i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Megen, Haren en Macharen
Tags:

Kolossale toren

vertelde op 29 augustus 2014 om 10:13 uur

Een zomerse foto met een in het oog springende toren. Het is de straalzendertoren van Haren. De exacte datering van deze opname hebben we nog niet kunnen achterhalen, maar het is duidelijk dat het al enige decennia het straatbeeld kenmerkt.

Deze toren valt natuurlijk op door zijn omvang, maar weet jij misschien meer over de geschiedenis ervan? Heb je de toren ooit beklommen? Of heb je meegewerkt aan de bouw ervan?

Verder zijn we benieuwd of de komst van de straalzendertoren onderwerp van debat is geweest in Haren. De toename van telefoonmasten en de mogelijk gevaarlijke straling die het afgeeft is tegenwoordig ook voer voor discussie.

Kun jij ons meer vertellen over deze kolossale toren in het Harense landschap? Deel je kennis! 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

C.A.M. van de Wiel zei op 31 januari 2019 om 17:08 uur

De voorbereidingen voor de bouw van de toren zijn begonnen in 1961. De bouw duurde van 1965 tot 1968. De Hollandse Betonmaatschappij heeft maar liefst 1800 kubieke meter beton gestort. De foto is kort na het gereedkomen van de toren genomen. In de negentiger jaren is de met een spriet verhoogd tot 150 meter

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 februari 2019 om 18:23 uur

Hartelijk dank voor deze interessante informatie, C.A.M. van de Wiel. U bent overduidelijk zeer goed op de hoogte! Mogelijk was u betrokken bij de bouw?

C.A.M. van de Wiel zei op 2 februari 2019 om 16:42 uur

Marilou, In het jaar 2000 hebben wij van de eeuwwisseling gebruik gemaakt om van Megen, Haren en Macharen elk een 140 pagina's tellend fotoboekje gemaakt. Met "we" heb ik het over onze heemkundekring. Sjaak Arts heeft me geholpen om het boekje over Haren mee samen te stellen en van hem komt de wijsheid over de toren. Mogelijk hebben jullie interesse in deze boekjes om jullie foto's nader te beschrijven. Dus niet betrokken bij de bouw, maar wel bij het verzamelen van informatie en fotomateriaal,

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 16 september 2009 om 12:15 uur

Toren met geschiedenis

vertelde op 29 mei 2011 om 20:37 uur

Van “Hallo Bandoeng” naar skypen met Parijs