i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boxmeer
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Vliegvelden

Schaduwvliegveld Boxmeer

vertelde op 11 december 2014 om 12:05 uur

Toen de geallieerde macht in het luchtruim groeide werd het riskant voor de Luftwaffe om veel vliegtuigen op één vliegveld te concentreren. Rond de Fliegerhorst Volkel legde de Duitse bezetter daarom schaduwvliegveldjes aan bij Kessel, Boxmeer, Keent en De Rips.

Een Auster verkenningsvliegtuig, naoorlogs model (foto: Adrian Pingstone, 2006. Bron: Wikimedia Commons)Nog in juni 1944 begonnen de Duitsers met de aanleg van een hulpvliegveld aan de Sambeeksedijk tussen Sambeek en Sint Anthonis. Arbeiders, karren en paarden werden gevorderd van de burgemeesters in omliggende gemeenten, tot in Mill aan toe.

Sloten werden gedempt of verlegd, het terrein geëgaliseerd en een grasbaan aangelegd. Het werk werd echter gestaakt voor het af was, toen de geallieerden door hun opmars dichter in de buurt van Brabant kwamen.

De geallieerden maakten wel dankbaar gebruik van de vliegstrip. Britse genietroepen maakten het begin oktober 1944 gereed voor gebruik door de Auster verkenningsvliegtuigjes van het 658 AOP-squadron van de RAF. Tot het eind van die maand was het in gebruik, daarna werd het squadron verplaatst naar Helmond.

Bron: de gegevens voor dit verhaal komen vooral uit het boek van W.F.J. Boeijen, Vliegen en vechten bij de Maas, 1940-1945. Oorlogsgeschiedenis op de grens van Noord-Brabant en Gelderland, Westervoort 2004.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 3 november 2014 om 09:41 uur

Vliegveld De Rips

vertelde op 3 november 2014 om 13:00 uur

Vliegveld Keent

vertelde op 3 november 2014 om 15:21 uur

Schattenplatz Kessel