skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Moord in Hotel Erica

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 7 augustus 2009
bijgewerkt op 30 april 2014
Het lijkt zo’n mooi, idyllisch plekje in Sint Hubert. Maar het voormalige hotel Erica is het toneel geweest van een bloedige moord. Midden in de nacht van 21 november 1954 wordt de schedel van hotelhouder Louis van Doorn met een hamer ingeslagen.

Klik voor het volledige krantenberichtVan Doorn overleeft die klap niet: hij sterft in het Canisiusziekenhuis in Nijmegen.

Al snel worden de drie daders van deze brute moord aangehouden. Een van hen behoort tot de familie die het hotel aan Van Dooren heeft verpacht, maar desondanks het pand blijft opeisen. De kwestie sleept al jarenlang en heeft al eerder geleid tot bloedige vechtpartijen. Maar dit keer loopt de knokpartij volledig uit de hand.

Die noodlottige nacht komen de drie mannen, van wie er twee hun echtgenote bij zich hebben, in een grijze Volkswagen terug van een feestje in Nijmegen. Ze rijden langs Hotel Erica en besluiten de kwestie opnieuw aan te kaarten. Als niet direct wordt opengedaan – het is inmiddels twee uur ’s nachts – slaan ze een paar ruiten van het hotel in. Bij binnenkomst eisen ze op een luidruchtige manier bier. Kastelein Van Dooren is gewapend met een hamer naar beneden gekomen. Bij de vechtpartij die volgt, wordt Van Dooren met zijn eigen hamer van het leven beroofd.

pastoor RathSint Hubert is geschokt. Maar de gruwelijke gebeurtenis heeft blijkbaar ook iets anders losgemaakt. Want Hotel Erica wordt al binnen een half jaar na de moord verbouwd tot gemeenschapshuis en jeugdcentrum. Bij de opening in mei 1955 refereert pastoor E. Rath vluchtig aan de “eigenaardige samenloop van omstandigheden die allen hier nu samen heeft gebracht”.

Dokter H. Gunneweg is iets explicieter. Hij brengt in zijn toespraak "het tragisch gebeuren van 21 november" in herinnering: “toen werd nog niet beseft welke draagwijdte het overlijden van de heer Van Dooren zou hebben. Maar reeds spoedig daarna begonnen de besprekingen met de eigenaar, de heer Kremers, en het gemeentebestuur”.

Zo geeft de dokter een positieve draai aan de gebeurtenissen. Want de dood van de kastelein lijkt er direct toe geleid te hebben dat de jeugd van Sint Hubert en Mill een eigen plekje krijgt en dat een groep gidsen en kabouters een onderkomen vindt in dit voormalige hotel met zijn bloedig verleden.

Reacties (2)

Albert zei op 19 september 2017 om 14:47
Rien, Er staat d.d 7 september 2017 op Forum een krantenartikel van Geurt Franzen over "Losse handjes"
Zou wel eens met elkaar te maken kunnen hebben.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.