skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Spannende momenten in Udenhout

In de morgen van 26 oktober 1944 kwam veldwachter Rooymans bij ons in de Kuilpad langs en riep: “ramen en deuren sluiten, want vandaag worden we bevrijd!” Al dagen stonden we er voor klaar, ingepakt en wel. De kinderwagen was opgetuigd en stond volgepakt in de gang.

Mijn moeder lag nog in het kraambed, want drie dagen eerder had ze een baby gekregen. We wisten dat we, als het moment kwam, moesten verhuizen naar een gezin verderop in de Kuilpad in Udenhout. Die hadden toegezegd ons die dagen te helpen.

Om half zeven ‘s avonds mochten we naar buiten om onze bevrijders te ontmoeten en te bedanken. Na twee dagen waren we weer thuis en konden we de schade opnemen en herstellen. Bij de buren was een pantservoertuig in een grote kist gezakt die voor de bevrijding in de grond was gegraven met de weck van groenten en het vlees van een varken. Dat was voor ons kicken, toen we dat zagen!

Als achtjarige jongen stroopte ik heel de buurt af om lege hulzen te zoeken, want die lagen overal, in allerhande maten. In onze eigen tuin vonden we een diep gat met een krans van mitrailleurkogels. Ik was juist bezig om met mijn klomp zo’n kogel in een heiningpaal te slaan en hem open te breken om te kijken wat er in zat, toen de buurman mij waarschuwde dat dit levensgevaarlijk was. Hij zou wel zorgen dat die kogels weggehaald werden. Ik mocht niet meer in de buurt komen, anders vertelde hij het aan mijn vader.

Ik sloeg de lege hulzen mooi gesorteerd op in aardappelmanden in onze niet-gebruikte schuilkelder. Alleen de allergrootse hulzen, gevonden op de plek waar de kanonnen hadden gestaan, verborg ik in de schuur. Mijn vader had twee grote hulzen afgezaagd en er asbakken van gemaakt. Daar waren wij heel trots op.

Op een gegeven moment moest ik op het matje komen: mijn vader had de partij hulzen in de schuilkelder gevonden toen hij er de wintervoorraad aardappels in wilde doen. Er zat niets anders op dan mijn hele voorraad op een kruiwagen te laden en naar een voddenkoopman in het dorp te brengen. Bij Pietje Aben aangekomen vroeg ik heel trots wat mijn verzameling op zou brengen, maar het antwoord was diep treurig! Eén gulden voor alles wat op de kruiwagen lag!

Pietje legde uit: “er zijn er overal genoeg te vinden en mij ze gooien ze er mee dood.” Daar ging mijn droom! Na even nadenken zei ik: “dan neem ik ze weer mee naar huis. Want van de opbrengst wilde ik bij de smid een paar klimsporen laten maken.” Hij krabde even onder zijn pet en zei: “menneke, dan loop ik wel even mee naar Willeke van de Loo de smid, en dan vraag ik of hij voor jou een paar klimsporen wil maken en die betaal ik. Maar dan moet jij wél je kruiwagen hier eerst leeg schudden.”

Dat was een opluchting! Ik mijn hulzen kwijt en de week erop kon ik mijn klimsporen - waar ik altijd van had gedroomd - op komen halen.

In het voorjaar van 1945 egaliseerden mijn vader en ik de tuin waar tijdens de bevrijding tanks hadden gestaan. Daar vond ik in de modder een baret met een speld erop van het Gordon Highlanders regiment: een hertenkop met het motto van de Gordons: Bydand [=standvastig]. Jarenlang was ik de trotse bezitter en in 2005 ontdekte ik waar hij thuis hoorde: het Gordon Highlanders Museum in Aberdeen.

Ik heb hem daarheen gestuurd met nog een paar DVD’s en kreeg een mooie dankbrief terug met de uitnodiging om in het voorjaar, als het museum weer open was, een bezoek te komen brengen.

Reacties (6)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 4 november 2017 om 17:07
Wat hulzen betreft op het eind van de Oorlog.
Mijn vader bakkerszoon wonende te Boekel vertelde eens; dat er rond 1945 zoveel legen hulzen werden gevonden dat ze met vrachtwagens vol door de straat kwamen.
Eén vrachtwagenchauffeur was bereid, gratis en voor niets toen, een hele vracht bij mijn vader's thuis achter het huis neer te kiepen.
Het was dat m'n oma dat niet zag zitten anders was dat ook daadwerkelijk gebeurd.
Ook had m'n vader een zwaar geweer met kogels gevonden. Hij besloot daar mee in de kersentijd (juni) vanuit hun Kersenboom, die er anno 2017 nog steeds staat(nu op Kerkstraat 12a), vogels uit kersenbomen bij de buurman Verhoeven ( nu Aldi) te schieten. Toen hij de eerste keer overhaalde kreeg ie zo'n enorme terugslag dat ie met geweer en al uit de boom viel en er een blauw gezicht aan overhield.
Later in de 50-er jaren kregen wij kruiken in bed van kanonhulzen gemaakt. Daar moest wel tenminste een handdoek om geknoopt worden anders kon je in een uiterst geval je voeten verbranden.
Eind jaren '50 werd er bij ons achter het huis een Amerikaans of Engels militair hospitaal geplaatst. Zwaar bepantserd. Het is een jaar of tien als kippenhok gebruikt en daarna gesloopt. En dat laatste viel niet mee : oerdegelijk.
In de jaren '60 vond ik in een ander hok een oude Amerikaanse hand-mitrailleur. De kogelhouder, houten handgreep en steunkolf ontbraken maar na wat smeren werkte hij prima. We gingen er soldaatje mee spelen ondanks dat ie best wel zwaar voor me was. U.S.A. 1928 stond er onder andere op .
Later heeft een winkel-etaleur die daar interesse in had mij zover gekregen tot een ruil tegen een oude filmcamera. Een ruil waarvan ik altijd spijt heb gehad. Ook al mag je die vandaag de dag niet meer in huis hebben, toen, begin 70'er jaren mocht dat nog wel volgens de VéGé - etaleur, mits je de loop maar liet dichtlassen.
Kees van Kempen zei op 11 juni 2018 om 19:05
De bevrijding van Udenhout was niet op 23 september, maar op 26 oktober 1944.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 11 juni 2018 om 19:21
Udenhout is inmiddels Noord-Oost Tilburg.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 juni 2018 om 11:40
Dank voor de aanvullingen, heren. Dan zijn we nu weer helemaal op de hoogte.
joost van derLoo zei op 19 november 2019 om 17:08
Pietje Abe heette officieel Pietje Aben en Willeke van der Loo de smid was mijn grootvader
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 november 2019 om 08:46
Dank Joost, we hebben de namen aangepast. Het lijkt me wel bijzonder om je grootvader in zo'n verhaal te zien voorkomen, of niet?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.