i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Uden
Tags:

Eerste industrieterrein van Uden

vertelde op 12 mei 2011 om 16:14 uur

Het eerste industrieterrein van Uden

 

Het werd destijds vast zo nog niet genoemd maar in feite ontstond aan de Maasstraat in Uden het eerste industrieterrein van het dorp.

 

We zien hier het werkhuis (de timmerwinkel) van karrenmaker Reinier de Groot. Rechts staat het woonhuis. Destijds was het adres Maasstraat B 306, nu is het bekend onder de naam Veilingstraat 14 en het staat er nog steeds.

 

Eerst woonde mijn vader op Maasstraat B 299 (nu Maasstraat 2) maar er werd al snel uitgekeken naar een ander pand. Reden: op het nieuwe adres was wél krachtstroom (380 V) aanwezig, voor de aandrijving van de houtbewerkingmachines. De houten tafel rechts diende voor het plaatsen van gebrachte of op te halen goederen.

 

De melkrijders waren een soort "Van Gend & Loos" en verdiende meteen een centje bij. Mijn vader maakte daar ook gebruik van voor het vervoer van diverse materialen voor een karwei. Evenals familie Van Heeswijk. Zij hadden een windmolen in buurtschap Hoenderbosch. 

Op de voorgrond Marinus Jan en Martien de Groot, allen gekleed met stropdas (en overigens allen nog in leven). De twee jongens rechts zijn de kinderen van de directeur Lammers(?). Ze zijn de schade van de tafel aan het opnemen. Zoals de weg eruit ziet, onverhard, doet denken aan die regel uit het Uje's volkslied: "We wonen de grond in”. Met de tegenovergelegen stoomzuivelfabriek en de fruitveiling, eierveiling, strohulzenfabriek Van den Heuvel, Coenen Schoenmakers Meststoffen en spoorlijnverbinding in de buurt, was dit het eerste industrieterrein van Uden.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: