skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Een geliefde dorpsarts: Dr. A.P. Philipsen (1854-1929)

Jeroen Arts
vertelde op 6 december 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Dokter Augustus Petrus Philipsen was van 1885 tot 1925 veertig jaar huisarts in Huisseling en Ravenstein en omgeving. In de Ravensteinse wijk "De Midding" is een straat naar hem genoemd. A.P. Philipsen werd op 19 mei 1854 te Tiel geboren. Hij was eerst huisarts in Didam, maar wilde zijn compagnon aldaar verlaten en zich in Ravenstein vestigen.

Voorwaarde om naar Ravenstein te komen was dat hij zelf geneesmiddelen mocht bereiden en afleveren. In Ravenstein zat echter al de apotheek van J.A. Haan in de Marktstraat en dat maakte het voor Philipsen moeilijk een vergunning te krijgen. Daarom besloot hij zich in de gemeente Huisseling te vestigen. Hij richtte het opkamertje van de boerderij van familie De Vocht aan de Grotestraat 22 in als zijn praktijk.

In 1889 werd een boerderij van de familie Bijl aan het "Konterscherp" gesloopt om plaats te maken voor een nieuw pand. Dat werd een groot herenhuis, dat dienst zou gaan doen als dokterswoning en -praktijk. Het huidige adres is Contre Escarpe 2. Later volgden er nog wat aanbouwen, onder andere een praktijkruimte en een koetshuis met stal. Aan de zijde van de Mgr. Zwijsenstraat zat vroeger nog een halfronde serre. In dit herenhuis woonde Philipsen samen met zijn zus, beiden vrijgezel. Hij had een grote baard, en leek volgens een inwoner van Huisseling op een Sinterklaas. Met een tilbury ging hij zijn patiënten af, tot ver in de omgeving, zelfs over de Maas.

Hij was een bekwame en vriendelijke huisarts. Samen met de burgemeester en pastoor was hij in die tijd een belangrijk figuur in het kleine Huisseling. Zijn betrokkenheid met het dorp en de kerk was groot. Dat uit zich in het feit dat hij tijdens de bouw van de huidige Lambertuskerk, in 1911, de vijf glas-in-loodramen in de absis van het priesterkoor heeft geschonken. De ramen zijn vervaardigd door Joep Nicholas en zonen te Roermond. De afbeeldingen stellen voor (van links naar rechts): (1) Annunciatie, (2) Geboorte van Christus, (3) Kruisiging, (4) Verrijzenis, (5) Nederdaling.

In 1925 stopte Philipsen met zijn praktijk. Zijn werk werd overgenomen door dokter A. Sluijters, die zich in het pand van de familie Coenen aan de Grotestraat 18 vestigde. Op 9 mei 1929 overleed dokter Philipsen. Hij ligt begraven op het parochieel kerkhof van Huisseling, alwaar zijn grafmonument nog steeds te vinden is. In het huis van Philipsen vestigde zich later notaris Van Mourik en tegenwoordig is het weer doktershuis, namelijk van dokter J. Keulers. In de gang van het huis hing destijds een spiegel die nog bewaard is gebleven en zich hier in de buurt in particulier bezit bevindt.

Zouden er nog mensen zijn in Huisseling die dokter Augustus Petrus Philipsen (spreek uit: "Flipsen") nog gekend hebben?

Reacties (4)

Jeroen Arts zei op 21 oktober 2010 om 11:19
Op de website kerkramen.nl staan mooie foto's van de ramen in het priesterkoor. De website is een initiatief van het Museum voor Vlakglas en Emaillekunst in Ravenstein.
Jeroen Arts zei op 21 oktober 2010 om 11:24
De glazenier was trouwens Frans Nicolas jr. en niet Joep.
Marcel van Roosmalen, Besselaar 12,Gemonde zei op 20 maart 2013 om 15:25
Een nicht(90 jr) van mijn moeder, geboren in Berghem vertelde mij een verhaal over haar vader,wonend in Berghem(broer van mijn moeders vader). Deze man was ziek . Een kennis van genoemde persoon ging te paard naar Huisseling om de dokter te halen (Dr. Filipsen). Deze ging voor de berijder op het paard zitten, met zijn dokterstas in de hand. Aangekomen bij de zieke ,kreeg deze van de dokter een injectie(met??) en werd vervolgens weer per paard teruggebracht naar Huisseling
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 21 maart 2013 om 11:30
Weer een bewijs dat dokter Dr. A.P. Philipsen geliefd was. Hier ziet de lezer een kordate en betrokken plattelandsdokter voor zich. Dank voor je bijdrage, Marcel.
Er zijn vast nog meer mensen die via hun familie verhalen hebben gehoord over de dokter. Laat ons meegenieten!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.