i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Berghem
Tags:

Een doodvonnis voor het Pakhuis?

vertelde op 27 mei 2016 om 14:19 uur

Deze foto zal uit 1975 stammen, gezien de datum van de stempel. We zijn in de Kerkstraat in Berghem en kijken naar het pakhuis van de C.H.V.

Een doodvonnis voor het Pakhuis?De foto komt uit een dossier van Burgemeester & Wethouders van Berghem en hoort bij een besluit van 3 oktober 1975. Welk besluit?

Wel: we weten dat de huidige Kerkstraat vooral uit nieuwbouw bestaat. Op deze foto zien we daar al een begin van. Werd hier het “doodvonnis” voor het pakhuis, anno ca. 1928, getekend en is het kort hierna gesloopt?

Wie heeft nog herinneringen aan de oude Kerkstraat of aan dit pakhuis en kan ons daar wat meer over vertellen? Deel je kennis!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (7)

Jo van der Sloot zei op 2 juni 2016 om 16:16 uur

Wat ik mij herinner is dat direct na de oorlog in het pakhuis voor deze buurt enkele keren (jaren) bevrijdingsfeest gevierd werd. Zang, dans, toneel enz.
Dat het pakhuis in gebruik was weet ik ook nog. Je moest een soort trapje op en dan kwam je er binnen. Daar was vooral voor de boeren het één en ander te koop. Wij woonden toen aan het Heieind, nu Zevenbergseweg zo ook het oude pakhuis, enkele meters bij ons vandaan. Of de weg toen al verhard was weet ik niet meer. Ruim 70 jaar geleden.

Dhr. Van de Berg (telefonisch) zei op 3 juni 2016 om 08:43 uur

Het terrein achter het pakhuis, waar de steigers te zien zijn, was voorheen het kermisterrein. Een braakliggend terrein dat één keer per jaar dus de plek was voor de attracties. In 1975 zijn daar woningen gebouwd en is het kermisterrein verhuisd naar het Meester Gielenplein. Verder weet ik dat Heintje v/d Kamp vrij lang de zaakeigenaar was van het pakhuis.
Ik ben zelf in 1957 in Berghem gaan wonen en kom nog wekelijks door de Kerkstraat. Maar het straatbeeld is eerlijk gezegd verder niet veel veranderd.

Hugo van der Zande
Hugo van der Zande bhic zei op 3 juni 2016 om 10:57 uur

Dank voor uw reactie dhr. Van de Berg. Nu weten we weer wat meer en misschien dat het oude kermisterrein ook bij anderen nog een belletje doet rinkelen.

José van Maren zei op 18 juni 2016 om 10:28 uur

Dit was zeker niet het doodvonnis/sloop van het Pakhuis gezien ik er tot 22 dec. 1984 als winkelbediende/boekhouder bijna 12,5 jaar gewerkt heb. Dit besluit zal betrekking hebben op de binnenplaats van de CAV Maaskant Oost (zoals 't toen al te boek stond) gedeelte werden woningen op gebouwd. Buiten aan de ingang winkel lag nog 'n bascule/weegbrug deze werd toen wellicht ook geruimd .Sloop was begin "90 heb met mijn zoontje nog staan kijken rare gewaarwording....

Hugo van der Zande
Hugo van der Zande bhic zei op 20 juni 2016 om 08:29 uur

Bedankt voor je reactie José. Dat is pas een sterk argument dat het Pakhuis er nog vele jaren heeft gestaan. Als ik het goed begrijp gaat het dus op de foto om de nieuwbouw áchter het Pakhuis. Ik kan me voorstellen dat de uiteindelijke sloop een rare gewaarwording is geweest als je er zo lang hebt gewerkt. Wat was de reden dat het Pakhuis gesloopt werd?

José van Maren zei op 22 juni 2016 om 11:51 uur

Hi Hugo klopt de nieuwbouw achter 't Pakhuis is hier belangrijk. Economische redenen samenvoegen van Pakhuizen crisis jaren "80. Nieuwe winkel "Boerenbond"
meer voor burgers...waren goede jaren!

Jos Mulders zei op 10 augustus 2016 om 22:11 uur

Herinner me ook dat op het veldje achter de boerenbond ook elk jaar een circus kwam (met toen nog wilde dieren). Verder de brandweer sirene op het dak van het pakhuis en voor ons de dichtstbijzijnde brievenbus. De weegbrug en het kruispunt, waar (begin jaren 70) verkeersbrigadiers (klaarovers) rond het middaguur stonden om de schooljeugd veilig te laten oversteken.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 1 juli 2011 om 09:50 uur

De bewoners van het huis aan de Hertog Hendrikstraat

vertelde op 29 april 2010 om 10:44 uur

Tijdreis

vertelde op 6 februari 2015 om 09:13 uur

't Pakhuis

vertelde op 6 maart 2015 om 11:00 uur

Burgemeester van Erpstraat