
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Ook is er nog een familierelatie met opsteller, want opa heeft naast andere kinderen dochter Johanna en de twaalf jaar jongere Adriana. Johanna is de grootmoeder van de kleindochter van de herberg op Nieuw-Borgvliet en Adriana is mijn betovergrootmoeder.
Op 20 juni 1790 huwt Anthonie Schneider met Catharina van Ekeren. Zij is weduwe, zo vermeldt de huwelijksakte.
Uit de kort daarvoor in verband met het overlijden van haar eerste echtgenoot opgemaakte notariële boedelbeschrijving blijkt dat zij herbergierster is. Mogelijk is zij dat al 11 jaar, want zij huwt in 1779 met Cornelis Buijs. De herberg wordt voorgezet, want in de jaren 1793, 1794 en 1795 komt de naam van Anthonie voor in akten rond Vond, Peilingen en Zunderingen van de drankvoorraad van de herbergen op Borgvliet. In 1801 koopt Anthonie Schneider de herberg, die hij al bewoont, en het naastgelegen huis met wagenmakerij. Het onroerend goed ligt aan het Dorpsplein en loopt richting Oosterschelde. De verkoper is het schuttersgilde Sint Ambrosius. Bij de verkoop stelt het gilde als voorwaarde het gebruik van de gildekamer in het huis Het Lammeken en een aparte opslag voor het gildebier.
Anthonie overlijdt in 1816 en zijn vrouw in 1822. Op 5 juni 1822 vindt een boedelbeschrijving plaats voor de erfgenamen en kort daarna wordt de boedel verkocht. Maar de bestemming blijft horecagelegenheid.
In de wagenmakerij op Oud-Borgvliet woont Jacobus Groffen die met Johanna Schneider is gehuwd. In 1851 komt inwonen Marijn Dekkers, landbouwer uit Roosendaal. Hij huwt in 1855 met dochter Adriana Groffen. In 1863/1864 starten zij een herberg op Nieuw-Borgvliet. Hier verschijnen dan de eerste huizen aan het Koestraatje (nu de Rembrandtstraat en een kerk. Marijn wordt hier ingeschreven als herbergier. Na Dekkers blijft de herberg bestaan en in de loop der tijd uitgebreid met feestzalen. Ouderen onder ons klinken de namen “Kieboom-Dekkers”, erfopvolger, en - naar de latere koper - “zaal Den Ronden” meer dan bekend in de oren.
De gebouwen op zowel Oud-Borgvliet als Nieuw-Borgvliet zijn inmiddels vervangen door woningen.
Schneider komt uit Duitsland. Als plaatsen van herkomst worden genoemd: Gulik, Gulikerland, Horsten en het meest Dusseldorp. Bij zijn overlijden in 1816 zijn de namen van zijn vader en moeder niet vermeld. Er staat alleen vader en moeder. Zijn voor- en achternaam worden op veel manieren geschreven. Het meest gangbaar is Snijder.
Deze Anthonie is echter een veelzijdig man: naast wagenmaker en herbergier heeft hij tijdens de Bataafse Republiek, die bestond van 1795 tot 1810, een bestuurlijke functie in de dan zelfstandige gemeente Borgvliet. Dit komt terug in de benaming van zijn functie in diverse aktes en registers: municipaal, wethouder en schepen. Hij zal verder ook actief zijn als landbouwer en hij koopt tijdens openbare verkopingen percelen gewas en hout.
Geïnteresseerd in de details? Lees hier verder
In reactie op dit artikel ontving Willem Kruf drie foto's van Albert Kieboom, zoon van het echtpaar Kieboom-Dekkers. Waarvoor uiteraard onze grote dank.
Een verdwenen herberg of tapperij nabij de Heimolen aan de weg van Bergen op Zoom naar Huijbergen