in de nacht gesproeid zodat we konden schaatsen. Was in die tijd bevriend met Wim Waarma (zoon van de persfotograaf uit Boxmeer) die, heb ik begrepen, inmiddels is overleden
Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 22 maart 2019 om 12:48
Augie, goed om te horen dat je zulke plezierige herinneringen hebt aan deze schooltijd. Heb je toevallig ook nog leuke foto's van bijvoorbeeld die autoraces of het schaatsen? Ben wel benieuwd geworden!
Augie zei op 22 maart 2019 om 16:56
Helaas heb ik die niet. Misschien kun je eens informeren bij fotograaf Jan Waarma, de broer van Wim , die destijds de zaak van zijn vader heeft overgenomen. Wim zat ook op het nternaat en woonde in Boxmeer.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 maart 2019 om 17:24
Bedankt voor je tip, Augie. Jan Waarma is een bekende naam voor ons, we hebben veel foto's van hem in onze collectie. We gaan op zoek, dank je!
Paul Roosen zei op 25 maart 2019 om 23:16
Hallo een goedendag,

Ik heb erg goede herinneringen aan De La Salle
1980 tm 1982
volgens mij werd het in 1983 gemengd.
Maar toen was ik er al niet meer.
Goede herinneringen zowel aan de school als aan het internaat. Zondag avond moest je voor een bepaalde tijd binnen zijn vrijdag middag mocht je naar huis. Volgens mij 3 en een half uur studeren per dag. In de vrije tijd voetballen buiten of tafelvoetballen binnen en biljarten of andere spellen.
Ik denk er vaak aan terug .Soms ga ik er nog wel eens kijken om herinneringen op te halen. Of even tot mezelf te komen .
De kwaliteit van lesgeven op de scholengemeenschap vond ik wel een beetje gedateerd toen. Maar niet verkeerd.
Voor mij geen verkeerd woord over La Salle .
Een bijzondere tijd met prettige herinneringen:)

gr,

Paulus
en de groeten aan de andere ex interne

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 maart 2019 om 09:26
Hallo Paul, veel dank voor je reactie! Wat mooi om te lezen dat je zulke fijne herinneringen hebt aan die tijd.

En bijzonder dat je nog wel eens gaat kijken om in gedachten die tijd terug te halen, of - en dat vind ik helemaal markant - even tot jezelf te komen. Dat zegt zoveel over hoe je die sfeer moet hebben ervaren (en wellicht nog steeds zo voelt). Prachtig hoor, oprecht dank voor deze bijdrage.
Ton zei op 14 april 2019 om 14:39
Wat leuk alle herinneringen aan de La Salle. De periode dat ik op het internaat heb gezeten is van 1968 t/m 1970. Ik kijk er eveneens zeer positief op terug. We werden erg vrij gelaten. Wel moest je de studielessen volgen en op tijd naar bed. De danslessen en de feestjes met de meisjes uit de buurt waren hoogtepunten. Ook bewaar ik goede herinneringen aan de leiding. Wij hebben met Jan Nijssen tot aan zijn dood contact gehouden. Op de groepsfoto staan veel jongens die ik herken. Erg leuk.

Groeten aan alle bekenden!
Ton
M Helmich zei op 14 april 2019 om 22:26
Ik kwam in 1961 op de la Salle. Zaten destijds in een kippenhok met in het midden een kachel die op turf werd gestookt. Bijzonder was de TV. Die hadden we thuis niet. Keken alleen naar het Journaal en naar Brandpunt (van de KRO).
In mijn klas zat ook een jongen van Van Doorne van de DAF. Van hem kregen we speldjes van DAF en een mooie kalender met kleurenfoto's van DAF-vrachtauto's. Die heb ik vele jaren zorgvuldig bewaard maar ben ze inmiddels kwijt.
De herinneringen aan mijn Stevensbeekse tijd heb ik opgeschreven in aan het BHIC gestuurd.
Groet
Maarten
Augie zei op 15 april 2019 om 11:50
Heb zojuist de groepsfoto bekeken en bleek daar op de staan ! De onderste rij vierde van links. Mijn vriend in die tijd, Wim Waarma zit uiterst rechts gehurkt. Die lange jongen achteraan in het midden was volgens mij Kees Zeevenhoven
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 16 april 2019 om 08:55
@Ton, Helena, Augie: leuk dat jullie de site bezoeken, en goed om te lezen dat de reacties en foto's ook bij jullie weer herinneringen oproepen. En dat je dan ineens jezelf op zo'n groepsfoto terugziet : ) En bedankt voor de link naar het artikel in het BD, Helena!

@Maarten Helmich: via deze weg wil ik je nog even bedanken voor het verhaal over het internaat in Stevensbeek, dat je een tijdje terug bij me hebt ingeleverd. Het zal vandaag, op deze plek, als reactie worden toegevoegd. Hartelijke groeten,
Maarten Helmich zei op 16 april 2019 om 09:05
Mijn ervaringen op het internaat De la Salle in Stevensbeek

In het schooljaar 1960-1961 zat ik in Wehl (Gelderland) op het internaat, bij de broeders van Maastricht. Het betrof de 6e klas van de Lagere school

Na de daaropvolgende grote vacantie kwam ik in Stevensbeek op het internaat De la Salle. In het begin van die vacantie bezocht ik met mijn ouders een internaat in Oss. Waarom de keuze van mijn ouders op ‘Stevensbeek’ viel, weet ik niet.

Stevensbeek leek een beetje ‘het einde van de wereld’, want bij de school eindigde de verharde weg, en ging over in een smal zandpad. In de directe omgeving van de school bevond zich een grote kippenfarm. Blijkbaar had de school te weinig lokalen, want het eerste jaar werd in een kippenhok les gegeven. In het midden van de klas stond een kachel die met turfbriketten werd gestookt.

Veel indruk maakte een sterfgeval. Onze meester verloor zijn kind. Onze hele klas woonde de uitvaart van zijn kind bij.

Sporten deden we vooral buiten. Vanaf ons internaat renden we door de omliggende bossen, onder leiding van een van de broeders.

Het internaatgedeelte:

We sliepen op zaal. De bedden stonden ca 1 meter van elkaar. Aan ons hoofdeinde een doorlopende kastenwand met daarin kleren en persoonlijke spullen.

We aten in een grote eetzaal. Rond vieren stonden er boterhammen klaar. Uit die tijd herinner ik me boterhammen met gekleurde hagelslag. Had ik nooit gegeten en beschouwde dit beleg dan ook als een luxe die ik thuis niet kende.

De avond werd benut voor het maken van huiswerk en/of kijken naar het Journaal en naar Brandpunt. Kwam meteen na het nieuws. Na deze nieuwsrubriek ging de TV uit.

Ik kwam op school met behulp van de trein naar Boxmeer en de bus naar Stevensbeek. Of dit een lijndienst was, of een bus van de school weet ik niet.
Ik heb maar één schooljaar in Stevensbeek gezeten.
Hoe een ‘normale’ schooldag eruit zag, zoals kerkbezoek, discipline, recreatie etc. weet ik niet meer.

’s-Hertogenbosch
Maart 2019
Maarten Helmich (1947)
Maarten van der Schrieck zei op 16 april 2019 om 13:21
Ik heb in 1981 en 1982 op La Salle gezeten en heb daar een fantastische tijd gehad. Scholengemeenschap Stevensbeek bevond zich destijds in houten barakken niet ver van het Internaat. We hadden op La Salle niet veel broeders meer. De heer Verbakel was nog een van hen. Helaas in 1981 veel te vroeg overleden. Het was wel jammer dat je het weekend niet mocht blijven, waardoor je toch een groot gedeelte van het sociale leven gedurende de weekenden daar mistte. Wij hebben in 2010 nog eens een reunie gehad met een aantal mensen en zijn toen nog La salle in geweest. Destijds omgetoverd tot een jeugdgevangenis. Dat was het in onze tijd absoluut niet. Ik kijk met heel veel plezier terug aan die tijd.
Augie zei op 16 april 2019 om 14:56
Mijn ervaringen op het internaat De la Salle in Stevensbeek

In de periode dat ik daar was (1967-1969) hadden we een eigen kamer.
Die mochten we alleen gebruiken om te gaan slapen, of naar toe gaan met uitdrukkelijke toestemming van de leidinggevende broeder die de sleutel beheerden van de bovenverdieping.

's-ochtends werden we gewekt om daarna gezamenlijk te ontbijten. Daarna gingen we naar school, voor de meeste op loopafstand van het internaat, maar ik ging bijvoorbeeld naar school in St. Antonis. In de zomer op de fiets, in de winter werden we opgehaald door een bus. Na schooltijd was er een mogelijkheid om wat te eten en te sporten daarna verplicht studeren onder toezicht. Na het avondeten wederom studeren en daarna was er tijd voor ontspanning zoals tv kijken, tafeltennis, biljarten etc. Er was ook in ieder paviljoen een bar die beheerd werd door een van de jongens (alleen frisdrank en snoep)

Sporten was verplicht tweemaal per week, Jan Nijssen was de degene die de teugels bij ons in handen had (zijn broer was overigens ook werkzaam als groepsleider). Bosloop en handbal kan ik mij nog herinneren. Rondom het gebouw waren micro sportvelden en er waren trampolines (vonden mijn zussen heel leuk)

Het was ook de tijd van Phil Bloom, waar iedereen daar toen naar gekeken heeft, en de opgevoerde tomos en puchs.

Naast het internaat was een hele grote kippenfarm. Ik kan mij nog herinneren dat er een aantal jongens kuikens hadden "geleend" om die vervolgens in hun klerenkast op te voeden (afloop onbekend) Ook het maken van soep op de slaapkamer met behulp van een dompelaar was erg in trek.

Het eerste jaar dat ik daar was, was van Bentum de groepsleider. Hij regeerde met harde, soms losse, hand. Een voorval wat mij nog bijstaat was de klap die een zekere Martijn uit Eindhoven (bijnaam door ons toen "de schele") ontving omdat hij niet aandachtig genoeg luisterde naar de instructies die hij gaf over het opmaken van een bed, en daarbij zijn bril in tweeen brak.

Een typische broeder was broeder Suykerbuik met zijn grijze haren en korte pasjes die ik mij overigens alleen hiervan nog kan herinneren.

Aan de receptie zat een broeder die fanatiek postzegelverzamelaar was en
die , volgens de verhalen, alle zegels van Nederland in zijn bezit had. Deze werden 's-avonds opgeborgen in een kamer achter de receptie in een kluis.


Tot zover mijn herinneringen voorzover mij te binnen schiet , misschien dat iemand teken van herkenning heeft bij mijn verhaal en wat kan aanvullen.
Ton zei op 16 april 2019 om 17:59
Ik kan me jou wel herinneren Augie. Wij hebben volgens mij samen in paviljoen 2 gezetten. Broeder Moors was toen groepsleider. Dat was 68/69. Het jaar daarop kwam ik in groep 3 met Jan Nijssen als groepsleider. Dick Nijssen, zijn broer was leraar op de middelbare school in Stevensbeek en was ook verantwoordelijk voor sport op het internaat. Dick was een driftkikker met veel animo voor sport (vooral handbal en voetbal). Hij probeerde dat over te brengen op de jongens. Dat lukte niet altijd. Wij hebben altijd contact gehouden met Jan. Aardige man. Hij is 10 jaar geleden overleden. Broeder van Bentum heb ik rond het overlijden van Jan Nijssen ook nog ontmoet. Hij is ook overleden. Het laatste jaar dat ik op het internaat zat was hij directeur. Kun je je broeder Jan van der Velden nog herinneren? Roodharig. Ook was er een aardige frater, frater Traa. Leuk om er aan terug te denken.

Martijn kan ik me nog herinneren. Ik heb een keer ruzie met hem gehad in de eetzaal. Er belandde een botervloot op zijn hoofd. Ik moest voor straf een tijdje afwassen. Broeder Suykerbuik kan ik me ook goed voor de geest halen. Hij leidde de studielessen. Heel stoïcijns.

Als ik een keer een weekend niet naar huis ging en geen geld meer had verzon ik allerlei smoesjes om maar aan geld te om komen. Je kon dan een briefje schrijven om geld te vragen voor kantoorbenodigdheden of schoenpoetsmiddelen. Dat geld werd dan in rekening gebracht bij je ouders. Over de eventuele vragen van mijn ouders dacht ik toen niet na. Ik kon naar Wout in het dorp om een patatje te kopen.

Op de foto zit ik naast Wim Waarma, onderste rij, tweede van rechts.

Er zijn vast nog meer herinneringen maar tot zover even.
Augie zei op 17 april 2019 om 09:42
Dag Ton, Leuk dat jij je mij nog kunt herinneren, helaas is dat niet wederzijds. Waarschijnlijk zaten wij samen in groep 2, als broeder Moors tenminste diegene is die achter jouw staat op de groepsfoto. Hij was ook een soort hoofd interne zaken en verantwoordelijk voor het wagenpark en de keuken. Jan Nijssen heb ik ook in groep 3 gehad, een zachtaardige man voorzover ik hem nog in beeld heb. Van de overige broeders heb ik alleen maar wat summiere indrukken, maar kan daar geen naam aan koppelen. Zo was er ook een ziekenbroeder die een beetje de status van een halve dokter had, maar waar je liever niet mee te maken had. (maar waarom weet ik niet meer)

Ken jij ook nog een zekere Arjan Rasenberg (voornaam weet ik niet zeker) dat was een lange jongen met krullend haar. Hij was thuis een redelijk verwend kind was mijn indruk en had last van vallende ziekte. Dit was mijn eerste ervaring met iemand met die ziekte. Hij kon zomaar ineens schuimbekkend op de grond vallen en zich vastklampen aan de verwarmingsbuizen. Er werden dan van alle kanten broeders opgetrommeld om hem los te krijgen.

Wat betreft jouw verhaal over geld voor aankoop "kantoorartikelen" had ik meteen een teken van herkenning. Maar kan mij niet herinneren daar misbruik van te hebben gemaakt

De twee jongens rechts van mij op de foto hadden allebei een crossauto op het terrein staan, dat was in het tweede jaar, waaraan ze knutselde en mee aan het crossen waren, namen van hen zijn bij mij niet bekend.


Tot zover
Ton zei op 19 april 2019 om 10:47
Arjan Rasenberg kan ik me ook herinneren. Ook dat hij epileptische aanvallen had. Hij staat niet op de foto volgens mij. Hij kwam uit Geertruidenberg. Zijn vader was dacht ik directeur van de elektriciteitscentrale daar. Ik herken best nog wel veel jongens op de foto. Johan Zumpolle en Kees Zevenhoven. Beiden kwamen uit de omgeving Den Haag.
Ton Nouwen zei op 4 mei 2019 om 13:44
Als gevolg van mijn nogal tegenvallende schoolresultaten bedacht mijn moeder het plan om mij onder te brengen op De La Salle. Hiervoor werd de methode van de Chinese Democratie van stal gehaald. Op een mooie zomerse dag in juli 1967 werd samen met mijn moeder en een oom het internaat bezocht. Bij het zien van de mooie sportvelden, de micro voetbalveldjes, de judokelder de trampoline en als klap op de vuurpijl een heuse eigen kamer mét wastafel, was ik direct verkocht. Bij het zien van al die mogelijkheden tot amusement, sport en tijdverdrijf, zag ik het daar echt wel zitten. Aldus werd ik ingeschreven.

De werkelijkheid was natuurlijk toch wel een beetje anders. Veel regels, toezicht en zo nodig een pak slaag. Zelf ben ik ook wel eens tegen een loszittende hand aangelopen. Maar ik herinner mij ook wel een paar echte pechvogels zoals Rob van der Eem , Theo van Loosbroek en W.J. Smit, die veel vaker in een dergelijk treurig handgemeen verzeild raakten. Piet Gieben Ko Amijs, Laurens Janus en niet te vergeten: John Lindsay waren mijn vrienden. Piet is een aantal jaren geleden overleden.
De oud-bewoners van groep 2 organiseren met enige regelmaat een reünie en die wordt heel goed bezocht. Het programma bestaat meestal uit een excursie naar het een of ander (Antwerpen, Thorn, ...) en daarna een hapje en drankje. Soms gevolgde door een hotelovernachting en een ruimhartig ontbijt.

Ik herinner me ook het buitmaken van appels in de boomgaard van de naburige fruitteler. Die roofpartij was op het internaat al bekend vóórdat wij terug waren op het internaats-terrein. Dat bleef natuurlijk niet zonder gevolgen. 10 bladzijden uit het woordenboek overschrijven, Inclusief fonetisch schrift. Achteraf kan je concluderen dat je daar wel iets van opsteekt. Ik leerde namelijk fonetisch schrift. Maar het kostte wel heel, heel erg veel tijd.

Schoolresultaten waren natuurlijk essentieel. Daar kwamen de meesten namelijk voor. Niet dat ze dat per se zelf vonden, maar dan toch in elk geval wel hun ouders.
Teveel onvoldoendes leidde steevast tot extra toezicht, verplichte studie-uren. Onder meer op zondagmiddag. Dan kon jij dus NIET naar de plaatselijke voetbalclub gaan kijken. Ook mocht je dan minder op weekend naar huis, want je kon al die studie-uren niet missen. Niet leuk maar bij mij werkte het wel. Als calculerende jongeling kende ik al snel de rekenmethode van het bevoegde gezag en zorgde ervoor dat ik uit de gevarenzône bleef.

Eén van de pedagogische pijlers van het internaat werd gevormd door 'de sport'. Essentieel voor de vorming en het afreageren van pubers. Ik herinner me het verhaal van Aloys Nijssen die uitlegde dat je door middel van de sport altijd nieuwe contacten kon opdoen, in elke nieuwe woonplaats nieuwe vrienden kon maken en aldus makkelijker kon inburgeren. Volgens hem moest je als puber ook leren verliezen en met dat verlies leren omgaan. Een goede methode daarvoor is om iets (een spel of sport) heel vaak te doen. Op een gegeven moment is winnen of verliezen niet meer zo belangrijk.
Mogelijkheden om te sporten waren er dus te over. Of het nu om biljart (met of zonder diploma) ging, tafeltennis, judo, handbal of microvoetbal. En dan had je natuurlijk nog de onderlinge competities voor die sporten. Compleet met teams en wedstijdschema's en altijd toeschouwers.
Op donkere winteravonden uiteraard met verlichting. Dat was weliswaar niet fameus maar de meeste duisternis was toch wel verdreven. Je zag echt wel genoeg om de goal te herkennen en een goeie pass te kunnen geven.

Al dat sporten en vermaak leidde somtijds ook tot grote honger. Dan bood 's middags het 4-uurtje een perfecte oplossing. Na school of sport even een paar sneetjes brood wegwerken. Dan knorde je maag niet wanneer je om 17.00 uur naar de studiezaal moest. Een half brood per persoon was niks bijzonders. Zeker niet wanneer door de dorpsbakker die middag vers geurend brood was afgeleverd. Een dikke laag pindakaas en jam er bovenop, die lekkernij was mijn favoriet.

Zo waren er ook jongens die stiekem in het bos rookten. Als je in het trappenhuis op de tweede etage stond, zag je de rook uit het bos opstijgen. Het was voor de broeders dus niet zo moeilijk om de boeven te vangen.
Meestal waren dat toch al de 'usual suspects'.

Ter controle liep de toezichthoudende broeder tijdens de verplichte studie ook tussen de rijen door en snoof dan aan je kleding. Je kon geen kant op. De geur van rook is onverbiddellijk en verraadde menigeen.

Één van de hoogtepunten in mijn La Salle-bestaan was de dansles.
Niet dat ik dat nou zo geweldig goed kon, (integendeel) maar ik mocht daar mijn schoolvriendinnetje Corona écht vasthouden. Een kinderhand is gauw gevuld.

Corona is de zus van de wielrenners Van Katwijk. Ze fietste elke dag met haar vriendinnen uit haar woonplaats Oploo nar school. En geregeld fietste Corona ook mee met haar broers die trainden voor het ene of andere kampioenschap. Op een dag werd ik door Corona bij de familie uitgenodigd. Vervolgens liet ik met enige snoeverij weten dat ik ook wel hard kon fietsen. Of ik zin had een rondje met de ploeg mee te fietsen ? Tuurlijk.
Wat hebben ze gelachen. Ik op een geleende fiets en binnen een kwartier met het snot voor mijn ogen en volledig buiten adem afgehaakt. Over dat verhaal is nog heel veel gelachen.

Geachte lezer, u weet het al. Ik kan terugkijken op een mooie tijd.

4 mei 2019

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 mei 2019 om 18:28
Hallo Ton, met heel veel genoegen heb ik je bijdrage gelezen. Hoewel er zeker ook een donker randje aan zit (dat je heel diplomatiek omschrijft als een loszittende hand waar je soms tegenaan liep) zijn er gelukkig ook veel dierbare herinneringen om op terug te kijken. Je weet in ieder geval de geachte lezer een glimlach op het gelaat te toveren ;)

Veel dank voor deze bijzondere reactie!
H.Suijker zei op 9 mei 2019 om 17:37
Ik ben daar geweest van 1962 tot 1966.Een geweldige tijd, zou het zo weer overdoen.Ik was ook de eerste samen met F.Lebens en Paul beijnens die na het mulo examen in Venray de HBS hebben gedaan.Wij hebben alleen met broeders te doen gehad en volgens mij was broeder aloysius met zijn eigen naam Dick Nijssen
Edwig Fontilus zei op 12 mei 2019 om 01:53
Heb ook op de La Salle gezeten. Dit moet geweest zijn van 66 tot 69.
Leuk om daar weer wat van te horen.
Kan me nog Br. suikerbuik herinneren. Aliosius Nijssen en Jan Nijsen
Directeur was volgens mij Br. Innocentius ( bijnaam Ina)
Ik zat in de groep met Zilinskie , John Lindsay, Stanley Marchena.
Wij kwamen alle vier uit de Antillen.
Ook de naam van Loosbroek. Hij kon heel goed voetballen.
Kortom een mooie tijd doorgebracht. Veel geleerd en veel gelachen.
Gegroet aan iedereen
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 mei 2019 om 10:55
Bedankt voor jullie berichtjes, H. Suijker en Edwig. Ik word nu toch wel nieuwsgierig; ik lees bijna uitsluitend lovende reacties bij dit internaat! Wat is het geheim van De la Salle? Wat maakte het daar zo fijn?
Hans Suijker zei op 20 mei 2019 om 19:20
Wat er mooi aan was? de saamhorigheid , maar vooral de grenzen opzoeken met de nodige straffen als gevolg daarvan maar wel altijd eerlijk. Had je iets gedaan dan kwam je er ook vooruit want de groep ging voor alles. Dat had als gevolg een paar stevige klappen of huisarrest. De studie was het belangrijkste en daar zorgden de broeders wel voor dat het goed ging
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 mei 2019 om 09:57
Mooi beschreven, Hans. Het maakt het voor mij weer meer helder, dank!
"Robin Kramp zei op 21 mei 2019 om 11:31
Hallo beste mensen, Leuk dat jullie allemaal de verhalen bekijken en hartstikke leuk om jullie reacties (privé en zakelijk) te ontvangen maar …. schrijf gewoon wat op deze site. Toch mooi om te vernemen hoe het anderen gegaan is (Dorus (vroeger Theodoor) Wajer is een succesvol Yachtenbouwer geworden, Laurens Janus een top-fotograaf, Cees Zeevenhooven verhuisde kantoren over de hele wereld, Arthur Horeman is isolatiespecialist, Frits van Eerd is de CEO van Jumbo enz. toch gaaf mensen!!! "Honneur Artois, glorieux de la Salle!"
Arend Hoogeveen zei op 25 mei 2019 om 17:12
Wat heb ik een fantastisch mooie tijd gehad op de LaSalle!
Van Kerst 1971 tot Kerst 1973.
Naar aanleiding van een artikel over DLS in het Brabants Dagblad ben ik gaan zoeken of er meer info te vinden was over De Lasalle. Wat ben ik geschrokken.
Als aan mij gevraagd werd of ik iets wist van misbruik heb ik altijd steevast
geantwoord met NEE! Bij ons gebeurde dat niet. Hoe (achteraf) naief.

Een groot aantal van ons heeft een geweldige tijd gehad; Helaas heeft ook een (groot?) aantal van ons de losse geile handjes van verschillende broeders moeten ondervinden.

Zie de site: https://seksueelmisbruik.info/internaten-stevensbeek/

Arend Hoogeveen

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 mei 2019 om 11:30
Dank voor je berichtje en de link, Arend.

Een inktzwarte bladzij, en tegelijkertijd een wezenlijk onderdeel van de geschiedenis van veel internaten. Ik kan me voorstellen dat dat schrikken is als je daar zelf zo'n mooie tijd hebt beleefd.
Diny zei op 30 mei 2019 om 08:24
Wie kent leraar of groepsleider de heer Kelders, eind jaren 60 begin jaren 70 nog
Ralph van der Willigen zei op 2 juni 2019 om 19:50
02-06-2019.
In 1963 sloot ik een prachtige internaatsperiode af in Stevensbeek waar ik studeerde onder de hoede van de Broeders van de la Salle. De berichten van Maarten Helmich ( ik kan me zijn naam herinneren) brengen herinneringen bij me naar boven. Niet eerder werd "Heintje" het internaatshondje genoemd, de vuilnisbak voor alles wat wij niet zo lekker vonden bij het eten, met name de worsten bestempeld als berenlullen ( excusez le mot ). Met diverse studiegenoten heb ik nog regelmatig contact en af en toe een mini reunie. Daar waren steeds een paar (ex-) broeders bij, een aantal broeders uit mijn tijd is namelijk later in het huwelijk getreden. Verhalen over misbruik binnen ons internaat heb ik nooit gehoord. Later kwamen wel verhalen boven over dit soort situaties die zich kennelijk hebben voorgedaan bij leerlingen van de Determineerschool en het Klein Seminarie, uiteraard verschrikkelijk voor degenen die dit hebben moeten ondergaan. O, ja Maarten er was inderdaad een busje van het internaat waarmee de treiners uit Boxmeer werden opgehaald, een Volkswagenbusje en meestal bestuurd door Br. Heribertus (Jacques Moors ) of Br Aloysius ( Dick Nijsse + ) Wie herinnert zich nog het in de winter bij vorst onder water gezette plein bij de barakken, wat een prachtige ijsbaan hadden we. Och er zijn zoveel verhalen te vertellen, prachtige herinneringen komen boven. Hartelijke groet, ik hoop via dit medium meer oud studiegenoten te ontmoeten. Ralph
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 juni 2019 om 09:26
Bedankt Diny en Ralph, voor jullie reacties. Hopelijk melden zich meer mensen die zich meneer Kelders kunnen herinneren.

Dat geldt ook voor jouw wens, Ralph; het zou mooi zijn als je hier nog meer mensen treft om al die mooie (en soms óók die meest verdrietige) verhalen van toen te delen.
H.Suijker zei op 3 juni 2019 om 18:25
om 4 uur na school een dubbele boterham met speculaas was verplichte kost en de reden. Het oude brood moest op. Roken werd ineens verboden voor het ontbijt en er werd ook terugwerkende kracht gestraft.Broeder Johannes was de bedenker hiervan. Broeder Alexius was mijn zaalbroeder dus ook van Ralph.Hij was ook een hele aardige man.
Ralph van der Willigen zei op 3 juni 2019 om 20:32
Leuk reactie van Hans. Of hij zich mij herinnert ? Fons en Paul zijn namen die me bekend voorkomen. Zelf had ik veel contact met Pierre Nijssen, Mart Lerou, en nu ook nog met Hans Swaghoven, Toon Bens en nog een enkeling. De broeders die ik mij herinner: Alexius, Andreas, Aloysius, Leonardus, Felix, Heribertus en Stanislas. Voor zover mij bekend leeft alleen Heribertus nog. Het nieuwe internaat heb ik niet meer meegemaakt. Hans heb jij of iemand anders foto's uit die tijd ? En hoe kunnen we met elkaar in contact komen. Groet Ralph
Paul Nieuwenhuijsen zei op 5 december 2019 om 14:17
In de periode '62-'64 in de barakken in Stevensbeek. (Achteraf) heel leuke tijd gehad. De namen van de broeders herken ik haast allemaal (m.u.v. Heribertus, verdrongen?). Als ik op vakantie ben in de omgeving van Stevensbeek altijd even door Stevensbeek rijden. Boschlust staat er volgens mij nog, de barakken jammer genoeg niet meer. Ik heb maar een nacht in het nieuwe internaat mogen doorbrengen (slapen), na het behalen van het eindexamen in 1964. Beschikt iemand nog over foto's uit die periode en foto's van de barakken?
Paul
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 december 2019 om 08:57
Dank voor jullie waardevolle aanvullingen, bijzonder om die tijd op deze manier weer tot leven te zien komen. Overigens, als jullie onderling mailadressen willen uitwisselen, laat ons dat dan even weten via info@bhic.nl ovv mailadres Wierook, wijwater en worstenbrood, dan regelen we dat.

En Paul, hopelijk zijn hier mensen die nog foto's hebben uit die tijd en die zich dan hier melden. We wachten af!
Paul Nieuwenhuijsen zei op 10 december 2019 om 00:17
Broeder Felix werd trouwens de Lip genoemd, als je aan hem om een trekje van zijn sigaret vroeg, kreeg je een "verse" sigaret. Sigaretten werden per stuk verkocht. Ik denk Hans Suijker uit die periode te kennen.

Paul
Gerrit Hendriks zei op 10 december 2019 om 21:04
Paul Nieuwenhuijsen Herinnert je nog Boslust de brakken en broeder Herubertus en Meisjes in de Keuken personeel !! daar zijn nog enkelen Foto's van heb u nog foto's daar van ? Groetjeds
Gerrit Hendriks zei op 10 december 2019 om 21:27
M Helmich Inderdaad die kippenhokken dat was op het kippenbedrijf Bovans in Stevensbeek deze hokken staan er nog maar daar kan men niet zo maar bij komen , eenzaam en verlaten .heb u daar geen Foto's van ???
Mail mij dan ! Groetjes
Paul Nieuwenhuijsen zei op 10 december 2019 om 21:51
Van Bovans herinner ik met name de kuikentjes (heel veel) en de grote Amerikaan waarin de eigenaar van Bovans rondreed. En uiteraard de gymlessen buiten (met name lange afstanden hard lopen) onder leiding van Aloysius, om niet te spreken van over de sloot springen (van hoog naar laag) en natuurlijk voetballen.
Paul

Ralph van der Willigen zei op 11 december 2019 om 22:41
Vierlingsbeek 29 november 2019. 15 grijze koppen verzamelen zich bij 't Genot. Het is nauwelijks te bevatten dat het meer dan 55 jaar geleden is dat deze groep het Mulo-internaat De La Salle in Stevensbeek bevolkte. Eindexamenjaar 1963. En nog steeds positieve verhalen uit die tijd. Wat een leuk weerzien met natuurlijk ook het nodige meegebrachte fotomateriaal. De broeders van toen zijn op een enkeling na uitgetreden, gehuwd en sommigen vader geworden. Buiten de 15 aanwezigen zijn wij nog steeds op zoek naar medestudenten uit die eerste jaren van het internaat, toen nog in de barakken bij Boslust en de klaslokalen in de kippenschuren. Hoor je bij die groep ? Geef even een berichtje. Dank en groet Ralph.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 12 december 2019 om 15:00
Bedankt voor het reageren, Paul, Gerrit en Ralph.

Leuke anekdote over broeder Felix, klinkt als een sympathieke man!
En dan jullie verblijf in kippenhokken en barakken... moeilijk voor te stellen hoe zoiets moet zijn geweest vooral hartje zomer of winter! Ik heb er helaas nog geen foto's van gevonden.

@Ralph: goed dat je hier zo'n oproep plaatst. Als we kunnen helpen met het uitwisselen van e-mailadressen achter de schermen dan trek aan de bel!

Trouwens die foto's die jullie 29 november meenamen.. zouden natuurlijk prachtige aanvullingen zijn voor deze pagina en de fotogalerij die wordt gemaakt voor dit internaat. Voor wie foto's wil delen: je kunt ze ons mailen (info@bhic.nl) onder vermelding van internaat De la Salle dan komen ze in de galerij.
paul nieuwenhuijsen zei op 13 december 2019 om 12:56
Hoi Ralph,
Als het goed is moet ik je hebben meegemaakt op het internaat. Weliswaar zat jij 1 jaar voor mij, ik kwam in 1962 en deed eindexamen in 1964. Barakken en kippenhokken heb ik uiteraard meegemaakt, met alles erop en eraan. Zaalbroeder was Alexius. Wie herinnert zich de brommer waarop de broeders reden (stiekem starten als niemand het zag of hoorde)
Gerrit Hendriks zei op 29 december 2019 om 22:09
Ralph van de Willigen Zoekt Fotos van Brak Boslust Stevensbeek Broeder Herubert en Meisjes in de Keuken die zijn er vraag mij mial maar op bij
BHIC Thijs
Gerrit Hendriks zei op 29 december 2019 om 22:30
Pauw Nieuwehuijsen Weet u nog Bovans met de Grote Amerikaan ,zat voor op de Motorkap een groot vliegtuig als symbool, die moesten er toen af van wegen verkeer voor de Fietsers deze heb ik nog in bezit ,gekregen van eigenaar BOVANS stevensbeek
Clemens Timmermans zei op 22 mei 2020 om 15:59
mijn naam is Clemens Timmermans, ik heb van 1978- 1981 op internaat de La Salle gezeten en van 1981-1982 in opvang ouders huis in Overloon
heb dus 4 jaar op Scholengemeenschap Stevenbeek gezeten. Ook nog de Houtbouw meegemaakt.
op het internaat had je 4 pavilloenen oa. met broeder van Bakel, was als een 2e vader voor mij Overleed geloof ik met Kerst in 1979
bij deze broeder ook mijn biljard diploma gehaald
dan had je nog een Christiaans een zeer strenger begeleider.
de directeur toen broeder van Bentum overleden 24-09-2012
ik kan er wel een boek over schrijvenClemens Timmermans zei op 23 mei 2020 om 10:06
even terugkomend op mijn vorige bericht
dhr (Toon) Theodorus Verbakel is overleden op 25 December 1981 dit is 1e. Kerstdag. zet je toch even aan het denken.
Clemens Timmermans
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 26 mei 2020 om 11:44
Dank voor je reacties Clemens. Dat moeten dan zo'n beetje de laatste jaren zijn geweest dat het internaat er nog was of niet? Weet jij misschien wanneer het internaat is opgeheven want op het begin van deze pagina staat begin jaren zeventig, dat kan dus niet kloppen : )
Broeder van Bakel moet een sympathieke man zijn geweest als ik je reactie lees. Wat maakte hem een tweede vader voor je als ik vragen mag? Graag tot ziens en mocht je nog meer willen vertellen, van harte welkom!
Clemens Timmermans zei op 26 mei 2020 om 17:38
beste Thijs Het internaat sloot op 1 juli 1984, een jaar later is de communiteit opgeheven. Dit volgens huize Boschlust in Stevensbeek.
Als 12 jarig jochie kwam ik op het internaat. Ik wist niet wat me overkwam. van de een op andere dag sta je er helemaal alleen voor. vaste tijden om op te staan vaste tijden om de ontbijten en eten vaste tijden om te studeren (plicht) vaste tijden om naar bed te gaan. je kwam zondag avond voor 20.00 en mocht vrijdag na school weer naar huis . 1e jaar brugklas gedaan daarna 3 jaar leao. dhr. Verbakel was een heel rustige man, kon me bij hem uiten. hield van planten en bloemen in ons pavilioen waren deze ook veel aanwezig incl. grote vogelkooi met parkieten. Ga nu nog steeds vaak naar Stevensbeek om zijn graf te bezoeken
vooral als het wel eens teveel wordt en of als ik het moeilijk heb.
deze man was echt een goede en aardige man. een van de weinige die ik nooit boos heb gezien. bij zijn begraafnis ben nog extra gekomen in de kerstvakantie.
ach ja wat ik al zei, ik kan wel een boek(en) schrijven. groeten van Clemens Timmermans
Stef Aldenhuijsen zei op 17 juli 2020 om 15:36
Ter aanvulling diverse herinneringen: de BOVANS kippenfokkerij, met de hokken op loopafstand, was van dhr van Duingoven, 'n broer van de directeur van de La Salle. Op mandagochtend gymmen met broeder Alouysius vanaf 'n schans over 'n brede sloot springen. Winter 62-63 vanwege hevige sneeuwval was de weg naar Sint Tunnis afgesloten. Ja, dit zijn er enkele van een fantastische tijd. Ik was weliswaar intern, maar voor de vakanties en vrije dagen kon ik de afstand naar huis per fiets overbruggen.
Paul Nieuwenhuijsen zei op 17 juli 2020 om 16:28
Stef niet alleen van de schans over de sloot springen, wat dacht je van lange afstanden hardlopen
R.T.A.J. Kramp zei op 17 juli 2020 om 17:06
Heej mannen,

Ten eerste was Bovans (dat landhuis waar wij langs liepen, als we naar school gingen, een apart bedrif. Dhr. van Duinhoven zat iets verder, richting Overloon en had niets met de directeur te maken.
Ik heb er van '86 t/m '7 gezeten. En ... ben als enige in de kapel daarboven getrouwd ! (Gaaf toch ??!)
Paul Nieuwenhuijsen zei op 17 juli 2020 om 19:02
wie o wie heeft foto's van de oude barakken en uiteraard van de (voetbal)ruimte tussen de barakken (periode tot 1964).
Paul
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 20 juli 2020 om 10:13
We duimen voor je Paul!
Bert Luttmer zei op 11 augustus 2020 om 15:40
Hallo Paul,
Het is lang geleden, 1963/1964, dat wij jaargenoten waren van De la Salle. Ik herinner me jou nog heel goed, en heb ik nog een paar foto's. Ook een groepsfoto van juni 64 van onze eindjaarsgroep, voor Huize Boschlust (ook nog met een net pak aan). Hartelijke groet, Bert
Paul Nieuwenhuijsen zei op 11 augustus 2020 om 16:34
Hoi Bert,
Foto's e.d. zijn uiteraard zeer zeer welkom . Stuur mij even een berichtje op welke wijze ik deze kan verkrijgen. Evt. kosten vergoed ik uiteraard graag.
Mogelijk via een van de mensen van BHIC?
Paul Nieuwenhuijsen
Mick van Gerwen
Mick van Gerwen bhic zei op 12 augustus 2020 om 10:56
Beste Paul en Bert, Dat is zeker mogelijk. Als de foto's naar internaten@bhic.nl gestuurd worden, kunnen wij ze doorsturen.
Bert Luttmer zei op 13 augustus 2020 om 11:59
Ha Paul en Mick,
Ik heb een paar foto's via BHIC verstuurd, je zult de jongens wel herkennen, wij hebben een fantastische periode beleefd, een intense periode met veel structuur, begeleiding en omgang met elkaar en de broeders. Hartelijke groet, Bert
Joan Zumpolle zei op 7 oktober 2020 om 22:41
Enige tijd geleden kwam ik een artikel in de krant tegen over het internaat de La Salle met een foto waarop 3 personen stonden. Robin Kramp, Willie Derks en 3e persoon ben ik vergeten en kwam mij ook niet bekend voor. Het verhaal is bij me gebleven met als gevolg dat ik "internaat de la salle" eens ging googlen. De site "wierook etc. etc." viel mij op, en nam daar eens een kijkje en begon te lezen. Ik zat als intern vanaf '67 tot '70 of '71, weet het niet meer zeker. Het enige wat ik zeker weet is dat ik voordat ik eindexamen deed "vriendelijk verzocht" werd mijn onderwijs carriëre ergens anders te vervolgen. Ik ben op het internaat beland via de smeuïge verhalen van mijn oudere broer. Als hij dan weer eens na 3 weken op verlof mocht, vertelde hij alleen maar verhalen over de vele sporten die hij de afgelopen tijd op het internaat had gedaan. Misschien zei hij ook weleens wat over school, maar dat ging toen al het ene oor in en het andere uit. Dus toen ik "rijp" was voor de middelbare school had ik mijn ouders gevraagd of ik ook naar het internaat mocht. Zo gezegd zo gedaan. Ik ging tegelijkertijd met nog een aantal jongens uit mijn buurt: Kees Zeevenhooven, Ruud van Martels, Erik Steger, Erik Nolet en Frank Waals. Wij kwamen allen tegelijk aan in paviljoen 1 met broeder van Benthum, met zijn brylcream gestylde haar, als groepsleider. Alles was nieuw en reuze spannend en er werd met straffe hand geleid. De dagelijkse studie-uren waren een verrassing voor mij. We hadden toen ook al een bar in het paviljoen maar die was toen alleen maar 's avonds voor een paar uur open, stiekem liepen we dan over naar de bar van paviljoen 2 om daar de gewenste artikelen te kopen. In je eerste jaar werd er ook gekeken of je lid kon zijn van het koor. Je moest dan voorzingen bij broeder Alexius (Bierens) om daar aanspraak op te kunnen maken. In het eerste jaar mochten wij, zij die uit de randstad kwamen, of van de broeders, of van onze ouders, maar om de 2 weken naar huis, kan ook 3 weken zijn geweest. In het begin lastig maar op den duur was het prima om op het internaat te blijven. Zoals gezegd studie had niet mijn voorkeur dus al mijn aandacht ging uit naar sporten. De kleine, betegelde, sportveldjes bij de paviljoens deden dienst voor handbal, voetbal en in de winter als er wat sneeuw kwam één van de broeders met een oude auto erop crossen, sensationeel. Ook was er judo in de kelder en werd er basketbal gespeeld in de nabijgelegen school. Zaterdags naar de kerk en als ik me niet vergis gingen we ook nog eens, verplicht, doordeweeks naar de mis in het kapelletje in het internaat. De verhalen over vers brood zitten bij mij ook nog in het geheugen. De wandeling naar school door het bos over het bospad naar de nieuwe dependance, ongeveer tegenover Boschlust, gaf ons genoeg tijd om te roken en natuurlijk om bij Bovans of van Duivenvoorde eens een kijkje te nemen. Op school zaten ook "externen", jongens en meisjes vanuit de buurt, alhoewel sommigen wel een heel eind van school af woonden. Dus de school was mixed wat ook weer hele leuke herinneringen oproept. Na school werd er vaak gesport om vervolgens de studiezaal in te duiken, dan even pauze, avond eten en dan weer de studiezaal in. Na het laatste studieblok had je vrij. Televisie was er maar je kon ook biljarten of tafeltennissen. Bij het biljarten kon je zelfs een diploma halen. Van het tafeltennis en basketbal herinner ik me ene Paul Simons en broeder "de Rooie" (echte naam weet ik iet meer). 10.00 Uur 's avonds naar bed op je eigen kamer om vervolgens de volgende ochtend middels een sleutel die over het geribbelde raampje van je slaapkamer werd getrokken, gewekt te worden. Vele namen schieten me nu te binnen. Maarten Stikker, Frank Nelissen, Reinier Biegel, Felix Schade, Walter Jansen, Victor van Boeckel en de meisjes Trees Cuppen, Riet en Wilma Thijssen. Ach, zoals je misschien wel uit het verhaal kunt opmaken: Ik heb een waanzinnig goeie tijd gehad op La Salle met alle gevolgen vandien.
R.T.A.J. Kramp zei op 8 oktober 2020 om 12:04
Las jouw bericht Joan, en kan je me nog goed herinneren. Jij kon toch ook goed hockeyen en ik meen dat wij nog eens bij jou in Wassenaar zijn wezen kijken (met Kees Zeevenhoven, Eric en Ruud) Blauw-geel toch?? Die derde persoon op de foto is Arthur Horeman. Je schrijft zaterdags naar de kerk, maar dat was zondags verplicht. Zaterdags gingen we héél veel sporten (moest jij toch weten, als een van de uitblinkers).
Kan me jou herinneren als een stevige slaper, die met de sneeuw op z'n kussen s'winters gewoon doorsliep. Hebben jou een keer half uit het raam van jouw kamer gehangen, maar... jij bleef doorslapen. Volgens mij hebben we jou ook nog eens met bed en al op het dak gezet (terwijl je sliep) maar dat kan ook een ander geweest zijn.
Hoop dat het je goed gaat,
Groet
Robin Kramp
Joan Zumpolle zei op 12 oktober 2020 om 18:47
Robin, bedankt voor je reactie.Weet eerlijk gezegd niet of onze emailwisselingen via deze site behoren te lopen, maar voorlopig dan maar mijn reactie.
Jouw geheugen is wonderbaarlijk. Inderdaad was ik een vaste slaaper en de acties die jij noemde kan ik me nu ook weer herinneren. Helaas jouw bezoek aan het Haagse en Groen-Geel (dus niet Blauw-Geel)is mij ontschoten.
Hockey was er in het begin nog niet. In eerste instantie speelde we voetbal en een jaar of 2 later, of iets eerder, zijn we ook gaan hockeyen. Op de voetbalvelden moesten we onze vaardigheden tonen. Die velden lagen tegenover de fruitteler. Geen idee meer of we ook daadwerkelijk wedstrijden hebben gespeeld.
Maar de site vraagt naar ervaringen op het internaat, dus daar zal ik me maar proberen te houden.
Het internaat leven was heel georganiseerd en afwijken van de regels werd niet echt op prijs gesteld. Dat is niet gezegd dat we allemaal als brave schaapjes binnen de lijntjes liepen. Of ik ben nooit gestraft, kan me niet voorstellen, of de straf was zeer acceptabel. Meestal in de vorm van extra studie tijd of "huisarrest" in het weekend. Maar zoals gezegd, ik heb er niet veel van gemerkt. Het paviljoensleven was toch wel apart. Plus minus 30 wildvreemde knapen die een jaar lang dagelijks met elkaar in een ruimte moesten doorbrengen. Er was genoeg afleiding dus meestal verliep dat zonder opstootjes. Onderlinge biljart- en tafeltennis wedstrijden zorgde voor genoeg actie.
Ik herinner me ook de nieuwe klaslokalen, volgens mij tegenover Boschlust, dat die gebouwd werden en natuurlijk was daar ook Eymard Ville.
Wij betitelden de bewoners van Eymard als de "protestanten", niets is minder waar, maar toch. Heel ander internaat en zij zaten ook op de scholengemeenschap. Oh ja, en toen is er een zwembad gebouwd bij EV en wij mochten daar op gezette tijden ook gebruik van maken.
Terug naar La Salle. Ja alles geregeld. ontbijt, afwasbeurt, school. Avondeten, afwasbeurt en studie uur. Oh, en soms kregen we rolmops als "special". Ach, het waren mooie tijden
Mick van Gerwen
Mick van Gerwen bhic zei op 13 oktober 2020 om 16:18
Hallo Joan en Robin, Leuk dat jullie elkaar hier weer treffen. Natuurlijk mogen jullie hier gewoon herinneringen met elkaar uitwisselen over jullie tijd op De La Salle. Dat is juist een van de doelen van deze website. Maar als jullie liever privé willen praten kan ik jullie mailadressen aan elkaar doorsturen. Laat maar weten als jullie dat graag hebben.
Robin Kramp zei op 13 oktober 2020 om 16:25
Graag Mick,

Stuur mij even het mailadres van Joan, of zijn telefoonnummer.
Eric Waals zei op 5 maart 2021 om 23:55
Leuk om de verhalen te lezen, langzaam komen de herinneringen weer boven. Van 1977-1981 heb ik op t internaat gezeten. Naast de genoemde activiteiten zoals biljarten en tafeltennissen herinner ik me de fanatieke kaartspellen direct na school. In de pot dubbeltjes en kwartjes zodat je weer wat extra's kon kopen in de bar. Ik heb 5 jaar meegedaan aan judo in de kelder. Erg leuk en nuttig. Ook de trampolines waren erg leuk voor ons in die tijd. In mijn tijd gingen we ook regelmatig naar het theater in Venray. Daar waren we wel eens opstandig als we t niet zo goed snapten. Niet te vergeten de stijldanslessen. Daar heb ik later nog veel aan gehad. In de aankomsthal waar de danslessen werden gegeven werden ook films vertoond. We waren met een groepje jongens die er soms samen met de brommer op uit trokken. Ik herinner me vooral Hennie Heisen of Hijs(en) uit Gennep, ik mocht n enkele keer meerijden met zijn vader in een grote Amerikaanse auto. Ik heb helaas nooit meer iets vernomen van de jongens waar ik al die jaren dagelijks mee optrok, maar dat kwam misschien ook wel omdat ik direct na de Havo naar Vlissingen ben verhuisd.
Schiet me ook de feestjes te binnen waar de meisjes uit de buurt mochten komen ,maar niet de jongens. 'n eerste zoen ervaring hoorde er bij. Afijn, 'n bijzondere tijd, maar ik had wel besloten mijn toekomstige kinderen nooit naar 'n internaat te sturen. Dus daar heb ik gebroken met een familie traditie, 'n oom van mij heeft nog op 't oude internaat midden in Stevensbeek gezeten. Het zou leuk zijn om nog eens in contact te komen met een van mijn tijdgenoten. Bestaan er namenlijsten of iets dergelijks? Zijn er foto's uit die tijd te vinden? Groeten Eric
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 8 maart 2021 om 15:31
Bedankt voor deze bijdrage Eric. Het zou mooi zijn als hier nog enkele jongens van toen reageren. Voor leerlingenlijsten zou je eens kunnen informeren bij het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven: tel.nr. 0485 - 31 10 07 en e-mail: info@erfgoedkloosterleven.nl
Daar wordt namelijk het archief van de broeders in kwestie bewaard. Een online inventaris van dat archief vind je hier: https://www.erfgoedkloosterleven.nl/zoeken/collecties-zoeken.php?mivast=1212&mizig=210&miadt=1212&micode=AR-B003&miview=inv2

Het archief bevat diverse fotoalbums. In dezelfde inventaris vind je die onder: Audiovisueel materiaal > nr. 9.5 Stevensbeek > onder andere:
- nr. 2125 Foto's van het internaat te Stevensbeek en leerlingenlijst, z.j. (1 omslag)
- nr. 2038 Foto's van het schoolinternaat van Stevensbeek, [1970] (1 omslag)
- nr. 2137 Album houdende foto's van buitenschoolse activiteiten van het internaat te Stevensbeek, 1971-1974 (1 deel)
Voor inzage van deze albums kun je contact opnemen met het erfgoedcentrum.

Online foto's zijn hier te vinden: https://www.erfgoedkloosterleven.nl/zoeken/collecties-zoeken.php?mivast=1212&mizig=213&miadt=1212&milang=nl&misort=deel%7Casc&miview=gal1&mizk_alle=broeders%20christelijke%20scholen%20stevensbeek&miamount=4&micols=2
L.de Schepper zei op 24 maart 2021 om 21:53
Ik heb niet op het internaat gezeten maar wel mijn overbuurjongen destijds als ik mij niet vergis. Wim Merkus uit Nijmegen, geboren in 1948. Hij woont al vanaf de jaren 70 in Australie.
Jos Christiaans zei op 27 maart 2021 om 15:08
In Augustus 1960 , 12 jaar oud, fietste ik met heel veel plaatsgenoten uit Sint Anthonis, voortaan in mijn verdere relaas Sint Tunnis genoemd, voor het eerst naar de R.K. ULO in Stevensbeek , 4 km verderop. Daar begon ik aan mijn Stevensbeekse tijd, toen niet bevroedend dat die een kleine twintig jaarzou gaan duren. In de reactie van Clemens Timmermans van 22 mei 2020 wordt door hem mijn naam genoemd. Naast broeder Verbakel , inderdaad Clemens , een ontzettend aardige lieve man, was er ook een veel strenger persoon als groepsleider schreef hij, en dat ben ik.
Zowel uit mijn eigen ULO tijd , van ' 60 tot '64, als uit mijn tijd als groepsleider ,eerst van '70 tot '72 op Eymard Ville , het andere jongensinternaat in Stevensbeek , en van '72 tot '84 op De La Salle , herken ik heel veel namen van de de door ons , dorpelingen, genoemde "internen" die in bovenstaande verslagen gereageerd hebben . Ik speelde al langer met de gedachte om te reageren maar het kwam er niet van.
L.de Schepper , de laatse reacite van u raakte me. Wim Merkus was degene die mij overhaalde om , na mijn opleiding als onderwijzer op de " kweekschool" in Nijmegen , te beginnen als groepsleider op Eymard Ville waar hijzelf , na zijn internaatstijd aldaar, als groepsleider was gaan werken. Ik heb Wim nog verschillende keren ontmoet als hij in Nederland was. Laatste keer echter al weer een tien jaar geleden.
Wordt de komende tijd vervolgd.

Tot zover nu.
Jos Christiaans zei op 28 maart 2021 om 15:35
Beste Thijs, Marilou en Mick,
Wisten jullie dat internaat de La Salle , ik vermoed rond schooljaar '81-'82 ,de leerlingen van de lagere school van het Sint Nicolaas internaat in Oss heeft overgenomen. Het gebouw in Oss kwam toen leeg te staan.
In 1984 , toen De La Salle in stevensbeek ook ging sluiten, hebben de broeders van de congregatie van De La Salle, ons leken , financieel gesteund om in het voormalige Sint Nicolaas , schoolinternaat De La Salle voort te zetten. Dit internaat werd in 1992 gesloten. Ook mijn tijd als groepsleider was toen voorbij. Tot 2011 ben ik toen alsnog het onderwijs ingegaan. Dit internaat staat , een beetje begrijpelijk wel, niet op de kaart van Brabant aangegeven. Ook daar hebben echter enkele honderden kinderen, jongens en meisjes in de leeftijd van 8 tot 18 jaar een tijd van hun jeugdige leven doorgebracht. mvg
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 29 maart 2021 om 13:06
@L. de Schepper: dank voor je reactie. Ik lees dat Jos Christiaans, die na jou heeft gereageerd, zich dhr. Merkus nog goed herinnert! kreeg je destijds veel mee van die overbuurjongen, hoe hij dat internaat heeft ervaren?

@Jos: goed dat je besloten hebt om toch in de pen te klimmen. Je bijdragen zijn welkom. Interessant om dit stuk verleden ook door de ogen van de groepsleiders te bekijken: hoe hebben zij dit internaat ervaren? Dank ook voor je laatste bijdrage, die inzicht verschaft in de laatste jaren van het internaat in Stevensbeek en Oss. Ik had dit in ieder geval nog niet paraat. Vertel nog eens verder zou ik zeggen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!